Hoy es 22 de diciembre

Més de 2.000 persones han visitat el total de 39 estands

La trobada científica Science GTS transforma l’Àgora de l’UJI en un espai de ciència compartida

29/09/2023 - 

CASTELLÓ. Al voltant de dues mil persones s’han apropat al campus de la Universitat Jaume I per a compartir amb més d’un centenar d’investigadors i investigadores el treball que es realitza quotidianament en els tallers i laboratoris de la universitat pública de Castellón. La Science GTS és una trobada que propicia un espai de diàleg entre el públic i el personal científic amb el propòsit d’apropar i fer més comprensible la ciència.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha realitzat una visita pels estands, acompanyada pel vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; el responsable de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez; el delegat de la Rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet, Francesc Esteve; la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Ana Piquer, i la gerente de la Fundación Universitat Jaume I-Empresa, Gloria Serra.

L’anell superior de l’Àgora albergava trenta-nou tallers i mini laboratoris que mostraven l’activitat en àrees com la biologia, la química, la salut, la mecànica, la psicologia o l’enginyeria, on petits i majors han pogut aprendre nous conceptes científics o descobrir distintes maneres d’abordar la tasca científica per resoldre problemes quotidians, amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques, la igualtat i la inclusió de totes les persones en la ciència.

La trobada ha comptat també amb la participació de l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal (CSIC), el Planetari de Castellón i la Xarxa Valenciana de Biobancs. A més a més, hi havia un espai anomenat European Corner en el que la Diputació amb el programa Europe Direct Castelló, l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals i l’Euro-FUE explicaven les accions europees que existeixen en el camp de la investigació.

Espai lúdic per als més menuts

Els més menuts també han tingut l’oportunitat de gaudir d’espai lúdic de descobriment amb activitats més orientades a la seua edat i durant l’esdeveniment s’ha pogut escoltar i xarrar amb diverses investigadores de l’UJI i s’han pogut visitar alguns dels espais d’investigació del campus com el Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (Cirtesu) o l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (Init).

L’espectacle més artístic ha corregut a càrrec d’una brigada de científics i científiques, de la mà de Teatre de Caixò, que s’han passejat pel recinte. Amb una estètica futurista decadent, inspirada en Mad Max, han animat el públic assistent amb trucades telefòniques amb gots de iogurt i fills, recerca de proves científiques amb materials diversos, malabars o inclòs ritmes musicals.

Science GTS és un projecte coordinat a l’UJI per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica. Està associat a la iniciativa 'Nit Europea de les Investigadores i Investigadors' de la Unió Europea i finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022.

Les activitats de la universitat pública de Castelló es sumen a les organitzades simultàniament a les universitats públiques i altres centres d'investigació i de divulgació científica de la Comunitat Valenciana i Múrcia.

Noticias relacionadas

next