el col·lectiu de castelló agita la cultura perquè la REIVINDICACIÓ no quede sols en el 25n 

Mari Carme Diaz (Coordinadora Feminista): "Els drets de les dones també són cosa de tots"

Aquest dijous es presenta el videoclip de dansa Ni una menos, protagonitzat per les ballarines de diferents estils urbans de La Terreta Twerk, dirigides per Paula Escamilla

16/11/2023 - 

CASTELLÓ. La Coordinadora Feminista de Castelló, entitat en què participen diferents persones, associacions, sindicats i partits polítics, fa una crida a la manifestació del 25N a través d'una agenda plena d'activitats. El recorregut de la manifestació s'iniciarà a Maria Agustina cap a la Plaça Clavé, voltejant el centre fins tornar pel Carrer Major i de nou a Maria Agustina, on es llegirà el manifest, conjuntament entre Assemblea 8M i Coordinadora Feminista.

“Pretenem això, que el feminisme vaja junt, perquè són moltes les coses que ens unixen i perquè juntes som més fortes, evidentment”. Mari Carmen Diaz Carsi, de la Coordinadora Feminista, explica que les xifres de dones assasinades han augmentat en comparació amb l’any passat i que cada setmana tenen lloc feminicidis i assasinats de violència vicària, tal cosa ens ha dixat un estiu molt dolent."

La Coordinadora no accepta que el focus es pose únicament en les manifestacions el 25N i el 8M, “hem de fer alguna cosa, perquè a la societat també cal facilitar-li l’accés a ixa formació, l'accés a estar en contacte amb estos temes i sensibilitzar-la”.

L'entitat va crear un grup de formació, integrat per voluntàries amb aquesta sensibilitat específica, que entenen que, encara que a les escoles i instituts s'ofereix formació als alumnes des del servei d'igualtat, es tracta d'una cosa que també afecta a pares i mares, a la família, “que han de prendre consciència que l'educació sexual no es pot deixar només en mans del professorat”.

Mari Carmen explica que en contacte amb les AMPES i el PROMIG (mòdul de Promoció per a la Igualtat de l'institut Ribalta) han observat una sèrie de temes significatius i de valor per apropar-los a la ciutadania, ajudant a sensibilitzar i mobilitzar: “que vegin que és important que tots col·laborem en ixa formació, que fem algo entre tots o que això no té aspecte d’anar a millor. El masclisme està instal·lat en la nostra societat i en tots el comportaments de la vida la misogínia està present”.

“La manifestació no pensem que siga només anar tots allí en processó, sinó que volem que tingui una reivindicació, estem en un moment dur i hem de dir prou a tot un negacionisme que se fa sobre la violència, canviant-li de nom, buscant difuminacions... Els avanços que haviem aconseguit, sembla que estem retrocedint. I no ho permetrem”.

La programació que ha elaborat Coordinadora Feminista ocupa el mes de novembre, però s'estén fins a l'any que ve, amb xerrades de temes d'interès variats, tallers i altres esdeveniments.

El passat dia 9, es realitzava a Abacus la xerrada d'Amparo Zacarés 'Feminismo en píldoras', plantejada des de l'estètica i la filosofia contemporània. Aquest dijous 16 es presenta el videoclip de dansa Ni una menos, protagonitzat per les ballarines de diferents estils urbans de La Terreta Twerk, dirigides per Paula Escamilla. L'objectiu és fer una crida, especialment a la gent jove, tractant que els “diferents segments de la societat puguen sentir-se també motivats. És un tema més colpidor”.

El 23 es presentarà el logo de Coordinadora Feminista, elaborat per Laura Avinent, “un logo molt potent, anem a fer-nos samarretes per a donar-lo a conèixer, però també per a que ens identifiquen quan ajudem a la gent de les torres de la muixeranga, per tindre presència, per estar més a prop”. També es farà un taller de consignes per a la manifestació, que s'acompanyarà d'altres accions, recuperant, pel seu poder d'impacte, l’acció d’una sèrie de llençols blancs tacats de vermell sang.

“També participarem al Passeig Ribalta, al Passadís de les Arts, on es llegirà el manifest, tindran lloc uns tallers sensibilitzadors i una exposició en què cadascuna de les associacions fem una participació”.

 

El dia 30, Maria Medina-Vicent, professora de l'UJI, xerrarà al voltant de la reivindicació i popularització del feminisme, sobre les amenaces sobre aquest i com s'estan neutralitzant els posicionaments feministes.

Treballant amb les professores del PROMIG, es reprendran certs tallers al desembre, de manera que tothom puga anar passant per ells.

Al gener, la professora de l'UJI Consol Aguilar tractarà el tema de la literatura infantil, davant de les prohibicions en biblioteques de llibres que tracten la diversitat. Altres temes que plantegen les activitats de Coordinadora Feminista són: l'edadisme -l'envelliment de la dona i com la societat ho rebutja-, la salut mental, la violència obstètrica o les vinculacions de l'amor amb les relacions sexuals.

Mari Carmen Diaz explica que, a més, al febrer, Save the Children ens presentarà dos informes sobre com la pornografia afecta la gent jove i com apareixen i creixen les <<manades>>, i un estudi sobre les relacions tòxiques a certes edats i com es produeix l’enganx des de les xarxes socials. “Tota eixa contaminació del que s'entén per sexualitat”.

Des de Coordinadora Feminista pensen que és una bona proposta sortir del centre per parlar amb dones que resideixen a barris del voltant, com Sant Llorenç o La Guinea. “O siga, hi ha molts llocs on la gent també necessita escoltar estes coses i que no se quede tot en que el dia de la dona és per a fer macramé i decorar un arbre, hi ha temes que convé anar empoderant i sensibilitzant a tota la societat, la dona està patint i s’ha d’estar acotant i treballant a favor de que això vaja disminuint i desapareixent, per anar alcançant i assolint ixa igualtat real que tant demanem i que no ho és, ni a nivell laboral, ni econòmic, ni social, ni de salut…”

En un principi s’espera una bona acollida tant a les activitats com a la manifestació. “És cert que fan quaranta mil coses el mateix dia a la mateixa hora, creem que la repercussió ha de ser alta, al menys la participació serà alta”.

Des de Coordinadora Feminista es fa una crida per a que tota la gent participe i s’anime poc a poc. “Tot aquest treball el fomentem des de la societat i des del moviment feminista, però conjuntament amb dones i homes, perquè això és cosa de tots, no excloem a ningú, ací totes les veus caben i tot el que puguen aportar benvingut siga. El que es pretén és que la societat vaja entrant i que identifique que “els drets de les dones també és cosa de tots”.

Noticias relacionadas

next