CASTELLÓ. El Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló reprèn la seua activitat cultural l’1 d’abril amb l’espectacle de dansa Bach, una producció de la companyia Mal Pelo amb la col·laboració del Teatro Real de Madrid i Teatre Lliure en la qual una selecció de preludis i fugues de El clavecí ben temprat de Bach acompanyen el moviment de la ballarina Federica Porello.
A més d’aquest espectacle, la dansa tindrà un especial protagonisme en la programació del trimestre amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Dansa. Concretament, es podrà gaudir el 29 d’abril d’un programa doble conformat per Entre nosotros, amb entrada lliure a la sala polivalent, i Spoiler Alert, de la companyia Lola Boreal, que versarà sobre las particularitats dels mil·lenials i la generació Z. Les propostes de dansa es completaran amb l’espectacle Parece Nada, de Guillermo Weickert, que tindrà lloc el 27 de maig i convidarà el públic assistent a fer un exercici d’autoconeixement.
En l’àmbit teatral, el Paranimf oferirà el 8 d’abril AMA, de la companyia Marie de Jongh, un espectacle de gran format sobre la cura mútua; Yonkis del dinero, el 12 i 13 d’abril, una comèdia de Xavi Castillo en la qual repassarà amb la seua sàtira habitual els anys de corrupció política al territori valencià, i el 20 de maig Eclipsi total, de la companyia El Pont Flotant, que reflexionarà sobre la mort.
Completa la programació trimestral el recital Paráfrases Verdi/Liszt II, organitzat pel Palau de les Arts Reina Sofia dins de la iniciativa Marató Verdi, programat per al 4 i 5 d’abril i amb entrada lliure, i l’exposició «30 anys fent el moniato!», que commemora els 30 anys de la companyia de Xavi Castillo Pot de Plom a través dels cartells dels seus espectacles i que es podrà visitar del 8 al 13 d’abril.
El Paranimf també acollirà aquest trimestre les obres de final de curs dels tallers que es realitzen a l’Aula d’Arts Escèniques Carles Pons de l’UJI, amb entrada lliure fins a completar l’aforament. La primera, el 6 de maig, és La vida difícil, dirigida per Regina Prades, que presenta alguns microrelats i una escena extreta de l’obra de teatre Les vídues de l’escriptor, periodista i dramaturg Slawomir Mrozeck. El 13 de maig es representarà l’obra Un dubte raonable, dirigida per Joan Comes, que tractarà sobre un jurat popular que delibera un cas d’assassinat. Finalment, el 9 de juny serà el torn del final de curs del taller d’interpretació amb l’obra Els figurants, dirigida per Cesca Salazar i Jordi Aparici, que planteja la revolució d’uns figurants que decideixen rebel·lar-se contra els protagonistes d’una representació.
Per la seua part, l’Aula de Dansa oferirà el 19 de maig la proposta Aquelles petites coses, dirigida per Erica Galmés, Toni Aparisi i sota la coordinació de Pepa Cases, que parla de valorar el que es té en lloc del que es vol tindre i d’aprofitar en la vida les petites coses que fan gaudir del camí. La programació inclourà també l’espectacle de música A Sacred Concert, de Duke Ellington, el 17 de juny, fruit de la col·laboració de la Big Band i l’Orfeó UJI i que correspon també al final de curs dels dos tallers.
El cicle «En pantalla gran» estarà dedicat al director de cinema italià Pier Paolo Pasolini i inclourà els títols Accattone, el 2 i 3 d’abril; El Evangelio según San Mateo, el 16 i 17 d’abril; Mamma Roma, el 30 d’abril i 1 de maig; Pajaritos y pajarracos, el 14 i 15 de maig; Edipo, el hijo de la fortuna, el 28 i 29 de maig, i Teorema, l’11 i 12 de juny.
D’altra banda, el cicle «Nou Cinema» s’iniciarà el 9 i 10 d’abril amb el multipremiat film japonès Drive my car, que va obtenir el Globus d’Or i el premi BAFTA a la millor pel·lícula de parla no anglesa, així com el premi a millor guió i premi FIPRESCI en el Festival de Cannes. Per al cap de setmana del 23 i 24 d’abril la proposta és Un pequeño mundo, el primer llargmetratge de la directora belga Laura Wandel, que es va dur el premi FIPRESCI en el Festival de Cannes i parla sobre l’assetjament escolar. La tercera sessió d’aquest cicle inclourà La peor persona del mundo per al 7 i 8 de maig, un comèdia romàntica noruega que aborda temes com ara la parella, la maternitat o el compromís. El cicle continuarà el 21 i 22 de maig amb La última película, un emotiu homenatge al cinema dirigit pel cineasta de l’Índia Pan Nalin que va aconseguir l’espiga d’or al Festival de Valladolid-Seminci 2021. El cicle es tancarà el 4 i 5 de juny amb Alcarrás, un film de Carla Simón que va obtenir el premi a la millor pel·lícula al Festival de Berlín 2022.