amb motiu de la SETMANA DE LA SOSTENIBILITAT

Novessendes organitza a Betxí activitats sobre un nou model de consum i producció

4/10/2022 - 

CASTELLÓ. Un model més sostenible és possible, que tinga en compte les persones, el territori i l’ecosistema. Com aconseguir-ho? Llaurant un futur adequat a les necessitats del nostre entorn. La Fundació Novessendes organitza una setmana a Betxí amb activitats que mostren com adaptar la manera de viure a un model més respectuòs. La III Setmana de la Sostenibilitat, del 5 al 8 d’octubre, proposa activitats al voltant de l’alimentació, l’agricultura i el valor dels recursos naturals próxims, per un canvi que és tan viable com necessari.

Amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Betxí, i finançades per la Diputació de Castelló es viuran activitats per reflexionar de forma divulgativa sobre els costos humans i ambientals del model de vida actual per entendre com transformar aquesta realitat per una de més equilibrada. Es plantejaran sol·lucions i noves formes de consum com el Sistema Participatiu de Garantia, els premis als projectes més implicats de totes les comarques de Castelló o tasts i activitats com tallers d’extracció de llavors.

Un comerç just i un consum responsable són les temàtiques del primer dia: Som conscients del nostre consum? L’activitat de sensibilització versa sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, encarat a l’alumnat de l’IES Betxí, que per la vesprada es divulgarán a través del contacontes teatralitzat a càrrec de Fons Valencià per a la Solidaritat (accés lliure al Palau-Castell de la població, 17h). La mateixa entitat gestiona l’exposició In/Sostenible. Un Camí Cap A La Sostenibilitat disponible al mateix lloc.

Biodiversitat i entorn són les característiques principals de les activitats del segon dia, dijous 6 d’octubre. Per la vesprada i correlatives es mostrarán iniciatives locals com un taller pràctic de cens d’aus amb Joan Castany (Associació Grup Au d’Ornitologia de Castelló) per a tots els públics. Un dels entorns vitals de Betxí és l’habitat del riu Sec, per a la qual s’invita a participar a la presentació d’algunes accions que analitzen la situació actual i l’estratègia per recuperar-lo; Betxí al riu amb Enrique Asensí i Enric Gil (Universitat Politècnica de València) i Jaume Puchalt (Crearqció) i Alejandro Aguilar (Associació Connecta Natura).

Llaurant un Futur Sostenible

Un dels plats forts de la Setmana de la Sostenibilitat és la jornada del divendres 7 d’octubre, dedicada a l’agricultura sostenible i que començarà amb l’Exposició Fotogràfica Llaurant un Futur Sostenible” per Pankara Ecoglobal i Fundació Novessendes. A les 13,30h al Palau-Castell, tindrà lloc l’esperat lliurament dels Premis Llaurant un Futur Sostenible-Diputació de Castelló” a les millor pràctiques agroecològiques de la província amb Pau Josep Ferrando Tàrrega (Diputació de Castelló). Els premis consten de tres categories, amb un reconeixement de 1000 euros cadascuna 'La dona i l’emprenement rural sostenible’, ‘Iniciatives agroecològiques de municipis de l’interior de Castelló’ i ‘Estratègies europees cap a ODS: de la granja a la taula i biodiversitat’.

Sistema Participatiu de Garantia i tasts

El taller pràctic Cap a un sistema agrari sostenible a la província de Castelló busca crear ferramentes, criteris i indicadors per generar un Sistema Participatiu de Garantia, SPG i està Obert a totes les persones interessades en formar part del mateix, inscripció prèvia cridant al 964 620 010. Què és un SPG? És un sistema de garantia de qualitat local que certifique a productores amb una base de participació activa dels consumidors, a partir de la confiança, les xarxes socials i l’intercanvi de coneixement. La vesprada continuará amb Sabors i Territori, una fireta d’iniciatives d’agricultura sostenible i de proximitat amb taller d’extracció i conservació de llavors de varietats hortícoles tradicionals amb l’Associació Connecta Natura i tast de productes de proximitat (vins, formatges, olis i productes de secà) amb Terrenae, Malaerba i Olis Cuquello.

Per acabar la setmana, es preveuen visites guiades al projecte d’agricultura social l’Horta del Rajolar amb taller sostenibilitat a l’horta per a infants impartit per l’Associació Connecta Natura i posterior degustació de productes de proximitat. Totes les activitats són d’accés lliure, l’única que demana inscripció és el taller del SPG.

Noticias relacionadas