L'OBJECTIU ÉS crear una confederació estatal de comissions de convivència

L'UJI coorganitza la Primera Trobada Nacional de Comissions de Convivència Universitàries

6/07/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Autònoma de Madrid (UAM) acull entre avui i demà la Primera Trobada Nacional de Comissions de Convivència Universitàries, en la qual està previst establir les bases per a la creació de la Confederació Estatal de Comissions de Convivència Universitàries que facilite la relació d'aquestes comissions creades en totes les universitats espanyoles a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei de Convivència Universitària.

Organitzada conjuntament per la Universitat Jaume I i la UAM, a la trobada acudeixen membres de les comissions de convivència de les totes les universitats espanyoles, així com defensors i defensores de l'universitari, secretaries generals, vicerectors i vicerectores, inspectors i inspectores de servei i directors i directores d'igualtat, entre altres responsables.

La rectora de la UAM, Amaya Mendikoetxea, i la rectora de l'UJI i presidenta de Crue Universidades Españolas, Eva Alcón, han inaugurat la trobada en l'Edifici de Biologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Madrid.

Eva Alcón ha assegurat a l'inici de l’encontre que "les universitats han de ser un exemple a l'hora d'afrontar els conflictes que es produeixen entre persones, resolent-los de manera dialogada". En referència al diàleg ha destacat que, per a aconseguir-lo com a instrument per a la resolució de conflictes, "cal que les universitats tinguen un esperit constructiu". 

També ha assenyalat que "les universitats han de ser proactives per a solucionar aquelles situacions complexes que es produeixin i evitar futurs conflictes". "Aquestes comissions estan cridades a jugar un paper fonamental per a garantir la convivència entre tots els membres de la comunitat universitària i fer-ho, cosa que és encara més important, no des d'un enfocament purament sancionador, sinó des del diàleg, el respecte i la comprensió de les opinions de les altres persones fomentant-se la pau social en el si de la universitat", ha conclòs.


Per part seua, la rectora de la UAM, Amaya Mendikoetxea, ha qualificat la trobada de "molt necessària", en produir-se "en plena aplicació de la Llei 3/2022 de 24 de febrer de convivències universitàries". "Aquest tipus d'iniciatives són sens dubte molt enriquidores per a tots", ha manifestat. 

"És labor de tots construir la convivència en les nostres institucions. La convivència es manifesta mitjançant relacions que superen les diferències i es construeixen sobre la base de la confiança, el respecte i el reconeixement mutus", ha expressat Mendikoetxea. "Convivència és inclusió i integració social. És cures, comunicació, posar límits, buscar fórmules per a superar els conflictes, no permetre actituds violentes en el nostre entorn, no mirar cap a l'altre costat davant el maltractament i l'abús. I això es manifesta en multitud de xicotets gestos al llarg del nostre dia", ha precisat.

A continuació, Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundación Cultura de Paz i ex director general d'UNESCO ha impartit la conferència inaugural titulada 'Convivència Institucional'. La trobada ha continuat amb una sèrie de sessions de treball que aborden diversos aspectes, com l'ús de mitjans alternatius a la solució de conflictes, la mediació en l'àmbit educatiu i mesures substitutives a les sancions, així com l'elaboració d'un full de ruta per a la constitució de l'Associació Estatal de Comissions de Convivència Universitària, entre altres.

Noticias relacionadas