CASTELLÓ. L'Ajuntament d'Onda ha iniciat l'activitat de l'Espai de la Memòria de la 'Cova de l’Algepsar' després dels treballs de remodelació i suma un nou recurs turístic a la localitat. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha visitat el recinte al costat de la regidora de Museus, Encarna Ribes, el director del Museu del Taulell ‘Manolo Sanfont’, Vicent Estall, i la catedràtica en Història de l'UJI, Rosa Monlleó, i ha explicat que aquest Espai de la Memòria s'inclourà en la Ruta de la Memòria que ha dissenyat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). "D'aquesta manera, sumarem un nou recurs turístic que potencie el gran patrimoni cultural i natural que té Onda, en aquest cas, al centre històric de la localitat, i es recuperarà part de la nostra memòria democràtica”.
L'espai romandrà obert els dissabtes d'11 a 14 hores i de 18 a 20 hores i els diumenges d'11 a 14 hores. El projecte de remodelació ha consistit en el condicionament i posada en valor de l'entrada, ja que la cova en si no reuneix les condicions de seguretat per a poder ser visitada i albergar activitats. Així, la 'Cova de l’Algepsar' es convertirà en un espai expositiu que servirà com a memorial democràtic per a integrar-se en aquest projecte de la FVMP que s'ha posat en marxa en els últims anys. “El que busquem sobretot és recordar el que va passar perquè no es repetisca. L'exposició permanent recordarà els bombardejos que va patir la nostra ciutat durant l'any 1937 perquè en aquest país no es repetisquen aquests fets i que les generacions de l'actualitat sàpiguen que va passar en aquest període i aprendre dels errors”, indica Huguet.
L'Espai de Memòria 'Cova de l’Algpesar' mostra els esdeveniments històrics de la població d'Onda durant Guerra Civil Espanyola (1936-1939) en un lloc emblemàtic com és la pròpia Cova de l’Algpesar o del castell, situada als peus de la fortalesa. Aquesta cavitat artificial, que forma part indissoluble de l'acoste històric-cultural d'Onda, va ser el refugi de la població durant els terribles dies dels bombardejos al juny de 1938, quan Onda va estar en primera línia de foc. El túnel d'entrada a la cova, creat en aquest projecte per a garantir la seguretat, ha sigut condicionat per a albergar una exposició estable sobre aquests fets que formen part de la història local.
Una breu explicació de la Guerra Civil introdueix a l'espectador en les imatges recuperades dels bombardejos per a donar pas a les fotografies de la població refugiada i a la projecció d'una breu filmació coetània, un document realment excepcional malgrat la seua brevetat. L'exposició finalitza amb Memorial de les víctimes onderes de la Guerra i la pròpia contemplació d'una de les boques d'entrada a la gruta. Aquest Espai de Memòria de la Guerra Civil Espanyola a Onda també té com a missió el recuperar la major part d'informació possible sobre aquest episodi històric, des d'objectes bèl·lics i quotidians fins als testimoniatges orals.
L'alcalde ha recordat que aquest projecte està inclòs en els Pressupostos Participatius i que “hem apostat per la participació ciutadana i per construir la ciutat entre totes i tots, per això vam posar en marxa aquests pressupostos participatius, d'acord amb Onda Sí Se Puede, Compromís i Esquerra Unida, en els quals la ciutadania decideix quins projectes són prioritaris per al bon desenvolupament de la ciutat” .