L'UJI crea HaveFun, una llista de reproducció amb la que difondre la cultura dels videojocs a YouTube

1/04/2019 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I (UJI) ha creat el canal HaveFun a la xarxa social Youtube amb l’objectiu "d’innovar en la difusió de la ciència des de les institucions acadèmiques d’educació superior mitjançant la incorporació de la cultura dels videojocs". Aquesta iniciativa ha estat promoguda per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions i ha diposat del finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La llista de reproducció HaveFun al perfil Youtube de l’UJI constitueix una de les diverses accions previstes per tal fomentar la innovació de la difusió de continguts científics en el projecte Have Fun (HF): La cultura youtuber y del videojuego en la comunicación científica transmèdia. Així, més d’una trentena de vídeos integra la primera proposta del canal, uns materials que també s’han dinamitzat a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram. L’elaboració i edició d’aquest material audiovisual amb vocació transmèdia ha comptat, a més a més, del suport del LabCom, el Departament de Ciències de la Comunicació, professorat dels graus de Comunicació Audiovisual i de Disseny i Desenvolupament de Videojocs, i del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.

Durant més d’un any, la iniciativa Have Fun (HF), finançada per la FECYT en la convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de 2017, ha permès el desenvolupament de diverses activitats vinculades amb la comunicació dels resultats de la investigació de l’UJI a la ciutadania a través dels canals convencionals i digitals i també la promoció d’eines innovadores de divulgació. "De fet, en aquest projecte s’ha potenciat la cultura youtuber i dels videojocs, per tal d’explorar en nous llenguatges per difondre ciència alhora que obrir diàlegs amb els diversos públics", segons manifesten des de l'entitat.

Entre aquestes actuacions no sols destaca el canal HaveFun a Youtube, sinó també la col·laboració de la UCC+i del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI -integrada en la Red de UCC+I de FECYT-  amb el Festival Oculus, organitzat des dels graus de Comunicació Audiovisual i Disseny i Desenvolupament de Videojocs. Entre altres, una de les fites d’aquest certamen internacional de fotografia, curts i videojocs ha estat la consolidació d’un guardó per tal de reconèixer el compromís amb la divulgació científica dels treballs presentats, amb el suport del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.

Foto: ANTONIO PRADAS

El projecte Have Fun (HF): La cultura youtuber y del videojuego en la comunicación científica transmèdia ha promogut la realització d’entrevistes via Twitter a científiques de l’UJI de l’àmbit de la salut, amb motiu del 8 de Març, o l’organització d’entrevistes a científics mitjançant el format Facebook Live, en col·laboració amb el diari Mediterráneo, sobre temes d’actualitat com ara els videojocs, el canvi climàtic i l’agricultura o la malaltia d’Alzheimer. A més a més, la iniciativa va col·laborar amb la celebració de la Setmana de la Ciència, juntament amb el projecte Connecta amb la Ciència, i de la fira Firujiciència, entre altres.

El suport de la FECYT a Have Fun també ha fet possible el manteniment de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l’UJI la qual impulsa, des de 2011, la difusió de resultats d’investigació dels grups de recerca de l’UJI mitjançant notes de premsa, vídeos, entrevistes al programa Una finestra a la ciència, de VoxUJI Ràdio o el Vocabulari Científic. Tots els continguts, a més a més, són distribuïts a través de les xarxes socials del perfils oficials de l’UJI.


Noticias relacionadas

next