CASTELLÓ. Mètode passiu d'obtenció d'imatges per al mesurament de la temperatura de forma exacta i sense contacte amb l'objecte d'estudi. És una definició aproximada del que s'anomena termografia, una tècnica que capta la intensitat de la radiació infraroja que emeten els objectes. Es podria dir que facilita a les persones l'observació d'un món, i també unes dades, que estan ocultes per a l'ull humà i que s'ha desenvolupat gràcies al descobriment de la radiació infraroja per part de l'astrònom Frederick William Herschel l'any 1800.
La investigació de les ones electromagnètiques va continuar i durant el segle XX l'evolució d'aquesta tècnica ha sigut contínua. Gràcies al desenvolupament de noves tecnologies i de l'era digital, la termografia s'ha convertit en un element fonamental en la resolució de problemes en diverses disciplines i activitats, i també en un dels eixos de TPI Servicios, l'empresa que ha impulsat a Sant Mateu Stiven Simó Gauxax, un enginyer que ha diversificat la seua cartera de serveis utilitzant les noves tecnologies com, per exemple, drons amb càmera termogràfica i amb sistema georeferenciat RTK.
La iniciativa es va posar en marxa l'estiu de 2022, tres anys després de tornar d'Angola, on va treballar per a una empresa ceràmica des de 2014 a 2019. "La veritat és que una vegada finalitzats els estudis universitaris, la idea era anar a Xile per a viure noves experiències, però al final va sorgir l'oportunitat d'anar a Angola. No obstant això, jo tenia clar que volia tornar al poble i muntar la meua empresa", assegura Stiven Simó. Així és com va néixer una empresa totalment tecnològica que ofereix projectes d'anàlisi de l'eficiència energètica, del manteniment d'instal·lacions, de fotogrametria o de topografia, entre d'altres. I tot el treball el realitza amb 3 drons, de diverses característiques, als quals els acobla les diferents càmeres i aparells.
"Els científics estem a aquest món per a facilitar la vida a les persones", diu Stiven. És una de les frases que se li va quedar de la seua època d'estudiant, i l'està aplicant, ja que la tècnica de la termografia té moltes aplicacions en diferents sectors que faciliten i milloren la capacitat de resposta i de diagnòstic en determinats treballs i té la ventaja de que "és un mètode no destructiu i que s'ha de fer quan la instal·lació està treballant a ple rediment, per tant les empreses no han de parar per a realitzar el diagnòstic", afirma.
Instal·lacions fotovoltaiques, fàbriques, vivendes o granges són alguns dels espais en els quals s'aplica la termografia. Per exemple, per analitzar i estudiar de forma precisa les possibles deficiències en el corrent elèctric entre els diferents mòduls que conformen les plaques dels camps d'energia fotovoltaica; errades o mal estat d'instal·lacions elèctriques o electròniques en fàbriques; o detecció dels punts que provoquen pèrdues de calor o fred en edificis i vivendes perquè es puga corregir i així millorar l'eficiència energètica, entre d'altres. Una tecnologia a la qual, el gerent de TPI Servicios, aplica els seus coneixements d'enginyeria.
En aquest sentit, Simó assenyala que, de moment, "he treballat per a diferents clients de la comarca, tant empreses d'energia fotovoltaica, com granges, per a controlar que el sistema de sòl radiant funciona correctament, o en vivendes particulars, per a detectar possibles fugues de calor a causa d'una mala col·locació de finestres o portes, a més d'un treball per a l'Ajuntament de Sant Mateu que volia trobar un clavegueram que s'havia quedat enterrat baix l'asfalt d'un carrer reformat".
Altres aplicacions d'aquesta tècnica són els controls dels incendis davant d'un possible rebrot, la medicina, per confirmar les possibles malalties o problemes a les articulacions, o la cerca de persones desaparegudes des de l'aire en llocs de difícil accés gràcies als mapes de calor. "Totes elles serveixen per a dotar a la societat d'elements interessants per a poder utilitzar-los en benefici propi", diu el gerent de TPI Servicios.
La firma del Maestrat també ofereix als seus clients el sistema RTK que, unit als programes de fotogrametria, poden aconseguir dades precises de mesures RMS, recolzant el treball dels topògrafs en els processos previs a l'execució d'una obra, "ja que el dron i la càmera es recolzen en 30 satèl·lits i poden aconseguir milions de punts de suport amb una precisió quasi del 100% gràcies al fet que cada píxel té unes coordenades", explica Stiven.
El gerent de TPI Servicios assenyala que amb aquesta tecnologia es poden realitzar treballs com pot ser la mesura exacta de parcel·les agrícoles, per a digitalitzar des de l'aire l'espai on ha ocorregut un accident de trànsit i transformar-lo en un model 3D per a poder analitzar-lo o per a generar models d'imatges 3D que faciliten el coneixement previ dels espais patrimonials que van a treballar els arqueòlegs, els arquitectes o restauradors.
L'empresa també té en la seua cartera de servicis la gravació i fotografia aèria d'activitats i esdeveniments en general. Stiven explica que, en resum, TPI Servicios realitza "una gamma de treballs innovadors, ecològics i sostenibles per a solucionar diferents necessitats". I tot des de Sant Mateu, "ja que és el lloc on he viscut la major part de la meua vida, m'aporta qualitat de vida i tranquil·litat, dos aspectes per a mi fonamentals per a centrar-te i rendir a la feina", explica Stiven, que considera que "es pot treballar perfectament en un municipi del món rural, perquè al final, les barreres són més mentals que físiques". En aquest sentit, Stiven vol agraïr a les persones que conformen el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, la seuat tasca i la seua ajuda, "sense la qual no haguera sigut possible la creació de l'empresa".