Hoy es 26 de diciembre

Les principals alternatives passen per aglomerats que redueixen el consum d'aigua

Porcelanosa i l'UJI investiguen com substituir la terra atomitzada per a reduir el consum energètic en la ceràmica

30/10/2024 - 

CASTELLÓ. L'Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino de la Universitat Jaume I de Castelló i l'empresa vila-realenca Porcelanosa han constituït un consorci per a dur a terme un projecte que provarà noves tecnologies que permeten la reducció del consum energètic en la indústria ceràmica.

El Pacte Verd Europeu per al Sector Industrial, en el qual s'inclouen les empreses ceràmiques, estableix uns objectius de descarbonització molt ambiciosos per al període 2030-2050. D'acord amb les projeccions existents, aquests objectius són inassolibles si no s'hi introdueixen canvis radicals que incorporen tecnologies disruptives en el procés de fabricació i disseny del producte, destaquen des de l'UJI.

De l'atomitzat de la terra a altres aglomerats

En concret, s'han estat provant diferents alternatives a l'assecat per atomització de suspensions ceràmiques i els primers resultats han mostrat que existeix la possibilitat de produir aglomerats utilitzant un mètode de granulació que redueix el consum d'aigua i contribueix al repte de la descarbonització, en sintonia amb el full de ruta establit per la Comissió Europea per a aconseguir una economia més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

L'ús d'aquesta nova tecnologia obri noves vies per a la incorporació de matèries primeres secundàries de naturalesa molt diversa, fonamentalment residus i subproductes d'altres sectors industrials, que no podrien utilitzar-se en el procés habitual amb assecat per atomització. Això implica un important avanç en l'aplicació dels principis de l'economia circular al sector de fabricació de rajoles ceràmiques.

El projecte pretén convertir-se en un important referent en el camí cap a una nova generació de rajoles ceràmiques hipocarbòniques més sostenibles que requerisquen un menor consum de recursos i energia, suposen una disminució en la quantitat d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle respecte al procés de fabricació actual i s'alineen amb els principis de l'economia circular i la valorització de residus.

Aquesta investigació està emmarcada en el projecte PLEC2022-009493 Nova generació de rajoles ceràmiques hipocarbòniques-2030 finançat per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació en la convocatòria de 2022 sobre concessió d'ajudes públiques a projectes en línies estratègiques (Ordre CIN/533/2022) de 6 de juny.

L'activitat de l'Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica, dirigit pel catedràtic Enrique Sánchez, està focalitzada en l'aplicació dels principis de l'enginyeria química als processos industrials, fonamentalment en processos de fabricació de materials ceràmics.

Porcelanosa Grupo és una companyia de referència en el mercat nacional i internacional, assentada sobre valors com la innovació i la qualitat, però, sobretot, basada en la confiança dipositada en el seu extens equip humà, format per quasi cinc mil persones, i en l'atenció al seu entorn social.

Noticias relacionadas

next