veïns i oposició també han manifestat el seu descontent 

Professionals del sector se sumen a la denúncia per "l'absència de programació" al Teatre de Benicàssim

6/10/2022 - 

CASTELLÓ.  El sector professional valencià d'arts escèniques ha volgut sumar-se a la denúncia que, des de fa dies, veïns i veïnes han iniciat contra l'Ajuntament de Benicàssim. El que demanen tant uns i com altres és "una programació" per al Teatre Municipal de Benicàssim, que actualment sembla ser inexistent. Tant ha disminuït la seua cartelleria, que durant el mes d'octubre sols hi ha una activitat programada. El concert de Maria Bertomeu, coneguda per versionar l'havanera popular d'Alcàsser, previst el proper dia 9.

El Teatre Municipal de Benicàssim està adscrit al Circuit Cultural Valencià de l'Institut Valencià de Cultura, un programa de cooperació interinstitucional que facilita la contractació cultural als municipis on s'instaura. Ara bé, tal com recorden les empreses d'arts escèniques, "entre les obligacions de la permanència està la de programar, amb regularitat, un mínim d'obres de companyies professionals en arts escèniques i concerts de música, així com cinema". "L'absència de programació, en un teatre emblemàtic com el Municipal de Benicàssim, sorprén i contrasta amb la trajectòria habitual que ha desenvolupat la citada sala. Referent no sols comarcal i provincial, sinó amb una trajectòria impecable, el Teatre Municipal de Benicàssim ha sigut un exemple a nivell autonòmic i estatal de programació variada i de qualitat. Des del món professional de la cultura, companyies, artistes, gestors... veiem amb sorpresa i preocupació la disminució de la seua programació i la cancel·lació d'espectacles programats", afirmen.

Sembla ser una falta de consens entre l'equip de govern, que formen PP i Ciudadanos, el que ha propiciat la desaparició de l'oferta cultural al teatre municipal. Afirmava el portaveu socialista en l'Ajuntament, Miguel Alcalde, dies enrere que els desacords interns entre les dues alcaldables, referint-se a la primera edil Susana Marqués (PP) i la tinent d'alcaldessa Cristina Fernández (Ciudadanos), ha provocat que "encara no estiguen aprovats els pressupostos del present exercici". Una situació que pot "deixar en el tinter per temps indefinit molts altres projectes".

 

Recollida de firmes entre la població

Però, el malestar no es queda dins l'Ajuntament. S'ha constituït una plataforma informal de ciutadans, que està recollint signatures per tal de demanar la immediata posada en marxa d'una programació al servei del ciutadà. Unes peticions que veïns i veïnes de Benicàssim s'han encarregat de traslladar a la institució aquest mateix dijous en una "manifestació" espontánea.

"La cultura no és un luxe, és una necessitat, i les associacions de la Cultura ens manifestem en contra del tancament de la programació artística variada i de qualitat del Teatre Municipal de Benicàssim, tot un referent durant molts anys, que ha proporcionat grans moments i ha convertit la cultura en un senyal d'identitat de Benicàssim", han manifestat també les associacions d'arts escèniques valencianes.

Per la seua part, l'alcaldessa ha assegurat al periòdic Mediterráneo que s'està treballant per a dotar al teatre de programació, però demana al responsable de l'àrea, Javier Alfonso, que "reconsidera la postura negativa que té cap a la cultura". En el seu cas, el regidor afirma que pròximament hi haurà programació, ja que el pressupost s'ha "recapitalitzat". Això si, part dels espectacles que el teatre acollirà pertanyen al projecte Reclam, impulsat per la Universitat Jaume I en col·laboració amb ajuntaments de tota la provincia.

Noticias relacionadas

next