La Carxofa de Benicarló millorarà la seua qualitat vegetal gràcies al suport de la Diputació

16/07/2021 - 

CASTELLÓ.  Provincial i el Consell Regulador de la DO Carxofa de Benicarló han firmat un conveni per a millorar el rendiment en la producció de la carxofa. Amb l’aportació de 57.000 euros, s’adquiriran noves soques de planta certificada que es distribuiran entre tots els productors, segons ha informat l'ajuntament.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el president de la Diputació, José Martí, el president de la DO Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, i els alcaldes i alcaldesses dels municipis que integren la denominació d’origen Carxofa de Benicarló: Guillem Alsina (alcalde de Vinaròs), Andrés Martínez (alcalde de Peníscola) i Ernestina Borràs (alcaldessa de Càlig), han escenificat aquest divendres el compromís institucional en favor de la Carxofa de Benicarló, l’únic producte amb denominació d’origen de tota la província que té, a més, un pes fonamental en l’economia de la comarca.

Els representants polítics, amb l’alcaldessa de Benicarló, com a amfitriona, han estat presents en la firma del conveni que han segellat la Diputació de Castelló i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló i que contribuirà a renovar els plantons de carxoferes i, per tant, a millorar la qualitat vegetal i el rendiment en la producció.

En l’acte també han estat presents el diputat de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, la diputada de Cultura, Ruth Sanz, i la regidora d’Agricultura, Inma Díaz, a més del vicepresident del CRDO Carxofa de Benicarló i gerent de la Cooperativa Agrícola Benihort, Guillermo Edo.

Concretament, els 57.000 euros que aportarà la institució provincial a través del conveni es destinaran a adquirir noves soques de carxofa certificada, que s’aniran distribuint entre els productors per tal de millorar la qualitat vegetal de la planta i evitar així els efectes de malalties com la verticilosi o la rhizoctònia, que provoquen problemes en el creixement de la carxofera i, en conseqüència, un menor rendiment de la planta.

L’alcaldessa ha agraït a la Diputació de Castelló la seua aposta. "És un dels convenis que més ens satisfà —ha reconegut—, perquè suposarà un impuls important per a tot el sector primari de Benicarló i de tota la comarca". En aquest sentit, Xaro Miralles ha recordat que "la Carxofa de Benicarló no només ens toca a Benicarló, sinó també als altres tres municipis que s’inclouen en la denominació d’origen:  Vinaròs, Peníscola i Càlig".

L’alcaldessa ha finalitzat assegurant que "el sector primari forma part del nostre patrimoni, de la nostra cultura i de la nostra gastronomia". "I, a més, és un dels grans valors del nostre turisme", ha afegit.

El president de la Diputació, que ha aprofitat la visita a Benicarló per a firmar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, ha recordat que "la pandèmia ha demostrat que el sector primari és un sector essencial" i ha subratllat "el vigor i la força del sector agrícola a Benicarló i tota la comarca". Martí ha reconegut la necessitat que «des de les institucions públiques s’aposte pel sector primari, per a revitalitzar-lo i per a assegurar el seu futur". "Una aposta —ha dit— de la qual també es beneficien altres sectors com el turisme i la gastronomia".

Finalment, el president del Consell Regulador ha qualificat el dia d’avui com "un dia molt important per al camp benicarlando perquè ens permetrà millorar la qualitat de les nostres carxoferes i incrementar-ne el rendiment". Lluch ha dit sentir-se "molt orgullós que la Diputació i l’Ajuntament estiguen al costat dels llauradors en un moment especialment delicat com aquest", en referència a la crisi econòmica provocada per la pandèmia. 

Noticias relacionadas

next