L'UJI acull el seminari «In Itinere» per conèixer experiències en zones rurals del centre peninsular

6/09/2023 - 

CASTELLÓ. Més d'una desena de ponents i 11 accions formatives han acompanyat durant quatre jornades als 30 participants que han integrat l'expedició que ha visitat diferents experiències portades a terme en el medi rural lligades a l'ocupació i a la cultura en diferents zones d'Espanya i de Portugal. Ha sigut en el marc del seminari «In Itinere: bones pràctiques» que ha estat organitzat pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI (PEU-UJI) i forma part del Pla de Formació de la Generalitat Valenciana «Cultura per a la Recuperació», i que també ha servit per acordar un principi de col·laboració amb la signatura d'un conveni marc amb la Universidade de Beira Interior de Portugal.

L'itinerari va començar el diumenge 3 de setembre amb les primeres sessions de treball. La més matinera la va impartir Diego Arribas, artista i president de la Plataforma a favor dels paisatges de Terol i que va tractar sobre «Paisatges i trinxeres». Més tard, Juana Escudero, subdirectora d'Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Oci en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), va realitzar una xerrada sobre «El petit municipi i la gestió cultural».

Al llarg d’aquesta primera jornada també es van iniciar dos activitats que han acompanyat els participants en aquest primer seminari «In Itinere». La primera proposta ha sigut a càrrec de Marcos García, gestor cultural i director de Medialab Prado entre els anys 2014 i 2021, que ha plantejat l’elaboració d'un quadern de viatge. Per altra banda, Roberto Ramos de León, s’ha encarregat del bookcrossing, una sembra de llibres que s'ha portat a terme en diferents indrets del recorregut.

El seminari va continuar per terres d’Extremadura i Salamanca amb accions que van permetre conèixer l'experiència del treball de la Mancomunitat del Valle del Jerte. Amparo Moroño, gestora cultural de la Mancomunitat, va ser l’encarregada de coordinar el panell d’experiències de la Mancomunitat i el «Fòrum de projectes Extremadura-Castelló», en el qual van participar tres projectes vinculats al PEU i tres que s’estan desenvolupant a la Mancomunitat del Valle del Jerte. Aquest primer Fòrum esdevé un punt d'encontre a partir del qual «s'ha tingut l'ocasió d'analitzar possibles hibridacions entre agents culturals, públics i privats, que puguen cristal·litzar en projectes locals», explica Albert López, coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI.

La darrera sessió formativa de la jornada va córrer a càrrec de Manuel González, director de la Fira de Teatre de Castella i Lleó i president de la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l' Estat Espanyol (COFAE), que va presentar «El cas de Sequeros. Una aposta pel teatre», una iniciativa que es dona al municipi de 250 habitants ubicat a la província de Salamanca i que es basa en impulsar la cultura com a element de fixació de la població i com a ferramenta que afavoreix el sentiment d'identitat i pertinença. Durant l'estada a la població, els participants van visitar el Teatre León Felipe, que data de l'any 1872 i que ha mantingut la programació durant tota la seua història.

La tercera jornada del seminari va recórrer terres portugueses i castellanes. Així, pel matí, es van visitar les instal·lacions de la Universidade da Beira Interior, on va tindre lloc el Fòrum de projectes UBI–UJI/Universidade de Beira Interior–Universitat Jaume I, que va estar coordinat per Francisco Paiva, professor del Departament d'Art de l'UBI i director executiu de la candidatura de Covilha a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. 

L'acte va servir per acordar un principi de col·laboració entre les dos universitats amb la signatura d'un conveni marc. Amb aquest conveni es pretén establir un acord marc de col·laboració entre ambdues institucions en els àmbits de la investigació, l’intercanvi de professorat i estudiantat i, especialment, per aprofundir i intercanviar metodologies i experiències de com la Universitat es relaciona amb el seu entorn.  

La jornada va continuar amb la sessió (in itinere) sobre «Art, patrimoni i paradors», a càrrec de Patricia Cupeiro, professora de la Universidade de Santiago de Compostel·la, autora de la tesi Patrimonio y turismo: la intervención arquitectónica en el patrimonio cultural a través del programa de Paraderos de Turismo i directora del simposi «Turisme, Patrimoni Cultural i Sostenibilitat», en el marc del programa «Paradors, rumb al centenari». La part pràctica d'aquesta sessió es va portar a terme amb la visita al Parador d'Oropesa, a la província de Toledo.

Aquest matí s'han portat a terme les dos darreres sessions de treball al municipi de Talavera de la Reina. La primera ha sigut una visita al Museu de la Ceràmica Ruiz de Luna i la segona una taula rodona, titulada «El sistema de l'art a Espanya», i que ha comptat amb la participació de Diego Arribas, artista i promotor del projecte «Art, indústria i territori», director del Museu Salvador Victoria i professor i vicedegà en Belles Arts de la Universitat de Saragossa; Rosina Gómez-Baeza, gestora cultural i directora d'ARCO (1986-2006); i Rafa Tormo, artista i coordinador de l'Associació d'Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC), gestor cultural, comissari i promotor, del projecte «AVAN, espais rurals de recerca contemporània». 

Noticias relacionadas