Hoy es 16 de enero

La ciutat homenatjarà les tres dones el dissabte 25 de març

Manuela Andrés, Regina Garcia i Gloria Saborit reben el premi Dia de la Dona a Borriana

7/03/2023 - 

CASTELLÓ. La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2023, amb els premis Dia de la Dona, seleccionades pel jurat entre totes les candidates proposades, que en aquesta edició han sigut Manuela Andrés, Regina Garcia i Gloria Saborit, tres borrianenques amb una trajectòria vital carregada de lluita per la igualtat que les ha convertides en referents per a la ciutadania.

Tant l'alcaldessa, Maria Josep Safont, com la regidora d'Igualtat han felicitat les tres dones que enguany han sigut premiades amb el reconeixement públic Premi Dia de la Dona que atorga cada any la ciutat de Borriana i han animat la ciutadania a participar d'un acte molt emotiu i necessari.

L'homenatge i el lliurament del reconeixement públic Premi Dia de la Dona 2023 tindrà lloc el dissabte 25 de març a les 12h en la sala de plens de l'Ajuntament en un acte públic que comptarà amb l'assistència de la corporació, les reines falleres i nombroses autoritats. També es convida a participar cada any a les dones que han rebut aquesta distinció en convocatòries anteriors.

Entre diferents candidatures proposades per entitats, partits polítics i la Regidoria d'Igualtat, han estat triades Manuela Andrés a proposta del Partit Socialista, Regina Garcia a proposta d'una ciutadana que assumeix la Regidoria d'Igualtat, i Gloria Saborit a proposta de Compromís.

Romero ha explicat que és un motiu d'orgull “poder reconèixer cada any trajectòries tan diverses i alhora que el premi siga tan participat perquè mostra el gran talent femení que hi ha a la ciutat alhora que posa sobre la taula projectes vitals i professionals que han de ser referència per a la ciutadania per la seua implicació de construir una Borriana més equitativa i, en definitiva, millor”.

També ha recordat que la resta de candidatures que no han resultat triades es mantenen en l'anonimat i que “a pesar que cada any només es fan tres homenatges, totes les candidates presentades són mereixedores del premi”. A més, ha destacat “l'ambient que es crea quan en el jurat s'expliquen totes les candidatures, de perfils i edats molt diferents, ja que resulta quasi impossible triar perquè hi ha molt de talent, lluita i apoderament personal amb una vocació cap als i les altres que resulta encomiable”.

Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis Dia de la Dona a través d'unes bases públiques que busquen la implicació del teixit ciutadà en la presentació de candidatures. Els premis s'atorguen amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de la ciutat que destaquen bé per la seua trajectòria en l'àmbit social o professional o bé per la seua destacada trajectòria vital.

Manuela Andrés

Manuela Andrés o ‘Manolita’ com és popularment coneguda és una borrianenca adoptiva. Com tantes altres, va arribar a Borriana per motius familiars i laborals i va treballar d'encaixadora en una coneguda empresa local on va acabar en el lloc d’encarregada. Posteriorment, i després de ser mare, va decidir muntar el seu negoci propi, una sabateria que va mantindre durant 15 anys. Més tard, va treballar en la residència de la tercera edat fins que va patir un accident molt greu que li va ocasionar una discapacitat permanent. Davant aquesta situació, Manolita es va refer i amb una vocació i força encomiable va fer seua la lluita per l'eliminació de barreres arquitectòniques en la ciutat. A finals dels 90 es va unir a l'Associació Col·lectiu de Persones amb Discapacitat de Borriana (ACODIS) entitat de la qual va acabar elegida presidenta i que enguany commemora el seu aniversari.

La seua lluita i participació activa van fer que fora triada com a representant en el Consell Provincial de la Federació de Persones amb Discapacitat Física de Cocemfe de Castelló i Consellera Autonòmica de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física de la Comunitat Valenciana. Dins de la seua trajectòria de lluita i superació personal no ha dubtat mai a formar-se en la matèria o assistir com a delegada a les assemblees de Cocemfe estatals, als consells socials de la ciutat o a tot allò que se li ha requerit per a aportar la seua col·laboració i la seua perspectiva com a dona amb discapacitat.

Regina Garcia

Regina Garcia va nàixer a Liverpool el 1939 ja que la seua família, exportadora de taronja, va migrar allí buscant un futur millor. Desgraciadament, poc després de tornar a Borriana, va quedar òrfena molt xicoteta i va ser acollida per la seua família extensa. Així i tot, no va perdre el seu caràcter emprenedor i es va formar en perruqueria, va obrir un dels primers salons de perruqueria de la ciutat en un moment en què hi havia poques dones capaces de posar en marxa un negoci.

El seu saber fer, a pesar de compatibilitzar-lo amb la criança dels seus tres fills, va ser el responsable que la seua perruqueria prosperara i obtinguera molt de renom, però, tot i això, sempre havia tingut clara la necessitat d'agrupar-se per a reivindicar allò que considerava just i per aquest motiu va ser una de les impulsores de l'associació de perruqueres de la ciutat.

Gloria Saborit

Gloria Saborit va ser la primera treballadora social funcionària a Borriana. En els anys 80 va fer un estudi d'investigació per a la implantació dels serveis socials a la ciutat i potser per això, la seua implicació professional sempre ha excedit allò purament laboral. Té experiència professional amb una completa vocació en el treball en barris d'acció preferent en serveis socials de base.

També va ser promotora de la implantació del CEAM a Borriana i en va ser la primera directora. Així mateix, va impulsar els primers convenis en matèria d'habitatge a la ciutat i ha treballat en la seua dedicació professional en el municipi en diferents programes socials fins a la jubilació. Actualment, continua amb la vocació social com a voluntària de l'assemblea local de Creu Roja.


Noticias relacionadas

next