Impulsa, entra altres serveis, la visualització 3D i la inteligència artificial

L'UJI crea a través de l'AVI la segona unitat científica per a transferir innovació a les empreses

26/07/2023 - 

CASTELLÓ. L’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I (INIT) ha aconseguit una ajuda de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a la creació d’una unitat científica de desenvolupament de tecnologies i difusió del coneixement cap a l’empresa. Aquesta nova UCIE seria la segona de la universitat pública de Castelló, ja que l’Institut de Materials Avançats (INAM) compta amb una unitat similar des de 2019.

La UCIE-INIT incidirà en els serveis que actualment ofereix l’institut a les empreses: visualització 3D, sistemes d’informació geogràfica, gerontecnologia, dispositius òptics, Big Data/IA i visió per ordinador; realitzarà accions de difusió a les empreses per diverses vies (presentació de productes i difusió de resultats, participació en fires i disseminació, tant de les innovacions com de les relacions empresarials); mantindrà entrevistes i col·laboracions directes amb empreses per aportar coneixement als seus projectes u oferir-les una tecnologia desenvolupada; i continuarà amb accions que ja portava a terme com la firma de contractes o la creació d’spin-offs i EBTs.

El vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, ha valorat molt positivament la creació d’aquesta unitat «perquè serà una excel·lent infraestructura per apropar el coneixement a les empreses i establir un altre canal d’intercanvi i col·laboració entre els dos àmbits, l’empresarial i l’acadèmic». 

Per la seua banda, la directora de l’INIT, Inmaculada Remolar, ha recalcat que la nova UCIE-INIT consolida el camí iniciat per l'agent d'innovació obtingut fa quatre anys, finançat també per l’AVI, i obri les portes a pujar un important escaló en la transferència que es realitza des de l'institut universitari.

El principal objectiu d’aquesta nova infraestructura és establir les condicions necessàries per convertir el coneixement en innovació aprofitable per les empreses i el desplegament d’accions que puguen permetre la seua transferència efectiva. En el cas concret de l’INIT, el centre ha comptat des de 2019 amb un agent d’innovació que ha dinamitzat la relació amb les empreses i ha permés reorientar algunes de les investigacions cap a la transferència de coneixement al sector empresarial.

Connexió investigació-innovació

Aquesta unitat permetrà establir de forma més definitiva i professionalitzada la connexió de les investigacions i innovacions realitzades a l’institut amb el teixit empresarial. Els dos principals propòsits de la seua creació són orientar les investigacions i desenvolupaments de l’institut cap a les necessitats de l’entorn productiu i difondre, comunicar i comprendre el teixit empresarial regional per convertir l’institut en un centre tecnològic de referència que proporcione un suport capaç de mantenir les empreses actualitzades i digitalitzades dins de les seus necessitats.

La transferència tecnològica ha sigut una de les principals activitats de l’INIT des de la seua creació en 2009 mitjançant la firma de contractes amb empreses (més d’un centenar amb un impacte econòmic proper a 1.500.000 euros), el que ha permés tenir una relació més estreta amb elles i major finançament per les activitats d’investigació i difusió, així com la creació de diverses spin-offs i EBTs, com UBIK Geospatial Solutions.

L’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge està centrat en la investigació i el desenvolupament d’un ampli ventall de camps relacionats amb les tecnologies de la imatge. Està integrat per professorat universitari de distints departaments, personal contractat, en formació i administratiu. 

L’INIT està compromés amb el desenvolupament econòmic i la millora de la competitivitat de les empreses del seu entorn i, per això, a més dels contractes i activitats, dona a conèixer les seues investigacions al mercat per afavorir la incorporació de les tecnologies de la imatge a la cadena productiva. 

Noticias relacionadas

next