Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

Mar Arza, Mira Bernabeu i Teresa Cebrián

La 'paraula' de tres dones firmen la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat en Vilafamés

10/01/2020 - 

CASTELLÓ. La Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana continua el seu recorregut per les comarques valencianes a través de diverses exposicions organitzades pel Consorci de Museus a les capitals culturals valencianes 2019-2020, Vilafranca (Castelló) i Altea (Alacant). El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha inaugurat la mostra Paraules en la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, acompanyat per l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom.

La paraula és el fil conductor d’aquesta segona exposició a Vilafranca que es podrà veure a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de la localitat, fins a l’1 de març, composta per les obres de Mar Arza, Mira Bernabeu i Teresa Cebrián.

Pérez Pont ha assenyalat que aquesta exposició "permet continuar aprofundint en el coneixement d’aquesta col·lecció, a través de tres significatives peces que són el reflex de l’art valencià del nostre temps. La Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana constitueix una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania, alhora que establim un diàleg amb l’arquitectura i la història de cada municipi i compartim amb castellonencs, valencians i alacantins un patrimoni que ens permetrà deixar un llegat i una narració historicoartística de la creació actual per al futur".

La paraula com a fil conductor

L’obra El valor dels paraules de Mar Arza (Castelló de la Plana, 1976) proposa un joc de comunicació amb l’espectador, i revela la importància de la paraula com a manteniment i fonament essencial. En un món en què les paraules es prodiguen i es troben escrites en superfícies molt diverses l’artista juga amb la banalitat d’unes factures de la llum, volants mèdics, dècims de loteria, i transforma així la fredor d’una sèrie de paraules en què intervé l’ordinari i genera un llenguatge i un significat totalment diferent. La seua proposta permet qüestionar-se quin valor es confereix a les paraules, qui decideix quines paraules valen més que altres o el seu context adequat.

El bolsón de las palabras de Teresa Cebrián (València, 1957), és una obra carregada de polisèmia en què les paraules perdudes que funcionaven juntes són fragments perceptius que finalment es formen en una imatge completa, com una síntesi formal de la idea que dona títol a la sèrie (‘Cuando las palabras desaparecen’) que escampa paraules que se n’ixen de la bossa i escapen a la seua ocultació per a expressar fragments d’una realitat que indueix a la reflexió.

L’obra de Mira Bernabeu (Aspe, 1969) Sistema inherente, investigación, análisis e interpretación. Serie Mise en Scène és un treball col·laboratiu, fruit de la intervenció dels membres de la família de l’artista, que aporten en cada mural la seua visió particular a partir d’una sèrie de paraules clau propostes per Bernabeu.

Art Contemporani de la Generalitat Valenciana

En 2017 la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el marc del Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, va posar en marxa una línia d’adquisició d’obres d’art amb el doble propòsit de dinamitzar el mercat artístic contemporani, i també alhora reunir un conjunt d’obres representatives de l’estat de la creació artística valenciana.

Les obres que nodreixen la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ procedeixen d’artistes de diferents generacions i diversos interessos artístics i vitals i per això constitueixen un fidel reflex de l’heterogeneïtat i el dinamisme que caracteritza la nostra escena creativa.

Actualment, a més de les exposicions que es poden veure a Vilafranca i Altea, el Centre del Carme de València exhibeix, fins al 19 de gener, l’exposició ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Preguntes i respostes’ composta per les peces adquirides per la Generalitat en 2018.

Capitals culturals valencianes

La distinció de capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Durant 2019 i 2020, Altea i Vilafranca acolliran exposicions, obres de teatre, concerts de música i projeccions audiovisuals de la mà del Consorci de Museus, l’Institut Valencià de Cultura, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

next