CASTELLÓ. Els conflictes bèl·lics del segle XVIII i l'assassinat del general Prim ha sigut les temàtiques centrals de la segona jornada del curs 'Crim i guerra en la literatura', que se celebra a Benicàssim dins del marc de la Universitat d'Estiu de l'UJI, sempre des d'una mirada literària.
Una de les protagonistes de la nova sessió del seminari ha sigut l'escriptora Luz Gabás, qui ha desenvolupat les guerres del segle XVIII a partir de la seua novel·la Lejos de Lousiana, amb la qual ha guanyat el darrer premi Planeta. L'autora aragonesa ha realitzat una xerrada històrica denominada 'Tots contra tots' sobre els esdeveniments i lluites que van ocórrer a Amèrica del Nord durant la segona meitat del segle XVIII entre britànics, francesos, espanyols i les tribus natives, que van donar peu a la Guerra dels Set Anys (1954-1963) i la Guerra de la Independència (1775-1803), que formen part del context en el qual està narrada la seua obra literària.
L'escriptora ha explicat que la seua novel·la s'inicia l'any 1763, amb l'expedició a Lousiana de Benoît Leroux. Va ser a partir d'eixe moment, segons l'autora, quan els conflictes van ser constants en el temps com ara la rebel·lió dels criolls a Nova Orleans després de declarar-se com a zona baix el domini espanyol, l'expulsió dels jesuïtes o els atacs als diferents forts dels colonitzadors britànics per part de les tribus natives. Luz Gabás ha explicat que durant tot el segle XVIII i els principis del XIX "es va crear un context en el qual mai hi havia un moment de pau a Amèrica del Nord" i que queda reflectit en la novel·la.
Els conflictes socials i la violència política d'un turbulent segle XIX ha sigut la base de la ponència de José Calvo Poyato, que ha versat sobre l'assassinat del general Prim, l'any 1870, a partir de la seua novel·la Sangre en la calle del turco. L'escriptor ha desenvolupat el clima social del darrer terç del segle XIX a Espanya després de la revolució que va destronar a la reina Isabel II, sobretot en el denominat sexenni revolucionari, inestabilitat que va provocar l'assassinat de Prim. En aquest sentit, l'historiador ha incidit en que "és l'únic dels cinc magnicidis sobre presidents del govern a Espanya que no s'ha resolt", al contrari que els de Cánovas del Castillo, José Canalejas, Eduardo Dato i Carrero Blanco.
La cloenda de la sessió del matí ha sigut a càrrec de l'escriptora de Sogorb Rosario Raro, qui ha realitzat una xerrada sobre 'L'antiart de la guerra. Revisió de certes contradiccions', durant la qual ha reflexionat sobre el que ha llegit i ha escrit durant els darrers 10 anys sobre la guerra i ha descobert que la paraula més repetida en les seues novel·les ha sigut "guerra".
La jornada finalitzarà aquesta vesprada amb la taula rodona sobre 'La guerra en la novel·la' amb Luz Gabás, José Calvo Poyato i Santiago Posteguillo.