Hoy es 5 de noviembre

l'única amb denominació d'origen protegida a tot espanya

El mercat universitari Rebosta apropa el camp i la restauració amb la Carxofa de Benicarló a l'UJI

17/01/2024 - 

CASTELLÓ. La Carxofa de Benicarló arriba a la Universitat Jaume I com a protagonista de temporada del mercat Rebosta. L'única carxofa amb Denominació d'Origen Protegida de tota Espanya s'ubica a Castelló, en concret a Benicarló, Vinaròs, Càlig i Peníscola pel seu microclima temperat pels corrents de la muntanya i el mar. 

Dins d'una collita escassa per les altes temperatures de novembre, la carxofa ha arribat al mercat d'aliments de proximitat de la universitat amb Guillermo Edo, secretari de la DOP i Nacho Lluch, director tècnic. Junt amb Anay Bueno, el jove cuiner de Cor de Carxofa, i el seu pare Mariano Bueno, llaurador i precursor divulgatiu de l'agricultura ecològica a Espanya, han d'apropar a la comunitat universitària les propietats culinàries i medicinals d'aquesta flor evolucionada del card.

Aquesta és la segona jornada emmarcada en l'edició del curs acadèmic 2023/24, un espai en què s'agrupen creadors d'aliment de les comarques de Castelló també pensat per a tots els veïns i veïnes que vulguen apropar-se. El Rebosta, un dimarts al mes, és ideal per omplir la cistella de sabers i sabors. 

Les parades ofereixen productes frescos i de temporada com hortalisses de fulla, advocats i cítrics, però també olis d'oliva verge extra, xocolates artesans, formatges de pastor, vins i cerveses artesanes entre altres. Cadascuna de les jornades s'emmarca baix un tema per facilitar temporada i fer un recorregut pel potencial del rebost de Castelló.

  • 13 de febrer: Jornada dedicada a la taronja de Castelló
  • 12 de març: Jornada dedicada al formatge i els pastors
  • 16 d’abril: Jornada dedicada a l’horta i les conserves
  • 30 d’abril: Jornada dedicada a la trilogia/triada mediterrània - Oli, vi, cereals i derivats
  • 14 de maig: Jornada dedicada a la llotja i la cuina marinera
  • 11 de juny: Jornada de fruiters

El REBOSTA va ser escenari de la cuina d'Anay Bueno del restaurant Cor de Carxofa de Benicarló. Amb els seus plats, promou l'alimentació basada en vegetals ecològics i de proximitat. Utilitzen les matèries primeres del seu propi hort ecològic, conreat per Mariano Bueno, llaurador i pioner de divulgar l'agricultura biològica a Espanya. 

També busquen agricultors locals de no més de 150 km per suplir on no arriba el seu hort. I amb aquesta filosofia, va crear un plat molt benicarlando: carxofa confitada amb oli d'oliva verge extra, acompanyat de salsa romesco casolana amb avellana i ametlla marcona i coronat per brots de ravenet roig.

Guillermo Edo i Nacho Lluch, explicaren de forma detallada el funcionament de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Carxofa de Benicarló, les característiques distintives i l'aspecte agrari i tècnic del projecte. Es va destacar el treball amb dues varietats, la Green Queen, una nova incorporació, i la tradicional Blanca Tudela, una varietat conreada en l'estat espanyol que la zona castellonenca potència per la qualitat climatològica, aconseguint ser l'única DOP de carxofa d'Espanya. 

La carxofa de Benicarló es coneix pel seu espigat, és a dir, com les fulles s'apinyen amb la seua compacta formació i el seu clotet, protegeixen un cor tendre d'una mida considerable. Tot seguint amb rigorosos paràmetres de la DOP en temes de traçabilitat, la tija ha de ser de 10 cm de llargària, com a reservori hídric natural per garantir un manteniment fresc per a la comercialització.

Aquests dos projectes són l'exemple de l'èxit fruit de la cohesió entre el teixit agrari i el sector de la restauració per potenciar la zona de Benicarló com a marca de qualitat gastronòmica. L'agrupació que va formalitzar la DOP compleix trenta anys d'iniciatives per fomentar el cultiu i el consum de la carxofa com a motor dinamitzador.

Noticias relacionadas

next