EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | PI NEGRE OFEREIX UN CATÀLEG DE MÉS DE 30 PRODUCTES ALS SEUS CLIENTS

La Pobla Tornesa homenatja el món rural amb espelmes que suggereixen vivències i records

30/10/2022 - 

CASTELLÓ. La humanitat, des dels seus orígens, ha buscat il·luminar els espais foscos i l'obscuritat de la nit. El repte de donar llum a cases, edificis i llocs públics o privats ha sigut, podem dir, un lleuger mal de cap des de l'Edat de Pedra. Així, un dels objectes més valorats han sigut les espelmes, una font de llum des de fa milers d'anys. Amb el pas dels segles, l'evolució del format de les espelmes i dels seus components ha anat adaptant-se a les necessitats, fins el moment en que l'aparició d'altres mètodes d'il·luminació com el gas o l'electricitat al segle XIX va posar en un segon pla elements com els cressols, candeles o ciris.

A partir d'eixe moment, a més de servir com a sistema d'il·luminació, les espelmes també van començar a comercialitzar-se com a element decoratiu i aromàtic que reforçava la seva funció originària. L'elaboració artesanal d'espelmes és el treball al que es dedica Clara Rodríguez des del seu espai a La Pobla Tornesa. Ho fa a través de la marca Pi Negre, que va néixer en 2021 "amb l'objectiu de retre homenatge a la terra, al poble, al mon rural i al mateix temps que tothom poguera reviure experiències pròpies a través dels aromes".

Un naixement emotiu

"La idea va sorgir després de la mort del meu iaio al setembre de 2020; jo estava molt vinculada a ell i va ser un moment de la meua vida en que em vaig replantejar moltes coses i el que volia fer, i vaig pensar en dedicar-me a l'art de crear espelmes i tornar al meu poble, a les meues arrels", recorda.

Des d'eixe moment, Clara no ha parat de crear nous aromes a base de barrejar essències amb la cera. Amb ells busca suggestionar el nostre cervell per a reviure records i moments inoblidables. Un repàs pels diferents productes del catàleg poden donar una lleugera pista. 'Becaeta', 'A la fresca' 'Dia de platja' o 'Roba neta' són algunes de les denominacions dels productes que comercialitza Clara des de la Pobla. Encara que Pi Negre també té un espai dedicat a les costums, tradicions i patrimoni de Castelló com 'Festa Plena', 'Carajillo', 'Penyagolosa' o 'Castelló' o a temàtiques més festives com 'Nit d'ànimes' o 'Xuxes', inspirades estes últimes en Halloween.

100% naturals

"El procés per a aconseguir l'aroma que vull es llarg, però es qüestió d'anar provant per a trobar eixa olor que ens inspira i que ens recorda eixos moments que hem passat tant de xiquets com ja de majors -assenyala- com pot ser l'olor a pluja, a terra, a bosc". La propietària de la marca les anomena espelmes rurals, perquè no deixa de ser la transmissió d'eixos aromes que deixa el camp i la natura al nostre olfacte. "Aquesta és la filosofia de l'empresa", explica Clara, qui assegura que tots els productes que utilitza per a elaborar de forma artesanal les diferents espelmes "són naturals o vegans, no utilitze ni parafina ni cap producte químic".

Fins ara ja ha aconseguit més de 30 referències amb el seu segell. La firma ha tingut un creixement ràpid, però amb els peus a terra. "Estic molt contenta de com està funcionant aquesta iniciativa i també estic molt a gust treballant amb el que m'agrada... i a més estic notant que a la gent l'interessa", diu Clara, que treballa a un espai que ha reservat a sa casa de la Pobla Tornesa, des d'on elabora tota la producció.

Venda fins i tot al País Basc i Catalunya

El necessari contacte amb la gent (i la major part de les vendes) els aconsegueix a les diverses fires i mercats de les comarques de Castelló en les que sol participar. El darrer esdeveniment on ha estat present ha sigut a la Mostra d'Artesania que el cap de setmana passat va tindre lloc a la plaça de les Aules de Castelló de la Plana. La tenda online també funciona, "encara que com els aromes i les olors no arriben a través d'internet, potser és més difícil vendre", manté Clara. 

No obstant, l'artesana explica que ven els seus productes a tot el territori espanyol, sent el País Basc i Catalunya on té millors vendes. De moment, no té molta de la seua producció a l'abast de les tendes físiques, encara que hi ha una botiga a la localitat de Solsona (Lleida) que ven els seus productes, "i ho fan des que vaig començar", apunta. Amb tot, Clara té clar que és la Pobla Tornesa el millor lloc per a inspirar-se i crear nous espelmes que inspiren records i vivències.

Noticias relacionadas

next