Hoy es 19 de diciembre

edició 2022-2023

'Resistències artístiques' obri el termini de presentació de projectes

17/08/2022 - 

CASTELLÓ. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va desenvolupar durant el passat curs 2021-2022 un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, huit d’aquests a la província de Castelló, dins del programa Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius. La convocatòria ja ha obert el termini de recepció de propostes per a l’edició de 2022-2023, amb un pressupost total de 448.000 euros.

Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius és una iniciativa creada en 2016 pel Consorci de Museus amb el propòsit d’unir art i educació, generant entorns de treball col·laboratius en els centres escolars, que servisquen d’anàlisis, reflexió i creació artística contemporània. Compta amb la col·laboració de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació (DGIEO), i el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat - CEFIRE artisticoexpressiu.

“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en una referència a l’Estat espanyol en la seua categoria, amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb una oferta més gran de projectes. Els treballs desenvolupats a les províncies de València, Castelló i Alacant durant els últims 12 mesos tenen una gran qualitat i des del Consorci de Museus ha sigut molt gratificant observar l’evolució de cadascun d’aquests”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Resistències artístiques. Castelló

De la quasi trentena de projectes triats de tota la Comunitat Valenciana en l’última convocatòria, a la província de Castelló es van desenvolupar un total de nou a les localitats de Benicarló, Castelló de la Plana, la Vall d’Uixó, Nules i Vilafamés.

‘Pausa, ací i ara’ naix a conseqüència d’un procés de mediació artística iniciat en 2019 amb el projecte ‘Tu a Boston i jo a Internet’, que va tindre la seua continuació l’any 2020 amb ‘Jo Tots Ningú’, tots dos partícips en dues edicions de la convocatòria de ‘Resistències artístiques’. Creat per l’il·lustrador i dissenyador gràfic Enric Redón —del projecte EnValor Art + Educació— juntament amb Diego Climent per al CEIP Maestro Eduardo Martínez Ródenas (Benicarló, Castelló), la proposta plantejava un procés creatiu en què l’alumnat desenvolupara un treball multidisciplinari a un ritme no marcat per la productivitat, deixant fluir lliurement l’experiència artística com a generador de coneixement.

Andrea Pont i Alba López —de l’Associació Cultural Fractals Educació Artística— han desenvolupat a l’IES Gilabert de Centelles (Nules, Castelló) el projecte ‘Anti’, que sorgeix de la inquietud de voler analitzar les zones grises entre professorat i alumnat; temes que no es tracten, tenint com a objectiu principal la prevenció de la violència.

Marco Ranieri explora amb ‘Arte para el cambio’ el potencial de l’art com a dispositiu d’aprenentatge transversal i eina de canvi dins de l’àmbit mediambiental. En aquest projecte, l’alumnat del CEIP Ausiàs March (la Vall d’Uixó, Castelló) s’ha vist implicat en processos artístics que impulsen l’estètica de la sostenibilitat a través de la relació empàtica amb el territori, amb els seus agents, habitants, materials i energies creadores.

Per la seua banda, el ‘Taller temporal de moda y artivismo’ proposat a l’alumnat de Primària del CEIP Estepar (Castelló de la Plana), ha desenvolupat activitats d’experimentació artística tèxtil com el ‘hacking’ tèxtil (intervenció de peces), el grafit de ‘crochet’ (‘yarn bombing’) o el reciclatge de roba (‘upcycling’) amb l’objectiu de conscienciar sobre la contaminació que produeix la indústria de la moda.

‘Divers-envers’ és un projecte d’intervenció artística en l’àmbit educatiu posat en marxa per Vane Julián i Anna Dobón en el CEIP Cervantes (Castelló de la Plana) que posa en valor la necessitat d’escoltar el jo més íntim de les persones per a alliberar-se de les expectatives, els estereotips i els prejudicis presents en la societat, reproduïts en nombroses ocasions de manera inconscient. Busca arribar a la diversitat sense adversitat.

‘El món al revés’ és una iniciativa de Vicent Gisbert Soler plantejada amb l’objectiu principal de facilitar les eines necessàries perquè l’alumnat i el professorat del CEIP Sant Miquel (Vilafamés, Castelló) puguen interpretar una peça de dansa contemporània, donant-los a conéixer una manera de crear en escena capaç d’activar la reflexió i evitar la manipulació.

L’activitat didàctica ‘Cartografia immediata’, desenvolupada per l’artista visual Agustín Serisuelo per a l’IES Joan Coromines (Benicarló, Castelló), fa partícip la comunitat educativa del procés de creació d’un projecte sobre l’anàlisi i la representació fotogràfica de l’entorn immediat del centre educatiu. Té com a objectiu aportar, enriquir i complementar la formació reglada des d’altres perspectives que fomenten el pensament crític.

Finalment, ‘Fora d’escena’, de la mediadora cultural Elisa M. Matallín i desenvolupat en l’IES Honori Garcia (la Vall d’Uixó, Castelló), possibilita viure l’experiència de la creació artística a través d’exercicis procedents de les arts escèniques per a desenvolupar accions i expressar idees i sentiments entorn d’un conflicte. La representació d’aquesta lluita es fa a través del cos, amb ajuda d’objectes i màscares per a finalment accionar-les en espais públics.

Convocatòria oberta

La nova convocatòria de ‘Resistències artístiques 2022’ està oberta per a la presentació de projectes fins al pròxim 14 de setembre. A partir d’aquesta data 40 centres públics de les províncies de València, Alacant i Castelló tindran tot el període de 2022-2023 per al desenvolupament de les seues propostes. El pressupost total s’ha incrementat respecte a anys anteriors fins a arribar a una dotació de 448.000 euros, que quasi duplica la xifra de l’última edició, de 252.000 euros, de manera que arriba a quaranta centre educatius i amplia el desenvolupament temporal de cada projecte.

next