Hoy es 16 de diciembre

L'UJI participa en un projecte europeu per reforçar la investigació i innovació en l'educació superior

26/04/2023 - 

CASTELLÓ. El grup d’investigació en Ètica i Democràcia de la Universitat Jaume I de Castelló ha iniciat la seua participació en 'Catalisi', un projecte del programa Horizon Europe finançat per la Unió Europea que té com a principal objectiu la transformació de les institucions d’educació superior per mitjà de l’adopció de serveis d’acceleració en els àmbits de la investigació i la innovació que permetrà reforçar la col·laboració i les aliances entre els centres europeus.

El treball iniciat a principis de 2023 analitza com es podria canviar la governança de les institucions d’educació superior, referida a la forma en la què actors socials i estatals interactuen intencionadament amb la finalitat de transformar els sistemes de ciència, tecnologia i innovació i també la regulació de qüestions d’interès social. L’objectiu és ajudar i recolzar a les institucions per la implementació d’una estratègia que afavorisca els canvis.

'Catalisi' oferirà set serveis d’acceleració i abordarà tres dominis: carreres d’investigació i suport al talent; ciència oberta i compromís públic; i investigació i educació sostenibles. Els centres que participen es divideixen en implementadors que seran qui introduiran i implementaran reformes en les seues estructures, com p.e l’UJI, i facilitadors que s’encarregaran de crear i implementar els serveis d’acceleració, transferència de coneixement i activitats co-dissenyades.

Els membres del grup d’investigació en Ètica i Democràcia que participaran en el projecte són Domigo García Marzá, Ramón A. Feenstra, Elsa González, Patrici Calvo i Carlota Carretero. La finalitat del projecte a l’UJI, com a universitat implementadora, serà conèixer les transformacions més rellevants que s’estan produint en l’àmbit europeu en matèria d’avaluació científica, ciència oberta i igualtat de gènere en la investigació.

11 socis internacionals

El projecte es durà a terme usant una metodologia participativa basada en la captació i incorporació als grups de treball d'actors claus que estiguin interessats i puguin beneficiar-se del desenvolupament i implementació d'accions transformatives relacionades amb l'avaluació científica, la ciència oberta, la igualtat de gènere i la divulgació i la ciència ciutadana.

Comptarà amb la col·laboració dels vicerectorats d’Investigació i Innovació, Transferència i Divulgació Científica per alinear aquestes transformacions amb iniciatives com el COARA Agreement (grup de treball per la implantació d’un nou sistema d’avaluació de l’activitat investigadora a escala europea), amb el propòsit de plantejar possibles experiències pilot amb les que impulsar una investigació íntegra i responsable.

La iniciativa està integrada per onze socis de huit estats membres de la UE que desenvoluparan el projecte en 36 mesos. Els centres facilitadors són: Agenzia per la promozione della Ricerca Europea, Ernst & Young Business School Scuola di Management SRL, F6S Network Ireland Limited i la Xarxa Europea de Living Labs IVZW. Els centres implementadors són: Universitat Jaume I de Castelló, Kauno Technologijos Universitetas; Luiss Libera Università Internazionale degli Studi Sociale Guido Carli; Uniwersytet Gdanski, University College  Cork, Aristotelio Panepistimio Thessalonikis i Stichting Vumc.

Noticias relacionadas

next