dissenyats al Living Lab Planeta Debug

L'UJI permet la descàrrega de 9 videojocs contra el canvi climàtic

25/03/2020 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I (UJI) ha posat en accés obert els primers videojocs contra el canvi climàtic dissenyats al Living Lab Planeta Debug, una iniciativa cofinançada per la Fundació Daniel i Nina Carasso en la seua convocatòria d’Art Ciutadà. Aquests videojocs, centrats en gran manera en la lluita contra la contaminació o la millora de la salut i l’eficiència energètica, han estat creats per estudiantat de tercer curs del Grau en Disseny i Videojocs de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) amb la col·laboració de grups d’investigació de l’entitat acadèmica, i també el suport del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.

El web Planeta Debug, a més a més de la informació completa sobre el Living Lab, l’equip i les activitats, permet l’accés gratuït als videojocs que s’aniran creant al llarg del projecte, el qual es desenvoluparà fins a la tardor de 2021. Per a accedir-hi, cal anar als posts on es descriuen els videojocs creats fins al moment, juntament amb una explicació del seu disseny, sentit, creadors i funcionament i un enllaç per a descarregar el joc. "Es tracta de videojocs que no necessiten instal·lació, tan sols és necessari descarregar l’arxiu del joc, descomprimir-lo a l’ordinador (amb sistema operatiu Windows), fer doble clic en l’arxiu executable (finalitzat en .EXE) i jugar-hi", explica l’investigador principal de Living Lab, Emilio Sáez. 


Nou grups d’investigació dels quatre centres de l’UJI han col·laborat amb l’alumnat per tal d’inspirar el disseny de videojocs amb elements de la recerca científica vinculada amb el canvi climàtic. Aquesta línia de treball del Living Lab Planeta Debug, anomenada 'Good Game', ha estat possible pel foment del treball per projectes de les assignatures Enginyeria del Programari, amb els professors Antonio Morales i Enric Cervera; Art del Videojoc, amb el professor Diego Díaz, i Disseny Conceptual de Videojocs, impartida per Emilio Sáez, també membre del grup de recerca ITACA. A més, compta amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI, "des d’on es promou la innovació de la comunicació de la ciència amb nous formats i narratives, com també l’aproximació a la ciutadania de temes d’interès actual com ara el canvi climàtic", apunta la periodista i investigadora Maria Josep Picó.

 Els videojocs de la línia Good Game del Living Lab Planeta Debug accessibles ja al web del Living Lab Planeta Debug són: Mission Ozono, Blooming Violent, The Lightbringer, NanoDoctor, Version 18, Overdose, Mr Coating, The Wayback i Last Sunlight. Aquests jocs estan basats, respectivament, amb els següents grups de recerca de l’UJI i la implicació de professorat i personal investigador: Leonor Hernández, del Grup de Fluids Multifàsics; Vicent Arbona, del Grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia; Ivan Mora-Seró, del Grup de Semiconductors Avançats; Gladys Mínguez, del Grup de Recerca en Òptica; Vicent Baydal, del Grup d’Història i Dret Forals Valencians; María Ibáñez, de l’Institut Universitari de Plagues i Agricultura Plagues i Agricultura; Lucia Reig, María José Ruá i Àngel Pitarch, del Grup de Tecnologia, Qualitat i Sostenibilitat en l’Edificació; Pedro Sanz, del Laboratori d’Interacció i Sistemes Robòtics i Conrado Martínez, del Grup Melanogén. 

Els videojocs realitzats per l’estudiantat impliquen "un gran esforç creatiu de síntesi entre les investigacions científiques que han fet servir com a referent el desafiament del canvi climàtic i convertir tot això en una història, amb uns reptes i un suport lúdic dels videojocs", argumenta el professor de Disseny Conceptual de Videojocs, Emilio Sáez. Es tracta d’una iniciativa "totalment inèdita, i el resultat final de l’experiment és molt reeixit, sobretot tenint en compte que l’alumnat ha disposat d’un temps limitat. Els videojocs dissenyats, a més, són la prova que aquest mitjà és molt potent com a vehicle per a difondre missatges complexos i facilitar que arriben al gran públic i l’involucren", conclou Sáez. 

"Un dels aspectes més interessants i innovadors de la línia Good Game de Planeta Debug és la combinació entre art i ciència, ja que és una barreja que es treballa internacionalment des de fa temps, però, generalment, s’aplica més als nous mitjans, la ciència i la tecnologia. I, en aquest cas, fem servir els videojocs", exposa el professor d’Art del Videojoc de l’UJI, Diego Díaz.

Aquest curs, el desenvolupament dels jocs ha suposat un "autèntic repte, especialment per a l’estudiantat, perquè encaixar la temàtica del canvi climàtic amb línies de recerca de diversos grups per a plasmar-ho en un joc és complex", comenta el professor d’Enginyeria del Programari, Antonio Morales. Des del punt de vista de la programació, el projecte no era més complicat que altres anys, encara que és ben cert que a molts dels alumnes els va aclaparar inicialment. Tanmateix, "creiem que els resultats obtinguts són molt satisfactoris i que l’estudiantat ha viscut una experiència realment enriquidora", subratllen tant Antonio Morales com Enric Cervera. 


Noticias relacionadas

next