Hoy es 15 de noviembre

Benicarló i arteEnred honren a l'autor en una mostra col·laborativa fins al 5 de desembre

Una mirada creativa al llegat de Garcia Grau: el Mucbe rendeix tribut al poeta amb 33 obres d'art

12/10/2024 - 

CASTELLÓ. De la poesia a l'assaig; la crítica literària o la investigació; l'obra de Manel Garcia Grau floreix en una àmplia varietat de vessants i sobreïx per un denominador comú, la reflexió social per a un compromís amb el seu poble, la seua llengua i la seua cultura. Sobre aquest fil es tix un tribut especial al filòleg i poeta a Benicarló, la seua localitat natal, a través d'una exposició col·laborativa sota el nom de 'Manel Garcia Grau. Homenatge a un poeta del seu temps'. La mostra, que es pot visitar fins al 5 de desembre en el Museu de la Ciutat de Benicarló (Mucbe), arreplega les peces multidisciplinàries de 33 artistes del col·lectiu arteEnred. Cadascuna s'inspira en l'obra de Garcia Grau i mira al seu llegat mitjançant uns ulls propis.

D'aquesta manera, l'exposició condueix a l'espectador per la trajectòria de l'escriptor i ensenya el seu impacte literari i humà. Concretament ho fa fixant-se en sis dels poemes inclosos en els llibres 'La ciutat de la ira', publicat en 1998, 'Al fons de vies desertes' (2002) i 'Constants vitals' (2005). A partir de la premissa, els membres d'arteEnred plasmen el seu record de Garcia Grau de formes 'corrents' com a poemes, escrits o obres pictòriques i en unes altres menys comunes com a fils brodats, escultures de ferro, pasta, gres o marbre. D'ells emanen significats únics per a cada lector de Garcia Grau, que es defineixen en paisatges, sentiments com l'"anhel", etapes de vida com la "joventut" o les formes de "la terra, que connecta amb emocions i llocs que perduren en la memòria".

Garcia Grau a través de l'art

L'exposició, impulsada pel col·lectiu artístic juntament amb l'Ajuntament de Benicarló, enalteix la figura del poeta d'una forma única fins al moment, mitjançant la creació artística. D'aquesta manera, la mostra se separa dels homenatges realitzats amb anterioritat a Manel Garcia Grau, majorment concebuts mitjançant la paraula, en llibres o escrits. Amb això, aconsegueix crear una "experiència que convida a la reflexió sobre la seua capacitat de resistència davant les adversitats de la vida". Vicente Gascón, coordinador de l'exposició, afirma que l'autor i el seu 'món' poètic han suposat "un descobriment fantàstic". La selecció rigorosa dels poemes com a exemple de l'escriptor ha donat lloc a un enfocament "acurat i que aconsegueix arreplegar l'essència del poeta" en cada obra, explica Gascón.

El coordinador i membre d'arteEnred detalla que els versos de Garcia Grau, "contundents", transmeten missatges que aborden problemàtiques i travessen de dalt a baix la societat. Per exemple, les dones que es veien obligades a avortar en la clandestinitat, recollida en l'obra 'Clínica il·legal', de Pepa Arróniz, que tix amb fil roig la paraula dessagna sobre un llençol de cotó. La poesia del benicarlando dona peu a la inspiració en altres significats com "l'amor o les diferents ubicacions del seu imaginari incloses en 'Filius terrae'", un homenatge als territoris de parla catalana. En definitiva, Gascón redueix la fi de la mostra al fet que l'espectador "conega la figura de Garcia Grau i la lluita per la seua llengua".

El colectivo arteEnred

Sota la premissa d'omplir un "buit en els plantejaments artístics existents, el col·lectiu arteEnred sorgeix amb l'objectiu de tractar la creació de les peces amb el divertiment i el goig de l'artista com a valors principals. Així, s'identifiquen com una forma diferent de "sentir i entendre l'art, trencant amb els esquemes tradicionals". En aquest sentit, l'associació ja compta amb una "trajectòria" de tributs a poetes i artistes com Miguel Hernández o Vicent Andrés Estellés - realitzada en el propi Mucbe en 2011-, comenta Vicente Gascón, que atribueix la idea de tractar la figura de Manel Garcia Grau a l'artista participant Rosa Soriano.

El col·lectiu, multidisciplinari, també ha preparat una sèrie d'activitats paral·leles en la mostra per a establir una "connexió" amb el públic. D'aquesta manera, un vídeo amb la recitació dels poemes triats i una altra peça documental completen l'experiència. A més, el pròxim 28 de novembre es durà a terme un recital a càrrec del departament de música de l'institut Ramón Cid de la localitat, on va cursar els seus estudis el mateix Garcia Grau. L'associació planeja fer créixer l'exposició i ja ha estés una proposta a la Universitat Jaume I de Castelló perquè l'aculla durant un període de temps. D'acord amb les lletres de l'artista, arteEnred preveu realitzar aquestes pròximes mostres exclusivament en la llengua de l'autor, la lluita del qual s'allotja en el Mucbe fins a desembre.

Noticias relacionadas

next