CASTELLÓ. Cúmul continua consolidant-se com a espai dedicat a la creació, promoció i difusió de projectes artístics a la ciutat de Castelló. Organitzat des de l'autogestió, desenvolupa un seguit d'activitats, exposicions i tallers amb una clara aposta per artistes joves, locals i emergents. Després de la passada participació amb l'exposició Bardo, de l'artista Rohan Thapa, dintre del circuit del Festival Imaginària el passat any, aquest any el col·lectiu presenta l'obra de Sandra López (Borriana, 1992), amb el comissariat d'Iris Verge (La Sénia, 1997).
Especulacions és una proposta expositiva marcada per la voluntat de l'artista de posar en qüestió les idees preconcebudes entorn de la fotografia, per a centrar-se en el poder de distorsió del detall i del record, partint de la realitat com a conflicte. Si bé la fotografia en els seus inicis es va establir com a un mitjà de representació fidedigne a la realitat, és ara quan aquestes convencions entren en crisi. El joc visual que subjau en les possibilitats d'enquadrament, fa que el fotògraf es convertisca en un mediador, el qual decideix mostrar un detall censurant el seu entorn. Són fotografies que tot i haver estat preses en un espai comú, desdibuixen el context espacial i temporal, invitant a l'espectador a la confabulació d'especulacions, en el sentit més semiòtic de la paraula.
Totes aquestes imatges han estat preses en el barri de Velluters de València, conegut per la seua condició de marginalitat i oblit per part de les institucions. En la foscor dels seus carrers estrets sobreviuen vestigis d'una vida passada, senzilla i tranquil·la llegible en les faccions de persones majors, elements de la natura i simbologia cristiana i d'altres estructures socials actualment inoperants. Amb això, les fotografies es tornen un reflex distorsionat d'una realitat que amb el pas del temps, passa a ser record, amb la fragmentació i alteració que això implica.
El recorregut s'inicia amb un conjunt de 19 imatges que evoquen a la melancòlica crítica del progrés. Impreses amb un gran format, juguen amb la nostra percepció per mitjà de la desfiguració que proporciona el gra, invitant a l'espectador al moviment. Una peça de vídeo retro-projectada sobre un tel de plàstic reutilitzat, ens recorda la inevitable transformació a la qual estan sotmesos els nostres pobles i barris. L'artista, Sandra López, observa el seu voltant des de l'apreciació més absoluta per allò que roman i que ens allunya dels deliris productivistes de les nostres societats contemporànies. Tanmateix, val a dir que també fan temor els ordres d'organització social que vénen associats amb el nostre passat immediat. El debat és etern.
Així doncs, el pròxim 12 de maig a les 19:30 tindrà lloc la inauguració, en la qual l'artista i la comissària presentaran la mostra. L'endemà, 13 de maig, a partir de les 20h i fins a les 00:00h, Cúmul acollirà el projecte 'Umbra', en el marc de la Nit de l'Art de Castelló. Els sons obscurs del postpunk s'inseriran a l'espai expositiu de la mà de DJ Niels, DJ Umlaut i el grup NO, en perfecta conjunció amb el to crític, àcid i proper al desencant que subjau en l'exposició Especulacions.