EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | MANETES DISSENYA ESPAIS I PROJECTES A CENTRES ESCOLARS 

La Montalba reforça l'aprenentatge infantil amb el disseny de joguets de fusta educatius

10/12/2023 - 

CASTELLÓ. Diumenges de vesprada. Un transistor. Un xicotet taller casolà. Andrés és un xiquet, però acompanya i ajuda son pare a fabricar algunes de peces de fusta per a casa com, per exemple, prestatgeries. Observa, experimenta i aprén a la vegada. Amb el pas dels anys, aquesta imatge es transforma en un record d'infantesa... i al mateix temps en el punt de partida del seu ofici actual.

"A mi m'agradava treballar la fusta, i quan les meues filles eren xicotetes, se'm va ocórrer fer una cuneta de fusta perquè jugaren i la vam penjar a les xarxes socials, i a molta gent li va agradar i va començar a encarregar-me'n”, explica Andrés Albalat. La seua idea, després de treballar durant 19 anys en una taulellera, era dedicar-se a l'agricultura ecològica. "Vivim a un mas a la Montalba (Vall d'Alba) i era tot propici per a encetar eixa aventura". Però, la realitat va ser tossuda i la resposta casual que va tindre la seua primera creació li va fer canviar d'opinió. "Vaig vore que hi havia un mercat potencial, ja que no hi ha moltes iniciatives d'aquest tipus ací, i com era un treball que m'agradava, vaig decidir iniciar aquesta aventura", diu Andrés.

Joguets amb principis formatius

Així va nàixer l'any 2019 Manetes, una firma especialitzada en la fabricació de joguets de fusta de qualitat que no es limita a crear productes d'entreteniment per als xiquets, sinó que tenen un valor afegit, ja que aplica corrents de l'ensenyament com Montessori, Waldorf o Pikler, entre d'altres, per a "dissenyar joguets educatius amb els quals els més menuts puguen aprendre passant-s'ho bé durant les diferents etapes de la seua vida", assenyala el gerent. Jocs simbòlics, psicomotors, cognitius... Qualsevol d'ells es pot desenvolupar amb els joguets que elaboren artesanalment a Manetes. Tots ells amb la premissa de què el joc ha de ser lliure i espontani, "ja que el xiquet ha de començar a desenvolupar la seua creativitat", entén Andrés.

Uns productes originals i exclusius que estan dirigits tant a particulars com a centres escolars. Les mans d'Andrés i la filosofia de Manetes es poden veure als patis de diferents centres escolars, com l'aulari dels Ivarsos del CRA de la Serra d'en Galceran, del CEIP Joan Brusca d'Albocàsser i de l'escola infantil Virgen de Lourdes de Castelló, on ha desenvolupat diverses remodelacions amb la incorporació d'espais de jocs educatius i també de diverses casetes d'arbre. Andrés assegura que els seus dissenys són fruit de la inspiració, però sempre estan revisats i respaldats per docents i també per fisioterapeutes, que aconsellen i corroboren que són adequats per a cada edat.

Fusta i sostenibilitat

Taulers per a realitzar operacions, castells com a refugi, balancins, vehicles, cuinetes, casetes de fusta, rocòdroms, mobiliari de moviment lliure, puzles, calendaris o càmeres fotogràfiques en les quals l'obturador és un guix que després es pot utilitzar per a transformar en dibuix la foto presa en la xicoteta pissarra que té la part posterior. I tot de fusta de bona qualitat que té "més d'una vida i que segur que perdurarà més enllà d'una generació", explica Andrés. Un producte que vol transmetre valors com sostenibilitat i que, sobretot, defensa una forma d'aprendre a partir de la curiositat, de l'experiència i despertant l'interés de les xiquetes i xiquets.

Clients de tota Espanya

Unes característiques que han despertat tot un seguici de seguidors, "ja que la gran majoria de les persones que han comprat repeteixen", diu el gerent de Manetes. Ja en la pandèmia, Andrés tenia clients de Madrid i Barcelona que buscaven joguets que desenvoluparen la psicomotricitat i l'activitat física dins de casa i ara ven a tota Espanya. L'època de més venda és precissament l'actual, a Nadal, però ara també s'inclouen els joguets de Manetes a les llistes d'aniversari o de bateig.

Les creacions que estaran en marxa en poc temps són, per exemple, un joc sobre el cos humà, en el qual es van superposant peces en diferents nivells, o un joc de construcció amb animals en diverses versions, que recreen la sabana, l'àrtic i diferents ecosistemes. El negoci s'està consolidant i en un futur pròxim la gamma de producte inclourà també els destinats a  xiquetes i xiquets d'entre 8 i 10 anys.

Noticias relacionadas

next