CASTELLÓ. Benicàssim acull des d'avui el curs 'Crim i guerra en la literatura', la darrera proposta formativa de la Universitat d'Estiu de l'UJI de 2023. La cita ha sigut inaugurada aquest matí per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, i el director del seminari, l'escriptor i comissionat de la rectora per a la promoció de la Universitat d'Estiu, Santiago Posteguillo.
La vicerectora de Cultura ha explicat que la temàtica literària ja és un clàssic dels cursos d'estiu de l'UJI i el seminari que s'ha iniciat avui "és una oportunitat per a conèixer a escriptors de primer nivell i el seu procés de creació literària". En la seua intervenció, Lázaro també ha assenyalat que "la literatura és una manera de mirar el món, d'explicar la realitat i perquè no, per a canviar-la", i la temàtica de la guerra i del crim no està exenta de la seua mirada, "un tema del màxim interés i de màxima actualitat", ha conclòs.
Per la seua banda, Posteguillo ha assegurat durant l'acte d'inauguració que "una de les funcions de la literatura i de molts escriptors és que no s'oblide l'horror de la guerra". Durant la seua intervenció, el director del curs ha explicat que li hauria "agradat realitzar aquest curs en període de pau, però no és així, ja que hi ha desenes de guerres obertes arreu del món". En aquest sentit, l'escriptor ha assenyalat que "la guerra i el crim, lamentablement, no ha sigut només protagonista en la literatura, sinó que ha acompanyat a la humanitat sempre".
La trobada d'aquest any s'allargarà fins el divendres dia 7 de juliol i compta amb la presència de tres premis Planeta, com són la vencedora de l'última edició, Luz Gabás, Dolores Redondo i l'escriptor valencià Santiago Posteguillo. Precisament ha sigut Posteguillo qui ha obert el torn d'intervencions amb la ponència 'Crims i assassinats en l'antiga Roma: gladiadors, sicaris i sestercis'. En ella ha argumentat que "el crim i la guerra van ser una constant en l'antiga Roma, ja inclús des dels seus inicis amb l'assassinat de Remo a mans de Rómulo".
L'escriptor ha explicat que "el crim polític era una constant a Roma", i ha posat com a exemple el magnicidi més gran que va haver, l'assassinat de Julio César. "Però no només existia el crim polític, sinó també els crims a sou, els cops d'estat, els crims dinàstics i les guerres civils", ha argumentat Posteguillo. El literat ha assenyalat que "era habitual que senadors o comerciants isqueren als carrers de Roma escoltats i protegits".
La jornada també ha comptat amb la presència de José Luis Corral, que ha parlat sobre 'Els crims i la guerra a Castella i Lleó en el segle XIV: de la història a la literatura'. L'escriptor aragonés ha parlat sobre les batalles i guerres que van tindre lloc durant el segle XIV entre el regne de Castella i Lleó i altres regnes com Granada, Navarra, Portugal o la Corona d'Aragó. En aquest sentit, Corral ha dit que "la paraula guerra ha estat sempre omnipresent, però molt més en el segle XIV".
La jornada matinal ha finalitzat amb una taula rodona sobre crims i guerra en la qual han intervingut l'escriptora de Sogorb Rosario Raro, Santiago Posteguillo y José Luis Corral. La darrera intervenció de la jornada, ja per la vesprada, serà a càrrec de l'escriptora Julia Navarro.