Hoy es 23 de diciembre

26ª edició

Manual d'instruccions per a futurs espectadors de la Mostra de Teatre Reclam

30/10/2018 - 

CASTELLÓN. Com si fóra una ona expansiva, el teatre tocarà d'extrem a extrem la província amb la ja tradicional mostra Reclam. Un mes, del 2 de novembre al 2 de desembre, serà el temps suficient per a acollir 62 representacions, de quaranta companyies, que recalaran així en diferents espais culturals. Xicotets municipis com Vilafranca, Orpesa o Betxí, gaudiran d'aquesta 25a cita de les arts escèniques, al mateix temps que ho faran Almassora, Benicarló, Benicàssim, Borriana, Castelló de Plana, la Vall d'Uixó, Vila-real o Vinaròs. En aquest sentit, no pareix estrany que una de les seus màximes siga- tal com assenyala la regidora de Cultura, Verònica Ruiz- "vertebrar la província culturalment", alhora que apostar pel teatre local. Una idea que comparteixen la vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro; el diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, i el coordinador la Mostra, Antoni Valesa; tots eixos vertebradors de Reclam.

La cita que aglutina -a més de teatre- dansa, circ, performance i música; es configura per profunditzar en "la complexitat del món que ens envolta". Així, encara que l'humor i la fantasia marcaran molts dels espectacles, també ho faran serioses qüestions que ens envolten com són la migració, la desigualtat de gènere o els problemes entre infants.

Igualment, aquesta edició -el cartell de la qual ha sigut encarregat a Mar Casanovas- destaca pel seu homenatge al músic vinarossenc, Carles Santos. I és que diferents alumnes de l'Aula d'Arts Escèniques Carles Pons de l'UJI participaran en un taller creatiu que derivarà en un espectacle representat el pròxim 13 de novembre. També, serà la mateixa universitat la que inaugurarà la Mostra al Paranimf amb Emportants, un show de la Trócola Circ que combinarà acrobàcia, malabars, música i treball amb objectes (portes). D'altra banda, la cloenda quedarà a càrrec del teatre de Benicàssim amb la representació de Óscar, el niño dormido, de la companyia El Espejo Negro. La història versa sobre un xiquet que va quedar atrapat en un coma durant nous mesos. Els pares, per afrontar aquesta dura situació, dediquen el seu temps a llegir-li contes que li havien ensenyat de molt xicotet.

De ciutat a ciutat o de poble en poble, pareix que la tardor és el temps del teatre.

Teatre de gènere

On: Vilafranca i Vila-real
Què: Mari, Palante!
Qui: Reyes Ruiz i Teatreliana
Quan: 11 i 30 de novembre, respectivament

La història versa sobre Mari, una sevillana de mitjana edat, que tractarà d'assenyalar els temors que tenen la majoria de les dones en l'actualitat. Tot fent-se servir d'històries, consells, i cançons, i a través d'un discurs tendre. 

On: Benicarló, Benicàssim, Orpesa i Almassora
Què: Xiquetes que no tenim ni puta idea
Qui: Els Indecents
Quan: 14, 15, 18 i 19 de novembre, respectivament

Quantes voltes s'ha vist una arbrita de futbol? La protagonista d'aquesta obra durà a terme un monòleg -a meitat escala entre la tragèdia i la comèdia- sobre les seues vivències personals en l'esport per excel·lència. Des de com va començar a professionalitzar-se, quins obstacles es va topetar pel camí i quin són els que encara troba després de nombrosos anys com a esportista.

On: UJI
Què: Escandall XX
Qui: Paula Escamilla
Quan: 14 de novembre

Aquesta és una representació sobre l'assetjament, la violència i la utilització de la dona. En ella, la seua autora Paula Escamilla, juntament amb Vicent Martí, reflexiona sobre la lluita constant que es viu per tal d'assolir una paritat i per fer desaparèixer la desigualtat. 

Teatre de memòria

On: Betxí
Què: Ligeros de equipaje
Qui: Viridiana
Quan: 1 de desembre

L'autor i director Jesús Arbués recupera les vivències de més de mig milió de persones que en 1939 van haver de travessar a través dels Pirineus la frontera francesa. Es tracta dels refugiats espanyols. Xiquets, dones, població civil i militants republicans que van deixar arrere totes les seues pertinències per, més tard, morir de fred o acabar en camps de concentració francesos.

On: UJI i Betxí
Què: Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora
Qui: La Ravalera
Quan: 6 i 7 de novembre (UJI), 18 de novembre (Betxí)

La companyia castellonenca porta als escenaris una obra documental que parla de Teresa Pla Meseguer (La Pastora), alhora que de totes aquelles persones que, per uns motius o altres, no estan als llibres d'història, havent contribuït notablement a la societat. 

Teatre sobre les persones refugiades

On: Teatre del Raval
Què: Los Invitados
Qui: Colectivo Fracasadas
Quan: 27 de novembre

Ací veiem una peça escènica sobre les migracions viscudes a la zona de l'illa de Lesbos i el treball humanitari que els seus espectadors varen fer amb refugiats. Es tracta a més d'un documental teatralitzat, ja que el mateix col·lectiu va viatjar a l'illa per conéixer de primera mà el seu relat. 

On: UJI
Què: De traca
Qui: Pepa Cases
Quan: 9 de novembre

A través de la dansa, la ballarina vila-realenca reflexionarà sobre la situació de les persones refugiades i de com la societat ens posicionem enfront d'aquesta problemàtica "de traca". 

Teatre més social

On: Teatre Principal de Castelló
Què: Sopa de pollastre amb ordi
Qui: Laperla29
Quan: 24 de novembre

La "sopa de pollastre" no ens podia situar en un altre lloc que no fora el d'una família de classe obrera. L'obra reflexa com en aquesta societat fictícia es viu una progressiva pèrdua de conviccions, somnis i ideals polítics que du a instaurar una passivitat, generalitzada, davant les injustícies.

On: Vila-real
Què: Joc de Xiquetes
Qui: Bullanga
Quan: 24 de novembre

El dramaturg valencià Adrián Novella abordarà en aquest cas els temors que acompanyen a molts pares a l’hora de deixar els seus fills a escola. Així com la part que viuen aquests per no encaixar amb els seus companys. Es tracta d'una representació sobre com la sobreprotecció pot repercutir en problemes de relació.

Noticias relacionadas

next