13th National and 4th International Conference on Engineering Thermodynamics

Més de 160 investigadors aborden en l'UJI els últims avanços en termodinàmica

1/12/2023 - 

CASTELLÓ. La termodinàmica és una disciplina de l'àmbit de la física que estudia les relacions entre la calor i les restants formes d'energia i l'enginyeria termodinàmica és l'encarregada de posar en pràctica els seus principis en tota mena de màquines, sistemes, processos i fluids. Durant aquesta setmana, la Universitat Jaume I de Castellón ha reunit 165 investigadors i investigadores que han explicat els avanços en aquest camp i el seu paper clau en el desenvolupament sostenible del planeta.

La 13th National and 4th International Conference on Engineering Thermodynamics (13CNIT), coordinada pel catedràtic del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció Ramón Cabello López, té com a principal objectiu, des de l'any 1999 quan es va celebrar la primera reunió nacional, divulgar els avanços en el camp de l'enginyeria termodinàmica, en concret, la seua aplicació al desenvolupament i millora de materials, equips, sistemes i processos.

Donada la rellevància de l'energia tèrmica en la societat, aquesta disciplina juga un paper fonamental en la consecució de processos amb alta eficiència energètica i reduït impacte ambiental, és a dir, a assegurar un desenvolupament sostenible de la societat. És evident la seua participació en aplicacions com la refrigeració, l'aire condicionat, els motors tèrmics o les plantes solars, però també és una part important d'altres tecnologies, com les encarregades de refredar les bateries dels cotxes elèctrics o els acceleradors de partícules per a la fusió.

La conferència plenària ha estat a càrrec del professor Rafael Royo Pastor, de la Universitat Politècncia de València, qui ha parlat sobre termografia infraroja, una tècnica que permet mesurar temperatures a distància mitjançant la captació de la intensitat de radiació infraroja que emeten els cossos (com la que utilitzen les ulleres de visió nocturna) per a donar pas a continuació a prop de 200 treballs científics presentats per congressistes de països com Polònia, Itàlia, Algèria, Xile o Espanya, que han abordat un ampli espectre de temàtiques com els processos de transferència de calor i massa, els motors tèrmics o l'anàlisi exergètic.

Foto: FUE UJI

Durant la inauguració, el vicerector d'Investigació de l'UJI, Jesús Lancis, ha destacat "la important contribució d'aquesta disciplina per a oferir solucions que mitiguen l'impacte de l'activitat humana en el medi ambient" i la necessitat d'organitzar fòrums com aquest que "permeten donar visibilitat al treball desenvolupat pel personal científic universitari i que la societat siga coneixedora d'aquest". Així mateix, el regidor de Relacions Institucionals de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, Vicent Sales, ha subratllat el valor d'aquesta mena de trobades que "fixen a la nostra ciutat en el mapa de la innovació i serveixen per a situar-la com un lloc atractiu per a la captació de talent".

L'activitat ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, Frost-trol i Iberdrola, com a patrocinadors premium; i de l'Aula Fundació Torrecid de Lideratge en Innovació, Radiadors Ordóñez i el Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció de l'UJI.

Noticias relacionadas

next