festival ensems

Música electrònica i arts visuals en un concert a càrrec de la Banda Municipal de Castelló

20/09/2022 - 

CASTELLÓ. La Banda Municipal de Castelló tanca la 44ª edició del Festival Ensems de Música Contemporània a la ciutat amb un concert extraordinari i multidisciplinar on interpretarà tres obres de primer nivell, una de les peces cabdals de la nova creació simfònica, amb videoart en directe, i altres dos d’estrena, incorporant música electrònica. Serà aquest diumenge a les 11.30 hores, en el primer concert del curs cultural de la Banda Municipal a la sala simfònica de l’Auditori, amb la col·laboració del Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat “el reconeixement al treball, la trajectòria i la gran qualitat de la Banda Municipal que suposa aquesta nova invitació del Festival Ensems, abordant un important programa avantguardista, que té un important missatge, una vessant crítica i social feta des de la música”.

Sota la direcció de Marcel Ortega, la Banda Municipal torna a l’Ensems, amb un programa que es tancarà amb ‘Apotheosis of this Earth’, del txec-americà Karel Husa. La composició, que suposa un crit a la humanitat per a reflexionar sobre com estem alterant el món fins al punt de portar-lo a la destrucció, comptarà amb l’estrena dels visuals generats en directe per Bernat Cucarella i Pere Vicalet, a cavall entre la composició i la improvisació, i d'acord amb la música.

El concert començarà amb l’estrena a Castelló de ‘Passacaglia’, primera obra per a banda del jove compositor gallec Miguel Matamoro, encarregada per la formació castellonenca. L’autor recupera una antiga forma barroca i construeix un discurs entre l’humor i la serietat que entronca perfectament amb les sonoritats de l’orquestra de vent.

En la primera part, seguirà ‘Battement d’ailes’, de José Luis Escrivà, per a banda i electrònica en viu, una de les obres més interessants de la nova composició per a banda, segons la crítica. Ací, juntament amb el protagonisme dels solistes de la Banda Municipal, en un equilibri entre la música de cambra i la formació al complet que viatja per l’experimentalitat sense que es perda la percepció de l’instrument amb tota naturalitat, cal destacar la participació en directe del compositor-tècnic Pere Vicalet.

La Banda Municipal de Castelló participarà aquest diumenge per segon any consecutiu al Festival Ensems, organitzat per la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, tancant l’edició a la capital després de concerts a l’Espai d’Art Contemporani i el Museu de Belles Arts. Una cita, que es celebra a València, Castelló i Alacant, i que ha estat, durant els seus 44 anys d’història, un espai d’exhibició, reflexió, interpretació i creació de les tendències musicals i sonores més actuals tant en contextos acadèmics com artístics. Ensems és, a més, el festival degà de la música de creació recent a l’Estat i s’ha convertit en un dels festivals de referència en el nou panorama musical i de creació sonora a nivell internacional.

next