més espectacles per al tercer cap de setmana

La Mostra Reclam recorda als exiliats republicans a Xile amb 'Winnipeg'

10/11/2022 - 

CASTELLÓ. La memòria històrica és un dels temes habituals en la Mostra Reclam d’Arts Escèniques dins de la seua intenció de sumir a l'espectador en la reflexió. És el que ocorre amb ‘Winnipeg’, una producció de Puça Teatre que vol ser un cant a l'esperança i contra l'oblit. Es podrà veure en el Paranimf de l’UJI de Castelló de la Plana el divendres 11 de novembre (19.30; 8/10 euros), en l'inici del tercer cap de setmana d'aquesta XXX edició. 

Tres dies de programació amb espectacles de molt diferents registres, en una combinació de comèdia, drama i també música i dansa, inclòs un Premi Max, el concedit en 2021 a Fernando Delgado-Hierro com a Autoria Revelació per ‘Los Remedios’ (Palau de Congressos de Peníscola. Diumenge 13, 19.00; 10 euros). Castelló, Vila-real, Vinaròs, Vilafranca, Almassora i Peníscola són les seus de les obres que podran veure's entre l'11 i el 13 de novembre.

Aquesta tercera setmana de Reclam ha arrancat amb ‘Nacidos culpables, de Peter Shirovsky i els seus manifestos de fills de membres de la SS en la veu de José Manuel Garzón. Un retorn mental a una realitat no tan allunyada en la història. Un altre exemple d'aquest exercici de memòria històrica és ‘Winnipeg’, nom del vaixell noliejat pel poeta Pablo Neruda, amb el suport del govern xilè per a acollir a més de 2.000 republicans espanyols exiliats a França. Van arribar el 3 de setembre de 1939 i molts d'ells ja mai van tornar a Espanya. Una obra de Laura Martel, amb la direcció de Norbert Martínez per a Puça Espectacles.

Al mateix temps (divendres 11; 19.30), la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló albergarà l'estrena de ‘Almagestum dónes Herzems/La solidesa del cor feble’, que uneix la percussió del castellonenc David Moliner amb la dansa del valencià Toni Aparisi per a reinterpretar les Suites 1, 2 i 3 de J. S. Bach.

El Teatre del Raval acull tres obres en la present setmana. A la ja esmentada ‘Nacidos culpables’, se suma el dissabte 12 (19.00; 3 euros) la comèdia ‘Un tal Shakespeare’, de Cascai Teatre. Els actors Marcel Tomàs i Toni Escribano porten a escena alguns dels personatges icònics de l'escriptor anglès, però en clau de comèdia i mesclant-lo amb alguns problemes que apareixen durant la pròpia representació.

Per a tancar setmana, albergarà ‘Preludi a la lentitud’, la més recent creació de Versonautas, duo integrat per Roqui Albero i la castellonenca Ana Sanahuja. A través de la mescla de poesia i música, més traces pròpies de la performance, llancen una proclama en contra del “gran mal d'aquest segle: estar ocupat”. Defensen un ritme de vida més lleuger i menys estressants. Diumenge 13 (19.00: 3 euros).

Peníscola: Premi Max

Producte de la col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura arriba al Palau de Congressos de Peníscola l'obra ‘Los Remedios’, de la companyia Exlímite. El seu guió va ser premiat l'any passat en els Max, guardó que reconeixia el mèrit d'un autor novell com és Fernando Delgado-Hierro. El seu títol fa referència a un barri de Sevilla construït en els anys 50. En escena, dos amics (Pablo Chaves i el mateix Fernando Delgado-Hierro). Diumenge 13 (19.00; 10 euros).

Vila-real: persones amb diversitat intel·lectual

Fenòmens és una associació de persones amb diversitat intel·lectual situada a Benicarló. Sota la direcció de Rafa Sánchez, alguns dels seus integrants exposen una evidència: ‘We will never be champions’Mai serem campions. Només són persones com unes altres, disposades a donar-ho tot en la carrera de la vida, deixant clar que no volen que ningú els regale res. Es podrà veure el divendres 11 en l'Auditori Músic Rafael Beltrán Moner (19.30; 8/10 euros).

Vinaròs: entre el joc infantil i el drama de la migració

Destinat principalment als més joves, la companyia D’És Tro destaca en ‘Poi’ la importància que té jugar en els primers anys de vida. Una mescla d'arts circenses mesclades amb el joc tradicional de la baldufa. L'actor Guillermo Vizcaíno es queda atrapat en la seua infància per l'efecte giroscòpic d'aquest joguet en perill d'extinció. Plaça de la Comunió (dissabte 12; 12.00, amb accés gratuït).

Una temàtica i una orientació diferent presenta ‘Turistas’. El text de Marina Seresesky per a Meridional Producciones parteix de la intenció d'una parella -Chani Martín i Pepe Zaragoza- de passar unes vacances en una platja quasi deserta. No obstant això, es trobaran amb la cara més cruel del drama de la migració. Diumenge 13, en l'Auditori (19.30; 5 euros).

Vilafranca: el drama de la despoblació

‘La lluvia amarilla’ és el títol de la novel·la de Julio Llamazares publicada en 1988 en què posa rostre al drama de la despoblació del territori espanyol. Adaptada i dirigida per Jesús Arbues per a la companyia Corral de García, situa en escena a l'últim habitant d'un poble del Pirineu en la qual és la seua última nit. Es podrà veure a Pedro Rebollo i Alicia Montesquieu a la sala Carles Pons de Vilafranca el dissabte 12 (19.00; accés gratuït).

Almassora: sàtira crítica amb el poder

Amb les formes de la comèdia, ‘Descarats’ ofereix un retrat de la societat actual, centrant-se en els qui ostenten el poder i manegen les vides dels ciutadans. A partir de l'obra de Darío Fo (Premi Nobel de Literatura 1997), L’Om Imprebís i Olympia Metropolitana desenvolupen una història repleta de malentesos que part de l'intent de segrest d'una alta personalitat espanyola. Dirigida per Santiago Sánchez, es podrà veure el diumenge 13 a la Casa de la Cultura (19.00; 7 euros).


Noticias relacionadas

next