Hoy es 16 de diciembre

arranca el pròxim dimarts, 19 de desembre

La UJI apropa productes agroalimentaris de Castelló en la segona edició del mercat Rebosta

15/12/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I arranca, aquest dimarts dia 19, el primer mercat d’aliments de proximitat  de l’UJI, amb una nova edició Rebosta que aproparà a tota la comunitat universitària productes agroalimentaris fets en Castelló província, un dimarts de cada mes. El mercat té com a objectiu principal promoure el consum conscient i local a través de la venda de productes agroecològics i de proximitat de totes les comarques de Castelló. Amb aquest espai es facilita un punt de trobada on omplir el rebost de forma saludable. A banda, aquesta edició, contarà amb una programació especialment dissenyada per fomentar la temporada.

La jornada, impulsada pel Vicerectorat d'Infraestructures i Sostenibilitat i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, es durà a terme en l'Àgora del centre universitari de 10 a 14 hores. Els assistents podran trobar una àmplia varietat de productes, com formatges elaborats amb llet de pastura, pans de massa mare, olis d'agricultura regenerativa, verdures i hortalisses, vins i cerveses ecològiques i de proximitat amb l'objectiu d'apropar el camp a les cases de la comunitat universitària.

Aquest programa està dissenyat tenint en compte la temporalitat i cada mercat tindrà una activitat especial. L'objectiu és valorar els projectes emblemàtics de Castelló i donar veu als que no es coneixen, a més de fomentar el consum de l'horta i la fruita. El mercat es farà una volta al mes a partir de desembre fins a juny. L'últim mes de l'any es dedicarà als dolços tradicionals i fruits secs, mitjançant una degustació a les 11 hores, mentre que el primer trimestre del 2024 es dedicarà a l'horta, la taronja, la pastura i ramaderia extensiva.

Degustació de dolços de cara al Nadal

Per començar l'edició del curs 2023/24, el mercat tindrà una parada especial de xocolata artesana i a banda, es podrà degustar el dolç tradicional de la Casca. Es tracta del més antic, més inclòs que el tortell (roscó) i que el projecte Tasta'l d'ací, ha procurat recuperar per salvaguardar la riquesa i diversitat heretada per recordar la memòria gustativa tradicional. La Casca està elaborada per Helena Guimerà, del forn Ca Massita de Vinaròs. La va recuperar fa quatre anys, tot i que ja s'elaborava en la zona per les receptes compartides de forma popular. A la zona de Vinaròs es confecciona amb ametlles, sucre, ou i s'emplena amb moniato.

La jornada d'horta anirà dedicada a la DO Benicarló de Carxofa (l'única Denominació d’Origen de Castelló) amb presència de representants de l’entitat i també de Benihort, cooperativa que la cultiva i comercialitza. A més, Anay Bueno del restaurant Cor de Carxofa ensenyarà a la comunitat universitària les diferents formes de cuinar aquest aliment (13h). Anay és el gerent i xef del restaurant, els seus valors i filosofia estan més que relacionats amb el Slow Food i es plasmen en la seua cuina. Els produeixen els aliments hortícoles al seu hort ecològic junt amb son pare, Marino Bueno, i dia a dia desenvolupa la seua creativitat d'una forma saludable. Tots dos ens donaran les claus de la carxofa com aliment sa i medicinal.

La tercera jornada serà per a la taronja de Castelló, els cítrics vindran a la comunitat universitària en totes les seues versions. La jornada dedicada a la pastura i ramaderia extensiva comptarà amb diferents pastors de les comarques de Castelló, tan lactis com carnis. Ens explicaran la seua forma de treballar  per entendre la importància d’aquesta professió tant en l'àmbit alimentari com mediambiental. Tot seguit hi haurà una taula de degustació per als assistents.

Projectes participants

Quant als olis, els assistents podran conéixer a Malaerba, productors d'aliments secs (oli, fruita seca, etc.) a Benlloc, que recuperen antics bancals amb varietats autòctones. També es presentaran D’Armela, projecte de Tirig d'elaborats amb base d'ametlla i La Caseta d’Espadà, que oferirà els seus formatges de pastura provinents d'Eslida. A més, participaran projectes centrats en l'agricultura, com La Tosquilla, un projecte de Nules que es dedica a la recuperació de varietats de mandarines oblidades. 

Finalment, i per a endolcir, es comptarà amb Mar Negre, artesanes xocolateres que treballen amb faves de cacau seleccionades i productes de les comarques de Castelló, i a més també estarà Delícies Solidàries, creadora de melmelades artesanes el comunicat de les quals dels beneficis aniran destinats a enviar melmelades a la comunitat infantil colombiana que viu en localitats de crisis alimentàries.

Com a part de la seua tasca de divulgació i promoció del sector agrogastronòmic, Terrenae, una empresa dedicada a la comunicació i dinamització rural a través de la gastronomia, també serà present en l'esdeveniment per a brindar informació i promoure un consum més sostenible. A més d'oferir productes hortícoles i altres de les productores que no poden assistir a l’esdeveniment.

Noticias relacionadas

next