programació

Pepe Viyuela, Nuria Mencía i 'Los perros’ de Marcos Morau tanquen la Mostra Reclam

30/11/2023 - 

CASTELLÓ. La XXXI Mostra Reclam d'arts escèniques arriba al seu últim cap de setmana amb una programació de variades propostes. Entre les obres a gaudir, destaca la que podrà veure's el divendres 1 de desembre (19.30) en el Paranimf de l'UJI, Los perros. Es tracta d'una col·laboració de la companyia navarresa Led Silhouette i el coreògraf valencià Marcos Morau, Premi Nacional de Dansa 2013, qui acostuma a trencar els esquemes habituals de les companyies amb les quals treballa, portant-les a un punt molt actual. En la mateixa jornada es podrà gaudir amb València Dancing Forward en el Teatre Payà de Borriana.

Per al dissabte i el diumenge es prepara en el Teatre Principal de Castelló un doblet de Uz: el pueblo, de Gabriel Calderón, amb Pepe Viyuela i Nuria Mencía al capdavant de l'elenc actoral. Eixe diumenge 3 de desembre es tancarà l'actual edició amb L’últim ball de L'Horta Teatre a la sala Carles Pons de Vilafranca. Encara que la clausura oficial tindrà lloc a Benicàssim, amb una doble proposta de dansa: Me encanta bailar, pero se me da fatal, del col·lectiu Dánzate, més Iron Modvm, a càrrec d'Iron Skulls Co, en el Teatre Municipal Francesc Tàrrega.

Dansa en el Paranimf i el Teatre Payà 

Per a donar forma a Los perros, Marcos Morau ha treballat amb els ballarins Martxel Rodríguez i Jon López, de la companyia navarresa Led Silhouette, partint des de la deshumanització i aïllament que afecta els nascuts en l'era digital, aferrats al blindatge individual. El coreògraf natural d'Ontinyent (director de La Veronal) proposa aconseguir un estat de resistència, cercant un trajecte comú dels protagonistes en el qual trobar el sentit de les seues pròpies vides per a superar la violència i la deterioració. Dansa passional que troba el seu sentit més pur en la repetició i en la catarsi, fins a arribar a l'extenuació. Lladrar fins a l'abatiment, viure fins al defalliment. Programat per al divendres 1 de desembre en el Paranimf de l'UJI.

Eixa mateixa vesprada, en el Teatre Payà de Borriana, la cita anual amb l'alumnat de València Dancing Forward. Un elenc canviant que permet veure en un escenari als qui volen fer-se un buit dins del món de la dansa contemporània.

Principal de Castelló amb 'Uz: el pueblo'

L'escenari del Teatre Principal de Castelló estarà pres el dissabte (20.00), per Uz: el pueblo, amb Pepe Viyuela i Nuria Mencía al capdavant de l'elenc actoral. Escrita per Gabriel Calderón i dirigida per Natalia Menéndez, aquesta comèdia plagada d'humor negre convida a una reflexió sobre les nostres creences i els seus límits, arribant a desembocar en delirants situacions. En escena, una família d'un tranquil poble que veu alterada la seua normalitat en perdre la dona el seu treball a l'església. Llavors s'encomanarà a Déu, que li demana una acció.

Jornada de clausura

Per al diumenge es prepara una funció de L’últim ball, de L'Horta Teatre, a la sala Carles Pons de Vilafranca (19.00). Un homenatge d’Alfred Picó i Carles Alberola (també autor i director de l'obra) als actors teatrals anònims que han fet feliços als espectadors. Tracta d'allò pel que val la pena viure, del que a vegades perdem pel camí, de com poder conviure amb l'absència del qual ens fa feliç. I de com tenim a la nostra mà el timó per a refer contínuament la nostra vida.

Com és tradicional, la clausura oficial tindrà lloc a Benicàssim. En aquesta ocasió el protagonisme serà per a la dansa, i per partida doble. A partir de les 18.00, la plaça de la Constitució acollirà l'experiència Me encanta bailar, pero se me da fatal, una invitació participativa del col·lectiu Dánzate. A continuació (19.00), a l'interior del Teatre Municipal Francesc Tàrrega, Iron Modvm, a càrrec d'Iron Skulls Co. Aquesta producció arreplega dues peces de la companyia, així com dues batalles en les quals improvisen amb l'espai escènic, lumínic i sonor.


La Mostra Reclam està organitzada per la Universitat Jaume I a través del Servei d'Activitats Socioculturals. Col·laboren els ajuntaments d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs, juntament amb la Diputació de Castelló, la Fundació Caixa Castelló i de l'Institut Valencià de Cultura (IVC).

Noticias relacionadas

next