A PARTIR D'AQUEST DIJOUS EN CINC MUNICIPIS

'¿Y a esta rata quién la mata?': Imaginària inaugura una nova edició carregada de realitat i ficció

28/09/2023 - 

CASTELLÓ. La XXI edició d'Imaginària s'ha encetat aquest matí a la Llotja del Cànem amb la inauguració de l'exposició '¿Y a esta rata quién la mata?', de la fotògrafa madrilenya Manuela Lorente, que es podrà visitar fins al pròxim 11 de novembre. L'artista mostra en aquest treball un relat en el qual es barregen relacions personals i també realitat i ficció. En concret, és la història de Fredy, Asgar, Benito i Agustín, que formen part d’una colla d’obrers fanàtics de l’Atleti. Un dia reben una telefonada per a fer un encàrrec que farà tremolar la seua unió i tranquil·litat: volen contractar-los per a enderrocar l’estadi Vicente Calderón. Això provoca un debat entre matalafers en el qual l’amistat, el treball i l’honor estan en joc.

Aquest treball és el segon títol de la sèrie '¿Es usted quien creo que es?' en el qual construeix una història en homenatge als obrers de la ciutat de Madrid i a l’emblemàtic estadi Vicente Calderón en la qual teix una vegada més imatges de la vida quotidiana de la seua ciutat amb un nou elenc de personatges de ficció, literatura i diàlegs cinematogràfics.

Amb aquest relat, s'ha inaugurat el certamen fotogràfic, organitzat per la Universitat Jaume I, a través del Servei d'Activitats Socioculturals i emmarcat dins del programa UJI-encultura, el qual se celebrarà fins al dia 26 de novembre i comptarà amb nou exposicions i 10 activitats que es podran veure a la ciutat de Castelló i a les poblacions de Vilafranca, Benicàssim, Morella i Sogorb. En aquesta primera jornada, els presents han pogut compartir les seues inquietuds sobre l'exposició amb l'artista Manuela Lorente que ha realitzat una visita guiada per les sales de l'edifici de la Llotja.

Autors consolidats i emergents

Aquesta és la primera parada d'un certamen que ha renovat totalment la direcció i que acull diferents sensibilitats visuals, incloent autors ja consolidats a nivell internacional en l'art de la fotografia i també noves figures emergents, a més de posar en valor els autors locals. El nou director del festival fotogràfic, Vicent Tena, ha incidit en el fet que una de les "virtuts d'aquest nou projecte és el treball en equip, més adient a un repte d'aquestes característiques i més resolutiu davant qualsevol dilema o incidència". Així, ha donat a conèixer a les persones que formen aquest equip, que són Pascual Arnal, Lidón Forés, Sonia Berger i el mateix Vicent Tena.


Una de les principals novetats d'Imaginària, fruit del canvi de paradigma, és que en l'edició d'enguany totes les exposicions tindran la seua inauguració particular en la qual l'autor realitzarà una visita guiada i serà protagonista, una decisió que té com a objectiu donar-li el mateix valor a tots els projectes.

Les propostes que els aficionats a la fotografia podran gaudir a la ciutat de Castelló durant la celebració del certamen són 'Matter', del gironí Aleix Plademunt, que s'exposarà al Menador Espai Cultural entre el 29 de setembre i el 25 de novembre; 'La línea blanca' de Rosa Rodríguez a l'Espai Cultural Obert Les Aules des del 30 de setembre fins al 28 d'octubre; 'Graffiti' d'Antonio M. Xoubanova, que es podrà trobar a la façana del Mercat Central de Castelló, del 30 de setembre al 29 d'octubre; 'Món Fort', de Marta Gimeno, de Betxí, a la Galeria Cànem, des del 21 d'octubre al 16 de desembre.

El programa d'exposicions es completa amb els treballs que s'exposaran a la resta de les seus 'Las flores mueren dos veces', de Cristóbal Ascencio (Mèxic), es podrà veure des del 29 de setembre fins al 5 de novembre al Centre Melchor Zapata de Benicàssim; 'El pas del temps a la Font de Llaves', de Lluís Ibáñez, que estarà oberta a la sala gòtica de l'Ajuntament de Morella des de l'1 d'octubre fins a l'11 de novembre; 'La mala fortuna' d'Alejandra Vacuii, que es podrà visitar des del 7 d'octubre a l'11 de novembre al Museu Catedralici de Sogorb; i 'Flexió de Xilema', de Laura Palau, que s'exposarà a les sales gòtiques de l'Ajuntament de Vilafranca des del 20 d'octubre a l'11 de novembre.

Més activitats

El certamen també inclou diverses activitats dins de la programació en la qual destaca el cicle 'Diàlegs' que tindrà lloc el divendres 17 de novembre, amb dues xerrades i el dissabte 18, al Menador, amb altres dos. La primera activitat serà la presentació del Centro Nacional de Fotografía, que servirà per a donar a conèixer la creació d'aquest centre després de l'aprovació del Reial Decret per part del Consell de Ministres, una nova institució cultural que dona resposta a la demanda històrica, per part de la cultura en general i dels sectors especialitzats, i que té la seu a Sòria. La segona part del cicle 'Diàlegs' és una xerrada amb Sonia Berger, directora de Dalpine, una editorial especialitzada en llibres de fotografia, tasca que compagina amb la difusió i el  comissariat de treballs artístics.

El dia 18 al matí serà el torn d'Aleix Plademunt, autor del millor llibre de fotografia a PHotoEspaña 2023, amb la seua obra 'Matter', qui realitzarà una xerrada/entrevista amb els participants titulada 'Paral·lels i Meridians'. A la vesprada, Silvia Tena realitzarà conferència 'El llegat d'un pioner',que versarà sobre la figura de Francesc Català-Roca, un fotògraf dels anys 20-30 que pertany a una generació de fotògrafs que va apostar pels discursos documentals de la fotografia i que va estar influït per Robert Cappa o Cartier-Bresson.


La direcció del certamen ha dissenyat una nova activitat per a aquesta edició. Es tracta de 'Pollastre Night', una trobada d'agrupacions i col·lectius de fotografia de les comarques de Castelló en forma de visionat nocturn d'imatges inesperades que tindrà lloc el dissabte 28 d'octubre. El director del certamen explica que "aquesta iniciativa pretén ser un lloc d'encontre i un pol d'atracció per a totes les associacions i aficionats a la fotografia de la província on es compartiran experiències i es mostraran els treballs que han realitzat, però d'una forma diferent i amb participació de públic". Durant el mes d'octubre també es portaran a terme diverses activitats com la sessió del Photobook Club Castellón, amb Antonio M. Xoubanova, el dia 18 d'octubre; i el taller 'Collage', el dissabte 21, amb Lidón Forés i Leti Tojar.

Al novembre, una de les activitats que tindrà lloc a Imaginària serà el taller 'Fotocontes' amb Lidón Forés i Leti Tojar, el dissabte 4. Unes setmanes més tard, el programa reserva una data per a la xerrada de Jota Barros, fotògraf i formador gallec que està vinculat sobretot a la fotografia de carrer. Serà el dia 24 de novembre, al Menador. El dissabte 25 i el diumenge 26, ell mateix realitzarà un taller en el qual posarà en pràctica els seus coneixements.

Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat. El certamen compta amb el suport el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Castelló, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.

Noticias relacionadas

next