CASTELLÓ. El Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I ha presentat la segona edició de les beques Enclau-Rural, un projecte que es va posar en marxa el passat curs acadèmic i que té com a objectiu ampliar la connexió del món acadèmic amb el territori rural. Les ajudes estan dirigides als alumnes que realitzen els seus Treballs Finals de Grau (TFG) sobre temàtiques vinculades a la ruralitat i que, des de diversos sectors, puguen ajudar a dissenyar projectes i iniciatives que afavorisquen la consolidació de la població i el desenvolupament econòmic dels municipis rurals.
Amb aquest projecte, inclòs dins del programa Enclau-UJI, la Universitat Jaume I pretén millorar la relació de l'alumnat amb el medi rural i aconseguir que centre els seus treballs d'investigació en com resoldre les diferents problemàtiques que afecten les poblacions de l'interior de les comarques de Castelló, entre els quals es troben la generació d'ocupació o l'escassetat d'habitatge als nuclis rurals per a poder absorbir la demanda.
La presentació s'ha celebrat en un acte inaugurat per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, qui ha expressat la seua satisfacció per la continuïtat de la iniciativa i ha assenyalat que «és una bona notícia que enguany s'hagen duplicat les beques respecte a la convocatòria de l'any passat». Lázaro considera que «aquests tipus d'accions creen un fort impacte positiu en el territori i també s'ha demostrat que són molt efectives a l'hora que l'alumne implique des de la base, al professorat i als orientadors dels TFG».
En concret, s'han convocat un total de 32 beques a través del Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJI) dotades amb 300 euros cadascuna, de les quals es podrà beneficiar qualsevol estudiant de la Universitat Jaume I que es trobe matriculat o matriculada en un TFG, de qualsevol de les titulacions que ofereix l’UJI durant el curs 2022-2023, mitjançant matrícula ordinària.
Per la seua banda, Xavier Ginés, professor del Departament de Sociologia i Filosofia, i un dels coordinadors del projecte, ha explicat que les bases de la convocatòria es publicaran prompte i ha volgut destacar «l'ampliació de les entitats que enguany s'han adherit al programa Enclau-Rural i que ha suposat duplicar el nombre d'ajudes que s'atorgaran, fet que possibilitarà augmentar les mirades cap a les demandes que té en l'actualitat la ruralitat». Així, la novetat d'aquesta segona edició és que s'han afegit al projecte el Grup d'Acció Local Alt Maestrat-Ports i el de Palancia-Mijares, que s'uneixen a la Mancomunitat del Palància i al GAL Maestrat-Plana Alta. L'acte ha comptat amb la presència dels responsables d'aquestes entitats.
En aquest sentit, el president del GAL Maestrat-Plana Alta, Domingo Giner, ha manifestat estar «convençut que, per a revertir l'amenaça de la despoblació, per a generar noves oportunitats de futur és necessari atraure el talent, i que millor que fer-ho amb la major font de talent de la nostra província: la Universitat Jaume I de Castelló. Una aliança que volem continuar enfortint perquè és fonamental per a nosaltres llançar llum i coneixement a la nostra realitat, trobar noves maneres de veure les coses, aportar il·lusió i visibilitat al rural».
Per la seua banda, el president del GAL Palancia-Mijares, Adolfo Aucejo, considera que «per al nostre GAL és molt important la signatura d'aquest conveni perquè som el grup amb la taxa de ruralitat més alta de la Comunitat Valenciana i això suposa un afegit més a la dinamització de les zones d'interior que pateixen la despoblació en les seues pròpies carns i que necessiten nodrir-se de pobladors als quals puguem oferir-los una oferta social, econòmica i cultural àmplia. Només d'aqueixa forma podem fer més atractius els nostres municipis».
Al mateix temps, José Antonio Cruz, gerent del GAL AltMaesports ha incidit «en la necessitat de resoldre la falta d'habitatge en els municipis rurals i les dificultats en què de vegades es troben els centres rurals agrupats (CRA) per a continuar endavant» al mateix temps que ha volgut «animar a l'UJI a formar persones perquè puguen fer la seua vida al medi rural i que qualsevol emprenedor s'anime a invertir i obrir empreses al medi rural».
Des de la Mancomunitat del Palància, la gerent, Ángeles Gómez, ha apuntat que «fa falta motivar la societat i és necessari donar suport a aquest tipus de projectes, com el que es planteja des de l'UJI, i que serveixen per a revitalitzar la ruralitat» i en aqueix sentit, «des del Palància, amb aquest projecte, volem reafirmar el nostre compromís amb la dinamització del territori».
Durant l'acte, s'han presentat dos dels TFG becats el curs acadèmic passat en representació dels 15 que van rebre l'ajuda. «Educar en un CRA: Salvar l'Aulari de Vilanova d'Alcolea, responsabilitat de tot el poble», realitzat per Tania Reula Martínez i «Estudi de la promoció i urbanització d'habitatges modulars i bioclimàtics», de María Silvanna Catasus Rojas, enfocat a la localitat de la Vall d'Alba.
De les 32 beques convocades, cinc podran ser atorgades a qualsevol municipi rural de Castelló. La resta, 27, es destinaran exclusivament als TFG orientats a un o varis dels següents municipis: Sorita, la Torre d'en Besora, Albocàsser, Castell de Cabres, Vallibona, Cinctorres, Olocau del Rei, Ares del Maestrat, Portell de Morella, Vilafranca, Castellfort, Villores, Herbers, Benassal, Culla, Forcall, Vilar de Canes, Todolella, Catí, Morella, la Mata de Morella, Palanques, Algímia d'Almonesir, Aranyel, Assuévar, Barraques, Caudiel, Xóvar, Cirat, Gaibiel, Figueres, Matet, Montant, Pavies, Pina, La Pobla d'Arenós, Sacanyet, Toràs, el Toro, Torralba del Pinar, la Vall d'Almonesir, Vilamalur, Vilanova de Viver, Viver, la Pobla de Benifassà, Rossell, Sant Rafel del Riu, Canet lo Roig, Traiguera, Sant Jordi, Càlig, la Torre d'en Domènec, la Jana, Vilafamés, Xert, Sant Mateu, Cervera del Maestrat, Tírig, Santa Magdalena de Polpís, la Serra d'en Galceran, la Salzadella, les Coves de Vinromà, Benlloc, Vilanova d'Alcolea, la Pobla Tornesa, Cabanes, la Serratella, la Vall d'Alba, Almedíxer, Altura, Begís, Benafer, Castellnou, Xóvar, la Font de la Reina, Geldo, Xèrica, Navaixes, Soneixa, Sot de Ferrer i Teresa.