La família Martí-Martí dona les màquines d'imprenta al poble de Moncofa per a exposar-les

13/10/2021 - 

CASTELLÓ. L'Ajuntament de Moncofa ha exposat en la Biblioteca Municipal Clara Campoamor les màquines d'impremta i mobles donats per la família Martí- Marti. La Impremta Martí va ser fundada per Manuel Martí Franch, que va nàixer a Moncofa el 21 d'abril de 1935. Amb només tres anys, davant l'arribada de la guerra a Moncofa, va ser evacuat amb els seus pares, Manuel Martí i Ángeles Franch, a Puçol (València). En tornar, va passar la infància entre el camp i l’escola i, encara que era un bon alumne, va haver de dedicar la seua joventut a les tasques agrícoles.

En 1954 va realitzar el servei militar a Múrcia. Gràcies a la seua formació elemental, se li va assignar un lloc en un despatx on feia tasques de comptabilitat i administració. Així va prendre contacte amb les màquines d'escriure i d'impressió.

En tornar al poble, sempre va tindre al cap muntar un negoci amb l'experiència adquirida en la mili. En 1968, amb la seua esposa Dolores Martí Martí, va convertir la seua casa de l'avinguda José Antonio (camí la Vall) núm. 45 en la Papereria Martí, que poc després passaria a denominar-se Impremta Martí. Havia nascut així la primera empresa d'impremta a Moncofa. Amb els anys, va prosperar este negoci familiar en el qual tota la família va acabar participant en tasques com la preparació de matrius, l'entintat, impressió, tallat de paper, embalatge, etcètera.

Durant dècades, les targetes de visita, factures, rebuts, albarans, publicitat, recordatoris, targetes de felicitació, programes de festes, obituaris, etc. van ser utilitzats diàriament pels veïns de Moncofa i altres pobles pròxims. Després de 32 anys de servei, l'any 2000, Manuel Martí va arribar a l'edat de jubilació, i va tancar el negoci i desapareixent així l'única empresa d'este tipus que ha tingut la població. El cognom Martí és, per tant, sinònim de la història de la impremta a Moncofa.

Lola Alós, regidora de Patrimoni Històric i Arxiu de Moncofa, ha explicat en un comunicat que “l'equip de govern continua el seu incansable treball per a preservar i posar en valor el patrimoni històric del poble. Treballem per a recuperar els elements imprescindibles de la nostra història recent i oferint tant als veïns de Moncofa com als visitants una visió orgullosa del tradicional teixit industrial del poble”.

L'alcalde de la localitat, Wences Alós Valls, ha volgut agrair a la família la donació que “permetrà a tots els veïns i usuaris de la biblioteca ser coneixedors d'una part de la història del municipi relacionada molt especialment amb la lectura i producció de llibres i per això decidim exposar-la a la biblioteca municipal”.

Noticias relacionadas

next