Hoy es 15 de noviembre

L'UJI exhibeix l'última tecnologia en materials, imatge, biodegradació i agroproducció en Destaca

16/11/2022 - 

VILA-REAL. L’estand de la Universitat Jaume I de Castelló en la fira científica, tecnològica i d’innovació Destaca 2022 compta amb la participació dels instituts de Materials Avançats i Noves Tecnologies de la Imatge i dues empreses ubicades a Espaitec: l’empresa derivada CEBIMAT i l’empresa emergent GEA Biotechnology, que presenten les últimes tecnologies en els seus àmbits. L’alumnat que forma part de Formula Student també ha desplaçat el seu monoplaça a la fira per a explicar la seua construcció.

La rectora, Eva Alcón, ha visitat l’estand de l’UJI després de l’acte d’inauguració, on ha destacat que aquesta participació "és un bon exemple de la investigació aplicada, les tecnologies i serveis que l’UJI desenvolupa en aquests moments per a contribuir a la sostenibilitat energètica, avançar cap a l’economia circular i aportar solucions tecnològiques a sectors essencials com la ceràmica o el sector agrícola". A més, també ha subratllat "la importància de la vessant divulgativa per a despertar vocacions entre l’estudiantat més menut, vocacions que han de garantir un futur millor".

A més d’Espaitec, parc científic i tecnològic de l’UJI, també hi està present la Fundació Universitat-Empresa (FUE-UJI) i en la secció de divulgació científica el Grup de Química de l’Estat Sòlid, amb experiments visuals, i un equip d’investigadors de l’UJI i la Universitat de Saragossa que mostren la tecnologia amb làsers.

Realitat virtual

L’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (Init) presenta un entorn de realitat virtual immersiva. Amb unes ulleres de realitat virtual els usuaris i usuàries poden navegar per un entorn domèstic i ser capaços de realitzar modificacions tant en el mobiliari com en les parets. L’objectiu d’aquest entorn és mostrar les possibilitats que ofereix la tecnologia de realitat virtual i augmentada per a la presentació de productes empresarials.

Per la seua banda, l’Institut de Materials Avançats (Inam) mostra les seues línies d’innovació sostenible, com les rajoles ceràmiques d’alta conductivitat que poden ser usades en reactors electrocatalítics per a la producció d’hidrogen; additius luminescents per a marcatges de seguretat; l’emmagatzematge d’hidrogen en forma líquida; els hidrogels biocompatibles per al seu ús en l’aplicació localitzada de fàrmacs i els recobriments antimicrobians i viricides. A més, disposen d’un electrolitzador per a explicar la separació de les molècules d’hidrogen i oxigen de l’aigua amb l’electricitat.

Degradació dels materials

L’empresa derivada Cebimat, dedicada a l’estudi de la biodegradació dels materials i al desenvolupament de solucions d’innovació tecnològica relacionades amb aquest procés biològic, explica com desenvolupa al laboratori assajos per a mesurar la biodegradació dels materials i el servei d’assessoria per al desenvolupament de productes amb aquest tipus de materials.

Per la seua banda, l’empresa de base tecnològica Gea Biotechnology ofereix productes i serveis per al sector agrícola, en concret per a contribuir a l’augment de la producció, l’absorció de nutrients, la reducció del deteriorament del fruit o la presència de malalties vegetals. El seu sistema de gestió de cultius permet millorar la productivitat de les collites, en controlar en el temps els principals paràmetres com són les necessitats hídriques, nutricionals i l’aparició de malalties.

A més, diferents científics i científiques de la universitat pública de Castelló intervenen en les taules redones. La taula sobre "Noves fonts energètiques per al sector industrial ha comptat amb Eliseo Monfort, de la Càtedra BP-UJI de Medi Ambient, i Diego Fraga, del Departament de Química Inorgànica i Orgànica. En la taula dedicada als Nous desafiaments en el camp de la ciència dels materials han intervingut Eloísa Cordoncillo, catedràtica de Química Inorgànica, i Francisco Fabregat, de l’Institut Universitari de Materials Avançats.

La taula Optimització de recursos naturals i circularitat de les matèries primeres de dijous estarà moderada per Guillermo Monrós, catedràtic de Química Inorgànica, i comptarà amb la intervenció d’Ignacio Morell, catedràtic d’Hidrogeologia. En el Fòrum de Pensament de l’Associació de Tècnics Ceràmics participaran Xavier Molina, catedràtic d’Organització d’Empreses com a moderador de la taula dedicada a El clúster ceràmic avui i demà, i Gustavo Mallol, professor de màster i director de l’Associació d’Investigació de les Indústries Ceràmiques.

Fira de Divulgació Científica

Els investigadors Samuel Porcar García, Jaime González Cuadra i Karina Treviño Rodríguez, del Grup d’Investigació de l’Estat Sòlid de l’UJI, i un equip d’investigació de l’UJI i la Universitat de Saragossa integrat per Héctor Santos, Abderrahim Lahlahi Attalhaoui i Carlos Estepa participen en la part de divulgació de la fira, més orientada als escolars, on expliquen la importància de la ciència en la vida quotidiana amb experiments visuals, els primers, i com funciona una tecnologia d’avantguarda com són els làsers, els segons.

La Fira Destaca 2022 se celebra fins al 18 de novembre al Centre de Fires, Congressos i Trobades de Vila-real i aborda els reptes energètics, l’optimització de recursos naturals i la transformació industrial i digital. La part divulgativa, que comptarà amb la participació de més d’un millar d’escolars, es realitza del 14 al 18 de novembre. La Fira també acull la Trobada Nacional de Materials, el Fòrum d'Innovació Oberta del CEEI Castelló i el Fòrum del Pensament d'ATC, així com el lliurament dels guardons de la Fundació Globalis.

Noticias relacionadas

next