setena edició

Més de mil persones abracen la Cursa de la Dona a Borriana, que recapta 7.000 euros

21/05/2023 - 

CASTELLÓ. La setena edició de la Cursa de la Dona de Borriana, celebrada aquest diumenge, ha tornat a superar totes les previsions quant a participació, ja que més de 1.200 persones s'han donat cita a mitjan matí a la Piscina Municipal per a participar en un esdeveniment en què ha tornat a destacar el caràcter solidari, i han convertit la jornada en un model de sororitat, d'unió i de reivindicació justa.

Gràcies a la participació en la 'marea rosa' de Borriana, amb aquesta carrera solidària impulsada per la Fundació Le Cadó s'ha aconseguit recaptar un total de 7.000 euros que es destinaran íntegrament, un any més, a projectes d'investigació per a la lluita contra el càncer de mama de repercussió nacional.

La cursa és una trobada popular de 5 km de solidaritat a través del vial del Port fins a la zona marítima i tornada fins a Borriana, en l'organització de la qual col·labora activament el Servei Municipal d’Esports (SME) de Borriana, que ha organitzat una vegada més unes activitats físiques prèvies a l'eixida i en finalitzar la prova no competitiva.

Una jornada de sororitat, d'estar unides i de reivindicar causes justes, a més d'un dia de reivindicació com és el Dia Internacional de l'Acció per la Salut de les Dones.

Abans de l'eixida de la cursa, representants de la corporació municipal i de la Fundació Le Cadó han lliurat dos xecs dels 7.000 euros recaptats al director de la Càtedra Activitat Física i Oncologia de la Fundació José Soriano Ramos de l'UJI, Eladio Collado, i al representant del GEICAM, per a continuar finançant el projecte de la CAFO-UJI i iniciar el projecte EMBARCAM, Fundació Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama.

A més, durant els moments previs a l'inici de la cursa, s'ha agraït a tots els departaments municipals implicats, a les entitats i a les empreses col·laboradores el seu compromís social, així com el suport per a continuar fent créixer cada any una Cursa de les Dones no competitiva que en el setè any ha augmentat la participació i ha passat de 400 el primer any a les més de 1.200 en aquesta edició.

La presidenta de la Fundació Le Cadó, Elvira Monferrer, ha mostrat la seua satisfacció per la “participació massiva” i ha destacat “l’extraordinària implicació de la societat borrianenca”, que ha demostrat una vegada més ser “generosa i solidària amb aquesta iniciativa” en què col·laboren de forma “molt proactiva”.

Les persones participants que han completat la marxa fins a arribar a la línia de meta situada al costat de la Piscina Municipal han pogut gaudir dels aliments i refrigeris, i del repartiment dels diferents productes oferits per les marques col·laboradores en l'esdeveniment.

Així, amb les emblemàtiques samarretes de color de rosa, dissenyades pel borrianenc Vicent Guerola, i l'alegria de les més de mil dones i molts homes que s'han donat cita en la Cursa de la Dona, s'ha tancat una nova i multitudinària edició que mostra la força i les ganes de les dones de la nostra ciutat per ser protagonistes d'esdeveniments socials, com en aquest cas que uneix esport i solidaritat.

Finalment, els representants municipals i de la Fundació han volgut agrair al dissenyador de la imatge d'aquest any de la cursa, l'artista borrianenc Vicent Guerola, la seua “contribució artística a la causa” i a les entitats i empreses participants la seua col·laboració i la seua labor com a “altaveus” de la iniciativa i d’ajuda en l'organització”.

Igualment, han destacat “l’extraordinari paper de la societat borrianenca”, que ha demostrat tots els anys ser “generosa i solidària amb aquesta iniciativa” en què col·laboren de manera “proactiva”.

Col·laboren en la iniciativa entitats i empreses com l'Institut Grimalt, Grupoom, Sanycces, Gufresco, Caixa Rural Burriana, Rosquilletas Finas, Clínica Granell, Taula, Videca, Associació de Veïns del Port, Federació de Comerç i Clasol.

Recaptació

La recaptació de fons aconseguida en aquesta edició es destinarà concretament a l'estudi “Influència d'un Programa d'Exercici Físic Programat i Supervisat sobre la Qualitat de Vida en Pacients amb Càncer de Mama en Tractament Oncològic”, a través del conveni subscrit en 2020 amb la Facultat de Ciències de la Salut, Càtedra José Soriano, de l'UJI.

Un estudi en el qual ja han participat al voltant de 200 persones, segons han explicat des de la Fundació Le Cadó, i “moltes d'elles de Borriana”. La càtedra busca impulsar i ampliar el treball desenvolupat en el camp del càncer de mama pel projecte Activitat Física i Oncologia del grup de Cures i Salut de la Facultat de Ciències de la Salut, amb la col·laboració dels hospitals de la província per a aprofundir en els beneficis de l'activitat física sobre la qualitat de vida en els pacients oncològics, tant en el seu benestar físic, com mental i emocional.

La recaptació també es destinarà al projecte EMBARCAM, de GEICAM, que té com a objectiu conèixer les necessitats clíniques de les dones amb càncer de mama, els tractaments durant l'embaràs i la forma en què aquesta situació afecta al desenvolupament del fetus i al naixement i salut del bebè.

Existeixen diferents causes (socioeconòmiques, ambientals o els actuals hàbits de vida, entre d’altres) que es tradueixen en el fet que cada vegada es diagnostiquen més casos de càncer de mama en dones per davall dels 45 anys, i s’ha convertit, fins i tot, en la primera causa de mort en dones entre 35 i 55 anys.

El retard de l'edat del primer embaràs ha provocat un augment del nombre de casos de les dones que, quan reben el diagnòstic d'aquest tumor, no han complit el seu desig de ser mare.

A més, en menors de 45 anys, el 10-20% dels diagnòstics es produeix durant l'embaràs, l'any següent al part o coincidint amb el moment de voler ser mare. Aquest projecte d'investigació vol donar llum sobre la relació entre embaràs, fertilitat i càncer de mama i la seua seguretat per a oferir ferramentes als especialistes a l’hora d’abordar aquesta patologia i a les mateixes pacients.

Per això, la Fundació Le Cadó ha signat un conveni de col·laboració, amb una dotació de 15.000 euros per a l'any 2023, dels quals, el primer lliurament eixirà dels 3.000 euros recaptats gràcies a la Cursa de la Dona de Borriana.

Noticias relacionadas

next