L'Ovella Negra torna a la vida: 170 socis en règim de cooperativa li donen una nova espenta

23/04/2021 - 

CASTELLÓ. Si hi ha un local emblemàtic a Castelló eixe és l'Ovella Negra. I ho continua sent, de nou a partir d'aquest divendres, gràcies a les més de 170 persones que han decidit aportar el seu granet d'arena per a possibilitar la reapertura. Quasi quatre mesos després de que el seu últim gerent, Julio Magnieto, es jubilara i tancara la popular taverna del carrer Sant Fèlix, l'afany emprenedor, ple de càrrega emotiva, d'eixos quasi dos centenars de valents i valentes es plasmarà al migdia del 23 d'abril. 

El dia del llibre, i de Sant Jordi, reviu així un local que va nàixer un 4 de gener de 1985 de la mà de Toni Edo i Paco Esteve i que "no és només un espai físic, és un sentiment", remarca Rubén Cazador, un dels nous socis. Punt de trobada per a vàries generacions de castellonencs, parada habitual en el camí fins a l'estadi Castàlia o visita inexcusable en les festes de la Magdalena, es compten per milers els castellonencs i forasters que han passat a fer-se una cervesa o un café per l'Ovella. 


"Els dissabtes de Magdalena l'ambient ací és increïble, trobes gent que no veus en tot l'any", apunta Teresa Parejo. Alguns dels clients fins i tot han donat en la terrassa les seues primeres passes. "El meu fill va aprendre a caminar ací, la celebració del naixement la vam fer ací... i m'agrada molt vindre a la tertúlia de les vaques sagrades", recorda Carme Ripollés, altra de les sòcies. 

"Per ací han passat moltes generacions", afegeix Madoli Badenes, altra de les persones que han ajudat a insuflar oxígen a la taberna. L'estiu passat, quan van conèixer que Julio es jubilaria a final d'any, "vam comentar la possibilitat de constituir una cooperativa per a tractar de salvar-la", assenyala. I finalment ho han aconseguit, no sense dificultats. Tant és així que volien reobrir en gener "i no ha sigut fins a hui quan podem, perquè no teníem els papers". 


I és que Taverna l'Ovella Negra, com es diu l'entitat, és "l'única cooperativa de consumidors de la província de Castelló", remarca Josep Vicent Vicent, també soci i membre del consell rector, com Badenes i Parejo. Ells, com a integrants de l'empresa rectora del corral, no tenen més drets, a l'hora de consumir, que qualsevol altre client: "L'únic avantatge és el vot el dia de l'assemblea". 

Diversitat i pluralitat

Una nova forma de gerència que marida perfectament, com el vi i els cacaus o la cervesa i les llonganisses seques que com sempre es poden menjar i beure al local, amb el tarannà, l'essència de l'Ovella Negra. I és que la diversitat, "tant d'edat com de tipus de gent", és part del seu caràcter, remarquen els socis. Tota una filosofia que es reflecteix en l'ambient de la taverna i també entre els components de la cooperativa, on fins i tot es van voler inscriure menors d'edat, als qui no els ho permet la llei. "Sempre ha vingut gent molt variada, des del principi", fa ja més de 35 anys, assenyala Badenes. 

Per al futur queda la intenció de promoure activitats culturals, com les exposicions o concerts que es celebraven, especialment a Magdalena. "Poquet a poquet s'anirà fent", apunta Vicent. I en este sentit pot ajudar l'amalgama de caràcters dels socis, que facilitarà "crèixer i continuar construint", incideix. "Estem oberts a crear i a trobar noves expectatives", afegeix Cazador.

Just abans de l'ampliació d'horaris

De moment, la reapertura durant el cap de setmana es plasmarà des de les dotze del migdia fins a les sis de la vesprada, quan encara haurà de tancar l'hostaleria durant uns dies. I és que durant els últims preparatius d'aquest dijous, com assenyala Ferran Torres, que durà el negoci i atendrà els clients, tot estava "a expenses dels horaris" autoritzats, que finalment el Consell ha ampliat, a partir de dilluns, fins a les 22.00 hores. 

Tot, amb l'objectiu de continuar disfrutant d'un trosset d'història de Castelló... i molt més: "Per a mi és la vida, és la meua casa", conclou Teresa. A partir de hui tot el món pot tornar a celebrar-ho.

next