Hoy es 18 de diciembre

Desde el curs 2017/18

L'educació inclusiva avança en Castelló: l'alumnat matriculat en unitats especials creix un 75%

11/04/2023 - 

CASTELLÓ. L'educació inclusiva està cada vegada més present en els col·legis i instituts de les comarques de Castelló. L'alumnat matriculat en les Unitats Específiques en Centres Ordinaris (UECO) ha crescut un 75,2% des del curs 2017/2018 i, en l'actualitat, un total de 254 alumnes dels centres educatius castellonencs formen part d'aquestes unitats. Tal com assenyalen fonts de la Conselleria d'Educació, es tracta d'un augment molt notori, comparat amb les xifres d'escolarització del total de l'alumnat, que només s'ha incrementat en un 4,7% en els últims cinc anys -en el curs actual hi ha 98.067 alumnes matriculats en col·legis i instituts públics de Castelló).

I és que en els últims anys, l'àrea que dirigeix la consellera Raquel Tamarit ha avançat en la implementació de polítiques i pràctiques d'educació inclusiva a les escoles i centres educatius. I les UECO són bona mostra d'això. Aquestes unitats, que abans es denominava Unitats Específiques d'Educació Especial (UEE), estan dotades amb un mestre de Pedagogia Terapèutica (PT) i un educador especial. Per part seua, les Unitats Específiques de Comunicació i Llenguatge (UECIL) per a alumnes amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) estan dotades amb un PT, un educador especial i un mestre d'audició i llenguatge (AiL).

Des d'aquest curs 2022/2023, totes les unitats (UEE) han passat a denominar-se UECO i compten amb tres professionals que s'encarreguen d'ajudar els estudiants amb necessitats especials a rebre una educació de qualitat en un ambient d'aprenentatge que fomente el seu desenvolupament complet. En el cas de les comarques castellonenques, un total de 129 professionals treballen amb els xiquets i xiquetes matriculats en aquestes unitats i els ajuden a integrar-se a l'aula comuna.

En els col·legis i instituts públics de la província de Castelló hi ha actives, actualment, 43 unitats d'educació específica. Un total de 33 són de catàleg i 10 d'elles habilitades. Segons expliquen des d'Educació, la diferència entre elles és que una unitat habilitada es crea cada curs per a atendre les necessitats d'escolarització de cada curs i, per tant, no són definitives. Passen a ser definitives quan s'integren en el catàleg (l'oferta permanent) del centre, però a per a l'alumnat no hi ha cap diferència entre aules de catàleg i aules habilitades.


En aquest curs hi ha un total de 241 UECO habilitades dins del sistema educatiu valencià públic: 178 de catàleg i 63 habilitades. Per províncies a Alacant hi ha 118, a València 80 i a Castelló 43. Tal com assenyala la directora general d'Inclusió Educativa, Raquel Andrés, des del departament "s'està fent un esforç molt gran per facilitar la inclusió de l'alumnat amb necessitats educatives específiques". "Nosaltres no ens plantegem tancar els centres específics per a xiquets i xiquetes amb necessitats especials, però volem que estiguen en ambients tan normalitzats com siga possible, la interacció amb xiquets normotípics enriqueix als xiquets amb necessitats especials, i també a la inversa", assenyala Andrés.

La importància de l'educació inclusiva

L'objectiu de la Conselleria d'Educació és que, en un futur, l'educació pública valenciana siga totalment inclusiva pels diversos beneficis que suposa tant per als xiquets i xiquetes amb necessitats educatives especials com per als xiquets i xiquetes normotípics. I és que entre les raons per les quals l'educació inclusiva és important destaquen la promoció de la igualtat d'oportunitats, en oferir una educació que atén les necessitats individuals de cada estudiant, s'assegura que tots tinguen les mateixes oportunitats d'aprenentatge i d'èxit acadèmic.

Amb aquesta mena d'educació també es fomenta el respecte a la diversitat. L'educació inclusiva també promou l'acceptació i el respecte per la diversitat en la societat. En incloure estudiants de diferents orígens culturals, lingüístics i ètnics, es fomenta la comprensió i la tolerància cap a les diferències. Així mateix, millora la qualitat de l'educació en tindre en compte les necessitats de cada estudiant, es pot adaptar l'ensenyament perquè siga més efectiva i significativa per a tots. Això millora la qualitat de l'educació per a tots els alumnes, no sols per a aquells amb necessitats especials.

Finalment, aquest tipus d'educació prepara als estudiants per al món real. La inclusió en l'educació també prepara als estudiants per a un món cada vegada més divers i globalitzat. Els estudiants que han tingut experiències d'aprenentatge inclusives estan millor preparats per a interactuar amb persones de diferents orígens i cultures en la seua vida adulta.

Noticias relacionadas

next