Hoy es 15 de enero

entrevista a LA nova regidora de cultura de castelló

María España: "No li hem de preguntar a ningú quina cultura vol, sinó oferir cultura per a tots"

Foto: CARLOS PASCUAL
30/06/2023 - 

CASTELLÓ. Tan sols du María España (Castelló, 1984) dues setmanes com a regidora de Cultura a l'Ajuntament de Castelló, per això, reconeix que li fa falta temps abans de parlar de mesures concretes. Tant de bo, la popular, qui agafa el relleu de Verònica Ruiz (Compromís), té una cosa clara, i és que vol "oferir cultura per a tots". En aquest sentit, l'edila assegura, en una entrevista amb aquest diari, que totes aquelles iniciatives que ja n'hi ha creades a la ciutat i "que promouen la cultura castellonenca" seran posades en valor i es continuaran. Ara bé, també en vol recuperar de moltes altres. Des d'un cinema a la ciutat, fins a retornar el festival Mare Nostrum o coordinar-se amb la Generalitat per a tornar a programar al Teatre Principal. España rep a Castellón Plaza per a tractar aquestes i altres qüestions.

-Quina relació ha tingut, fins avui dia, amb la cultura?
-He estat a prop de la cultura en tres vessant. En l'educativa, perquè soc mestra d'infantil i sempre he promogut la cultura al centre. Pense que als que hem d'educar sobretot són als xiquets, que són els consumidors de cultura del futur. Educar-los perquè s'interessen per la cultura d'ací i fora, però principalment de la seua ciutat. D'altra banda, porte molt de temps relacionada en les festes i tradicions. I, en tercer lloc, com a usuària, soc una gran consumidora de cultura. M'encanta llegir, la música, el teatre... Tant de bo tinguérem més coses a la ciutat.

María España, qui ha estat en la passada legislatura a l'oposició com a regidora del Partit Popular a l'Ajuntament de Castelló, és Mestra d'Educació Infantil, Primària i Valencià per la Universitat Jaume I. Fou Reina de les Festes de la Magdalena en l'any 2012 i fou membra de la Junta Directiva de la Federació de Colles.

-A penes porta unes setmanes com a regidora, però, com s'imagina els pròxims anys?
-M'imagine els propers anys amb molt de treball, perquè hem vingut amb moltíssima il·lusió. Tinc un compromís molt ferm amb la cultura de Castelló i vull que torne a ser per a tots i totes. 

Foto: CARLOS PASCUAL 

-Què necessita urgentment Castelló en matèria cultural?
-La línia de treball que jo vull portar és precisament eixa, fer que la cultura de Castelló siga per a tots. Des dels més menuts fins als més majors, tots paguem els mateixos impostos a la ciutat de Castelló i crec que eixa ha de ser la línia de treball. Oferir cultura d'un alt nivell a la ciutat, però també que tots els col·lectius que tenim puguen treballar i desenvolupar la seua feina.

Cal potenciar, per exemple, la Festa de la Rosa, que és una festa de boleros tradicional a la ciutat de Castelló, que en Espanya no sé si quedarà algun lloc on es faça alguna cosa semblant, però no la podem deixar perdre.

-Quina serà la seua primera mesura?
-Bé, una de les primeres mesures que hem pres ja ha sigut reprendre el bilingüisme a la nostra ciutat. Jo parle igual valencià que castellà i les persones han d'expressar-se en llibertat. Així que una de les primeres accions ha sigut iniciar els tràmits per a recuperar el bilingüisme del nostre topònim. 

-Al seu programa electoral, el Partit Popular es comprometia a continuar amb la posada en marxa de la Ciutat de la Música i la modernització de la Biblioteca Municipal. Serà així?
-Sí, si portàvem uns 15 compromisos dins del programa electoral, tots es faran. També volem recuperar un cine a la ciutat de Castelló. El que està clar és que aquesta ciutat té un valor cultural enorme. Tenim patrimoni artístic, tenim festes locals com la Magdalena que són d'interés turístic internacional, tenim molts esdeveniments importants. També ho dèiem al programa, que volem recuperar el Mare Nostrum, amb el qual es promovia molt el turisme cultural a la ciutat de Castelló.

"Volem reprendre les converses amb Conselleria per a fer servir el Teatre Principal"

-Parlant de recuperar... També es vol "recuperar" l'ús del Teatre Principal per a tots els castellonencs i oferir "una oferta plural". Tenint en compte que l'espai depén de la Generalitat, quins canvis plantejaran a la Conselleria?
-Abans hi havia un conveni amb la Generalitat Valenciana on s'estipulava durant quins dies nosaltres podíem utilitzar-lo. Això es va perdre i, al final, dificultava molt que els agents culturals de Castelló, tant els professionals com els no professionals, pogueren accedir al Teatre Principal. En eixe sentit, volem reprendre les converses amb la Conselleria per a trobar un terme intermedi en el qual puguem fer servir el Teatre Principal. Perquè a més, hi ha molts dies que està tancat, perquè no hi ha programació cultural.

Foto: CARLOS PASCUAL 

-I quins plans tenen per al Teatre del Raval?
-El teatre del Raval actualment és un teatre que està sobresaturat, perquè tenim molt pocs punts a la ciutat per a la cultura. Bé, doncs una de les nostres propostes era tindre un lloc d'activitats culturals on es poguera fer teatre, dansa, exposicions, concerts de xicotet format i de mitjà. La idea és donar-li al Raval un ús per part de tots els agents culturals de Castelló.

-Un dels projectes més destacats de l'anterior regidoria va ser la creació del Museu de la Ciutat de Castelló. En aquest cas, mantindran els seus itineraris i activitats?
-Cal tindre en compte que nosaltres portem dues setmanes governant la ciutat i hem de mirar com està la qüestió del Museu de Castelló. Totes les iniciatives que n'hi ha creades a la ciutat i que promouen la cultura castellonenca seran posades en valor, evidentment.

-Les sales i promotors de la ciutat acaben de constituir-se en una associació, els principals objectius de la qual passen per “recuperar” llaços amb la institució i integrar els espais públics a la seua activitat. Està d'acord?
-En aquestes dues setmanes m'he trobat que moltes d'aquelles persones que en el seu moment es van queixar que l'anterior govern no els atenia, ens han demanat reunions perquè els escoltem i per a posar en valor tota aquella tasca que fan a la ciutat de Castelló. Al final totes aquestes entitats fan xicotetes coses, però són les coses que representen la ciutat, Fan que funcione i que tots tinguem la cultura que volem. Pense, a més, que no li hem de preguntar a ningú quina cultura vol, sinó oferir cultura per a tots.

-En general, quines accions es preveuen per a fer costat als creadors locals?
-Volem donar-los contenidors perquè puguen exhibir les seues creacions i que gent de la ciutat i de fora puguen conèixer així el que fan.

Foto: CARLOS PASCUAL

"La idea és governar la ciutat a soles perquè ens sentim legitimats"

-Amb tot, el preocupa que Vox exigisca la cartera de Cultura per a garantir la governabilitat de l'ajuntament de Castelló?
-Temps per vindre, futur. Ara mateix estem governant la ciutat a soles i crec que hem d'intentar fer-ho el millor possible. Per la meua part tinc el compromís ferm de fer el millor per la cultura.

-En qualsevol cas, se li marcarien alguna línia roja des del Partit Popular?
-De moment no es planteja aquesta situació i, per tant, és una cosa que jo no puc contestar. Com dic, la idea és governar la ciutat a soles perquè ens sentim legitimats amb onze regidors. Som la llista més votada.

Noticias relacionadas

next