La Comunitat de Regants de Vila-real implantarà esta primavera l'agricultura 'smart' de Frutinter

6/03/2020 - 

CASTELLÓ. La Comunitat de Regants de Vila-real implantarà esta pròxima primavera el projecte d'agricultura smart que Frutinter i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat en una finca d'Onda de l'empresa castellonenca. És el propi president de la Comunitat, Pasqual Broch, qui reconeix que és en la partida més menuda del terme, la de Solades, on "anem a provar este projecte". 

I és que pot aportar molts beneficis a l'hora de reduir el consum d'aigua i de millorar la qualitat del fruit. Amb l'objectiu de conèixer la inversió necessària, abans es desplaçaran fins a la finca de les Pedrisses. I en el cas que la prova siga satisfactòria, l'estendran a la resta de partides, Carinyena i Cap de Terme. "Lo idoni és aplicar-ho a tot un terme o comunitat de regants", afirma Broch, ja que la inversió necessària és elevada. 

No és el primer projecte innovador de la Comunitat vila-realenca, que ja disposa de sondes "per al control de l'aigua" mitjançant un conveni amb la Universitat Jaume I. Però aquest nou projecte suposaria un pas endavant "per a l'estalvi econòmic i el medi ambient", assegura. 

Avançar-se a les restriccions en nitrats

Broch va participar este dijous en el seminari de transferència de coneixement citrícola organitzat en virtut de la càtedra Frutinter al Termet de Vila-real. En la multitudinària jornada, l'enginyer en cap de l'empresa per al camp, Ximo Ferrer, va destacar que l'agricultura smart permetrà, a més dels beneficis per als productors, avançar-se a les restriccions que la Generalitat Valenciana ha d'aplicar per a reduïr l'us d'adobs nitrogenats i que en altres zones, com en Catalunya, ja han entrat en vigor, en este cas amb una reducció del 15%. 

En este sentit, Ferrer destaca que a Castelló i la Comunitat lo habitual és "tirar diners al fem perquè sempre s'ha pensat que més val que sobre adob a que falte". A banda, el projecte permet conèixer "el moment idoni" per a adobar, en lloc d'imaginar quan és més convenient. 

Això sí, Ferrer reconeix que la forta inversió necessària fa que l'agricultura smart siga rendible en grans extensions de terreny: "Nosaltres ho hem desenvolupat en una finca de 140 hectàrees". 

Este projecte i col·laboració amb la UPV és una mostra de l'aposta per la innovació de Frutinter, que també es veu reflexada en una iniciativa pròpia per a avançar-se a l'arribada de les plagues i així reduir el seu impacte amb una utilització menor de fitosanitaris. 

next