CASTELLÓ. L'aulari de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I ha acollit aquesta vesprada la inauguració de l'exposició '125 anys, 125 fotografies', una mostra amb la qual es vol commemorar el 125 aniversari de l'inici dels estudis de mestre a la ciutat de Castelló. La iniciativa l'han portada a terme el col·lectiu d'antics i actuals directors i directores del Departament d'Educació de l'UJI, juntament amb els responsables del Museu Pedagògic de Castelló, i forma part dels projectes UJI-Encultura 2024.
L'acte d'inauguració ha comptat amb la participació de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, i els responsables i coordinadors de l'exposició, Carmen Emo, Valentín Gil, Odet Moliner i Manuel Rosas. Durant la seua intervenció, Carmen Lázaro ha volgut subratllar que "l'exposició recull el que ha estat el compromís educatiu de tantes persones i institucions que ens ha fet que siguem el que som al llarg d'aquests 125 anys".
L'exposició és un recorregut gràfic per la història dels estudis de mestre, que "és la titulació universitària més antiga que va acollir Castelló", segons reconeixen els organitzadors. El material de la mostra procedeix de l'arxiu de l'antiga Escola Normal de Castelló i dels arxius privats de mestres i estudiants, coincidint una part amb el que es va exhibir en la celebració del centenari del començament dels estudis de magisteri, marcat per la constitució del primer claustre de professorat que va tenir lloc a l'antic convent de les monges clarisses de Castelló de la Plana l'any 1900.
La foto més antiga que s'exposa data del curs acadèmic 1908-1909 i es tracta d'una imatge de les alumnes que cursaven els estudis. A partir d'ací, les fotografies són un compendi d'instants en els quals l'alumnat i el professorat són protagonistes i on es marca de forma molt clara "l'evolució de la fotografia, que passa del blanc i negre al color, i de la societat a partir de les imatges de les persones que ha cursat els estudis de magisteri, on es passa d'un alt grau de formalisme a una major espontaneïtat", assegura Manuel Rosas, un dels coordinadors de l'exposició.
Altres moments destacats que recullen les imatges que s'exposen són la consecució del campionat d'Espanya de voleibol de centres d'estudis de la titulació de mestre per part de les alumnes de l'Escola Normal de Castelló, l'any 1961; o un viatge de cooperació d'estudiants del grau de magisteri a Tindouf per a col·laborar i ajudar els refugiats sahrauís. La mostra estarà oberta fins al 20 de desembre.
Per a commemorar aquest 125 aniversari també s'han previst altres actes. D'una banda, el 20 de novembre a les 18 hores a l'aula magna Joan Francesc Mira de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, tindrà lloc la conferència 'Mestres de mestres: 125 anys de formació del Magisteri a Castelló', a càrrec de Carmen Agulló de la Universitat de València. I, d'altra banda, el divendres 22 de novembre, a les 10.30 hores, se celebrarà la taula redona 'De la Normal a l'UJI: experiències viscudes', amb la participació de Manuel Rosas, Miguel Salvador, Consol Aguilar, Esther Nebot i Pascual García. L'acte tindrà lloc a l'aula HA1113AA.