CASTELLÓ. Innovació per a la Sobirania Alimentària és el títol de les VI Jornades de la Nova Ruralitat, que ja s’han convertit en la cita anual obligatòria de l’activisme rural valencià. Les taules rodones d’enguany segueixen el fil de l’exitosa edició de l’any passat, sobre la crisi energètica, per veure com afecten i afectaran les crisis climàtica i dels combustibles fòssils en la producció agrària i ramadera i, per tant, en la situació alimentària i econòmica de la població.
Experts, tant valencians com de la resta de l’estat, com Gustavo Duch, Ramon Mampel, Manuel Casal Lodeiro, Patricia Dopazo, Sergi Saladié, Neus Monllor, Merlès Martínez i Francesc Font, entre d’altres, participen als debats que tenen lloc a Benlloc, la Plana Alta, aquest cap de setmana. Els diputats provincials de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, Santi Pérez i Ignasi Garcia, també han participat. Pérez ha exposat que la Diputació de Castelló ha fet passos en aquesta legislatura a favor de la sobirania alimentària donant suport a projectes d'investigació en l'UJI. Garcia ha recordat que el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Castelló està així enfocat per a acompanyar els ajuntaments en el desenvolupament d'una transició energètica més justa amb les persones, i arrelada en el territori.
L’escalfament global ja està impactant en les collites, així com l’escassetat de gasoil als transports, o l’escassesa de gas en la producció de fertilitzants químics, tot plegat acaba impactant en la disponibilitat i el preu dels pinsos, i fa molt dificil la supervivència a agricultors i ramaders. Això, òbviament, ja està amenaçant la distribució i el consum d’aliments, especialment per a les poblacions vulnerables. Aquest és el plantejament de l’organització, el Fòrum de la Nova Ruralitat, una entitat formada per més de 100 professionals independents del món rural i vinculada a la Universitat Jaume I. El Fòrum, però no és queda en la denúncia i ja fa anys que busca solucions des de la ruralia a les crisis que afecten a tota la població, però sovint de forma més agreujada a les persones que viuen al món rural.
Enguany, a més, a Benlloc, les VI Jornades s’uneixen a la 9a Edició de la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià, un esdeveniment itinerant que edició rere edició reivindica la biodiversitat agrícola del territori valencià i la cultura que l’envolta. Aquest cap de setmana la fira oferirà, diverses activitats per promocionar les varietat i els coneixements agrícoles tradicionals. A costat de les conferències de les VI Jornades, hi haurà tallers infantils, més espais de debat, i un mercat de projectes i entitats.
Les Jornades de la Nova Ruralitat implanten en els seus debats una metodologia científica pròpia de la investigació acadèmica, participativa i dialèctica, que segons el comitè científic que les avala -format per 17 professors de sociologia rural de diverses universitats estatals- està aconseguint un dels diagnòstics de més qualitat de l'estat sobre l'èxode de la joventut que afecta la ruralia en l’actualitat.