Hoy es 22 de diciembre

entrevista al septet català

Roba Estesa: "La transició perquè les dones ocupen l'oci nocturn serà lenta, és difícil perdre l'estigma"

26/10/2018 - 

CASTELLÓN. Roba Estesa és música festiva però també combativa, o això revelen les seues compositores. “Ens hem decidit a ocupar l’espai de poder”, manifesta Gemma Polo, una de les vocalistes. En efecte, sols cal analitzar el nom que han escollit per presentar-se a l’escena musical per veure que no hi ha trampa ni cartó en les seues intencions. “En català, roba estesa fa referència als tabús, a quan hi ha algú present davant del qual no convé parlar. Com quan les dones aprofitaven que estenien al terrat per parlar entre elles, però quan algú treia el cap, callaven”, expliquen. Enfront del silenci, el septet femení busca “estendre la roba,” és a dir, “trencar els tabús i posar-li veu a aquells temes dels quals no es podia parlar o no estava bé mencionar”.

Helena Bantulà (guitarra elèctrica), Clara Colom (acordió i veu), Clàudia Garcia-Albea (violí), Alba Magriñà (bateria), Neus Pagès (guitarra i veu), Anna Sardà (baix) i Gemma Polo, varen crear l'any 2011 Ai Carai! -nom amb el qual funcionaren durant els dos primers anys- al Camp de Tarragona. Tant de bo, tal com esmenten elles mateixes, ho feren sense massa aspiracions: “Érem un grup d’amigues que ens trobàvem els diumenges i tocàvem una estona. Féiem versions tradicionals i alguns temes propis, però les nostres actuacions pareixen una marató on competíem per veure quina podia tocar més instruments. Aleshores, es pot dir que vàrem començar fent concerts d’anar per casa”.

No obstant això, l’autopromoció que les artistes es feren participant en diversos moviments socials i en diferents entitats, va resultar clau per començar un nou rumb, a partir de 2015, cap a la professionalització. Certament, en aquest mateix any van guanyar el premi Sons de la Mediterrània i fou en maig de 2016 quan varen treure el seu primer disc Descalses (Coopula Records). “A partir d’ací tot va començar a explotar. I encara que l’àlbum és molt tradicional i acústic, se'ns va posicionar i començar a programar en el circuit de l’oci nocturn”, assenyala la vocalista. En tan sols any i mig, Roba Estesa va realitzar més de 100 concerts per diferents localitats de Catalunya i de la Comunitat, en promoció del seu disc.


I en març d’aquest 2018 es va llançar Desglaç, un LP de 12 temes que busca donar una visió “més macro” de la societat. “En Roba Estesa se'ns denomina com a feministes i ho som, però no és sols el que ens preocupa. Realment el feminisme és un marc teòric que mira molt més enllà d’això, creu en la transversalitat. Es tracta d’aconseguir erigir i separar els eixos socials de repressió que es creuen entre ells, per així entendre què li succeeix al món. Què passa amb les dones? I amb la raça, la cultura, el llenguatge, el color o els animals? Nosaltres obrim una mica més el ventall des de la nostra mirada com a dones”, explica l'interprete. El seu compromís és tal que des del 2017 compten a més amb Sandra Brake, una intèrpret en llengua de signes que participa activament en els directes.

D’alguna manera, Roba Estesa busca estimular una cultura que estiga “més viva”. La seua funció, segons manifesten, no és tant aconseguir popularitat com que la gent encontre en els concerts al carrer, un espai de seguretat per expressar-se, enfront de “la contínua repressió policial” que es viu, per exemple a les manifestacions. “Almenys a Catalunya, el fet d’expressar un sentiment o una opinió al carrer ja comporta repressió, siga política o mediàtica, però els concerts són una oportunitat aïllada on poder expressar-se sense cap mena de judici. Et donen un micròfon gegant i no ve la policia, és genial”. Amb aquest sentit, les artistes volem que el seu públic agafe, a través de les cançons, consciència dels problemes que l’envolten. “Tenim altres ocupacions, però una volta es posa el punt de mira en el que està passant a la societat, no hi ha marxa arrere.” Al cap i a la fi, Roba Estesa és -tal com diguérem al principi del text- festa i convicció.

D’altra banda, el grup té molt d’interés a entrar en l'oci nocturn, un escenari on malauradament, tal com esmenten, les dones corren més perill. “Vivim en una mentida on se’ns diu que podem eixir de festa i tornar a casa en tota la normalitat, però, després se’ns demana que cridem quan apleguem a casa, que vigilem el que prenem i on estem. Enfront aquesta situació, ens hem plantat a l’espai de poder, a pesar les conseqüències”. Segons esmenta Gemma Polo el grup ha sofrit assetjament en molts dels seus concerts. “Hi ha persones que no assumeixen que nosaltres paguem fer açò, i estem exercint el nostre dret a estar treballat també a la nit. És evident, que la transició d’ocupar l’oci nocturn serà molt lent, ja que és difícil perdre l’estigma”, esmenta la vocalista.


Igualment, el septet català continua lluitant i fent camí. Pel que fa a la seua gira, les seues peculiars performances seran un dels plats forts per a la jornada del 10 de novembre en el Trovam Pro Weeknd. I pel que fa al futur, pareix que les artistes volen agafar una mica d’aire després d’un any carregat d’èxits. “Necessite buidar. A més, el procés de creació requereix una energia i temps que Roba Estesa no té. Totes treballem amb altres coses perquè ací no et guanyes la vida. Ens hem de plantejar com articular aquesta situació… Si volem fer un tercer disc, si no perquè estem cansades, o si preferim deixar-ho per a més avant. Ens hem de curar”, sentencia la catalana.

Noticias relacionadas

next