CASTELLÓ. El turisme en espais rurals ha tingut una evolució constant des del seu naixement. Es podria dir que en els seus inicis, el concepte anava vinculat, quasi exclusivament, a l'allotjament; i la denominació casa rural era la més emprada pels usuaris. A poc a poc, aquesta espècie d'antídot contra la rutina i estil de vida urbanita ha anat evolucionant i s'ha adaptat a la demanda dels consumidors oferint experiències de tipus cultural, gastronòmic, agrícola, esportiu o mediambiental; reivindicant, al mateix temps, la seua tasca com a element necessari per a la conservació del territori. En aquest punt, la diferenciació o l'originalitat de les propostes són un plus per a la iniciativa rural que les pose en marxa.
Has imaginat alguna vegada viure dins d'un carro de circ? Has tingut el desig de dormir en una caseta damunt d'un arbre? Són somnis que ara es poden fer realitat a Allotjaments singulars-Terra d'Art un projecte de turisme rural ubicat a Sant Jordi. Nascuda de la passió i l'estima pel territori que ha mamprés Abelardo Ripoll, junt amb la seua parella Sonia i el seu fill Marc, l'aventura s'emmarca en un terreny d'uns 20.000 metres quadrats envoltat d'oliveres monumentals, garroferes, lledoners, carrasques, pins, etc.
La iniciativa va començar a caminar ara fa quasi un any, després que les mans artesanes d'Abelardo donaren forma al projecte dissenyat, amb la dedicació i l'entusiasme de qui no considera treball la feina que fa. Abelardo comenta que la idea "va sorgir durant la pandèmia, ja que la crisi va afectar molt el treball de toneller artesà i al centre d'interpretació del vi que teníem". Ripoll era el darrer toneller artesà que quedava a la Comunitat Valenciana i va haver de tancar a causa de la falta de demanda de tonells i perquè no podia fer visites guiades durant la pandèmia.
"L'origen del projecte va ser la idea de construir una caseta damunt de la garrofera centenària que hi ha al nostre terreny", assegura Abelardo. A partir d'eixe moment, la iniciativa es va disparar i va iniciar la restauració d'un carromato de circ de l'any 1930 que manté totes les talles de fusta i cristall original. Després va vindre la construcció de la cabanya triangle, recreació d'una nòrdica, feta amb fusta i a mà.
Aquestes són les tres vivendes disponibles que té -i totes tenen terrassa- actualment, Allotjaments Singulars-Terra d'Art, "encara que tenim previst arribar fins a dissenyar i construir 14 casetes per a llogar", assenyala Ripoll. La pròxima en poder-se llogar, i que ara està en treballs de restauració, será la vivenda realitzada dins d'un tonell de vermut de 1850, elaborada amb fusta de Canadà i amb 60.000 litres de capacitat, que fins l'any 1999 contenia vermut.
Les futures vivendes tindran com a contenidors una locomotora de fusta i vagó de l'any 1950 (tipus Orient Express); un carro zíngar; un barco utilitzat al Delta de l'Ebre, de 9 metres; dos tonells de 28.000 litres de capacitat; un vagó de tren i un carro de l'any 1950... i la idea és construir un domo amb fusta i cristall i una altra caseta damunt d'un arbre. Totes les vivendes, a banda d'estar fetes a mà, tenen el toc de Sonia, una artista "que amb els seus quadres i escultures dona un toc molt personal a cada espai", explica Abelardo. A més, totes estan totalment equipades amb calefacció, aire condicionat i wifi. Alguna, inclús, té piscina.
Així, a poc a poc, tal com passa el temps a les zones rurals, es va desenvolupant el que Abelardo defineix com "un projecte de vida emmig de la natura i del camp i sostenible". S'ha de dir que una bona part de l'aigua prové del pou propi i la llum de l'energia fotovoltaica. Però la filosofia d'aquest projecte ubicat molt a prop del nucli urbà de Sant Jordi, en una zona abancalada tocant a la carretera de Cervera del Maestrat, no és només servir de lloc d'allotjament, sinó que també de donar visibilitat al paisatge que dibuixa el camp mediterrani i oferir activitats per als usuaris de les casetes, enfocades sobretot a la gent més menuda "per a transmetre allò que és el món rural".
L'espai té una xicoteta granja amb gallines, ànecs, burros, cabres, ovelles i dos horts on els xiquets i xiquetes poden participar de la feina que es fa. A més, s'ofereixen tallers de terrisseria, d'infusions de plantes aromàtiques i la visita al teler, propietat d'Allotjaments singulars-Terra d'Art.
A banda, aquest enclau de Sant Jordi també té altres espais, potser més exòtics, com el jacuzzi, que realment és un ofuro, la forma més comuna de bany al japó, que es realitza amb un tonell de fusta amb aigua calenta a partir d'una estufa de fusta. Aquesta és una pràctica que ja utilitzaven els egipcis fa 5.000 anys i que a més de banyar-se també s'utilitza per al relax del cos i de la ment. Altres espais que estaran actius en un futur són una barbacoa comunitària que tindrà uns 2.000 metres quadrats i una pantalla de cinema per a poder projectar pel·lícules.
Fins ara, la iniciativa que s'ha posat en marxa al Maestrat ja ha sigut visitada per persones vingudes de França, Alemanya o Finlàndia, encara que el mercat més habitual és el de la Comunitat Valenciana i altres llocs com Madrid o Saragossa. "Molta gent quan ve es queda sorpresa i diuen que es pareix al País Basc", assegura Abelardo.
Allotjaments singulars-Terra d'Art ha vist la llum després de tres anys "de tràmits burocràtics i fortes despeses en els quals també hem hagut que desenvolupar la Declaració d'Interés Comunitari", explica Abelardo, qui considera "excessives les condicions que de vegades es posen per a obrir una explotació o negoci al món rural, ja que no es pot comparar amb les possibilitats que existeixen en zones més poblades".
Ripoll explica com "també som dinamitzadors de l'economia local, ja que molts usuaris se'n van a comprar al forn, a la carnisseria o a la tenda, i aquesta és una manera d'ajudar a frenar el despoblament" en uns moments que hi ha poc relleu generacional per mantindre els oficis necessaris per a donar servei als veïns i veïnes dels municipis rurals com pot ser el de forner o carnisser.
El projecte implantat per Abelardo i la seua parella ha sigut un dels guanyadors dels II Premis a l'Emprenedoria impulsats pel GAL Maestrat-Plana Alta i ara participarà amb altres 130 iniciatives per a guanyar El reto final, un certament creat per a premiar als emprenedors del medi rural que compten amb el suport de Rural Talent i Caixabank.