Hoy es 21 de julio

amb A TERCIO PELAO, El Último Ke Zierre o Akritud VLC

Nitrofoscka: el festival que vol ser un 'oasi' de rock a Almenara

7/09/2023 - 

CASTELLÓ. Fa vora 20 anys a Almenara es celebrava una nit del rock que servia per a acomiadar les festes del poble. Era tradició que any darrere any un grup diferent de gent jove ho gestionarà. Però, la cita va anar a poc a poc caient en la deixadesa. Tal volta, ja no era important per al poble. O això va pensar l'Ajuntament quan va deixar de donar suport. El que és segur és que sí que existia al municipi un públic amant del rock. El mateix que ha impulsat anys després i pel seu propi compte un festival underground: Nitrofoscka. Un projecte que ja va per la quarta edició i que, entre d'altres, el pròxim 16 de setembre rebrà a la reconeguda banda de rock de la Plana El Último Ke Zierre.

"Somniàvem amb portar a aquest grup des de fa molt de temps. Un grup de primera fila del rock com són ells. En general, serà l'edició que més bandes passen per Almenara. Tal volta ens hem vingut molt amunt", confessa Natxo, un dels seus organitzadors. I és que insisteixen des del col·lectiu que no fan el festival per a treure benefici econòmic, sinó per a generar una major afició en el poble. "La gent sí que escolta rock. Prova d'això és el Viña Rock, el qual continua sent el festival més potent d'Espanya. El que no val és queixar-se i no fer res".

  

Va ser l'any 2018 quan quasi 200 persones s'uniren a un grup de WhatsApp on es parlava de crear un festival que recuperara l'esperit d'aquella nit de rock tan esperada. D'entre tots, es triaren a dotze membres per a conformar el col·lectiu que avui ha donat vida a Nitrofoscka. Actualment, l'Ajuntament secunda la cita amb aproximadament quatre mil euros i cedint la carpa municipal. D'altra banda, s'ha decidit programar l'encontre una setmana abans de les festes patronals per a assegurar-se les ganes de festa, però també per a nodrir la localitat no sols de concerts, sinó d'altres activitats culturals.

"No muntem el festival per a tancar-se en nosaltres, també hem tingut en compte la gent de poble, i per això, hi ha activitats durant el dia. Ho fem, a més, amb la bona idea que així siga més fàcil que la gent vaja familiaritzant-se amb el rock", explica Natxo.

Així i tot, Nitrofoscka no descuida la part artística i ha anat programant cada volta grups de més nivell dins l'escena valenciana. No es pot obviar la presència aquest any de la banda de Borriana, El Último Ke Zierre, referent de la música punk-rock en Espanya i una habitual en les principals cites del país. I junts als veterans, des de Benimaclet arribaran a Almenara els A Tercio Pelao. Com diu Natxo, una formació "que viu arreglo al que canta", no és cap postureo, "ells són ben underground". Fou en 2016 quan llançaren el seu àlbum debut, Hijos de la Huerta, on bé traslladen les seues vivències.

També actuarà Akritud VLC, una banda de punk rock del Port de Sagunt, que compta amb components que han militat en grups des dels 90. Igualment, ocorre amb El Ekipo A, una cover band de Nules, que reuneix a membres d'antigües formacions.

I completen la quarta edició Èu!, un trio de punk/hardcore amb base en Benicarló, tot i que dos dels seus integrants són de Llucena. I Rosio Cano, una jove cantautora de Les Coves de Vinromà, que tot i que no toca rock, aportarà eixe toc diferencial a la vetllada. "Va bé donar espai a altres músiques", considera Natxo, qui reconeix, així mateix, que tenen poc de públic femení. "Una assignatura pendent és programar més cantants dones", afirma.

Molt més que rock

Serà a les 19h quan els concerts arranquen, però abans, el col·lectiu ha deixat organitzat una sèrie de tallers amb els quals inviten a tota la ciutadania a participar. Hi haurà pintacares; tallers de dimonis a càrrec de la colla La Diabòlica de Morvedre; una demostració de danses tradicionals; i una paella popular. Però a més aquest any s'ha programat una visita guiada pels vestigis de la famosa línia defensiva XYZ que hi ha a la localitat, la qual es va començar a fortificar a Almenara els primers dies del mes de maig de 1938 i el 15 de juny va ser ocupada per forces de la 49 Divisió republicana.  

Espera així, Nitrofoscka poder a poc a poc crear arrel al poble. Un 'oasis' del rock que busca ser molt més que això. I sembla que ho és: "De moment ha funcionat molt bé. La gent s'arrima perquè no hi ha res més programat a Almenara, però ens deixem aconsellar per molta gent de fora. El pressupost és menut, però es pot aconseguir, podem créixer". 

 

Noticias relacionadas

next