josé benlloch, alcalde de vila-real, també ha participat en la inauguració aquest dimecres

L'UJI mostra les últimes tecnologies en imatge, agroalimentació o robòtica en la fira 'Destaca'

18/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I de Castelló participa un any més en la fira científica, tecnològica i d’innovació 'Destaca en ruta' a l’Alcora on exhibeix l’última tecnologia dels instituts d’investigació en Materials Avançats (INAM) i Noves Tecnologies de la Imatge (INIT); la Càtedra Facsa d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua; el Grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia, l’àrea d’Enginyeria Mecànica amb una garra robòtica i l’EBT Molecular Sustainable Solutions. 

Per part universitària, també hi estan Espaitec, parc científic i tecnològic de l’UJI, i la Fundació Universitat-Empresa (FUE), així com l’equip UJI Motorsport, del programa UJIlab Innovació, que exposa el seu prototip de vehicle de competició. A més, la inauguració ha comptat amb la presència de l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui ha destacat el model d'èxit de l'esdeveniment per a "treballar junts per la innovació".

L'alcalde ha assistit a la conferència inaugural de la fira i ha visitat els diferents estands i la zona de divulgació perquè, tal com ha assenyalat, "també és necessari fomentar l'interès per la ciència entre els xiquets i xiquetes perquè la ciència és el futur i és la que ens salvarà". Benlloch, que ha estat acompanyat per l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, ha remarcat que "la innovació no és una opció, és una obligació" i ha animat a l'Ajuntament de l'Alcora a sumar-se a la Red Innpulso, xarxa de municipis per la ciència i la innovació, de la que formen part cinc municipis de la província i en la que Vila-real va ser pionera en 2011.

Innovació empresarial i realitat virtual

Durant la inauguració de l’esdeveniment, el vicerector d’innovació, transferència i divulgació científica, David Cabedo, ha posat en valor el paper de 'Destaca' com punt d’encontre per a la reflexió conjunta entre el món científic i el món empresarial del territori. En la seua opinió "acadèmia i empreses necessiten enfortir la col·laboració mútua pel tal de dur endavant projectes d’innovació que, a la fi, redunden en desenvolupament sostenible i benestar de la societat", ha indicat.

L'INAM mostra una de les línies d'innovació que s'està desenvolupant en la Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE) gràcies a la subvenció de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI). S’explica el funcionament d'un electrolitzador que s'ha desenvolupat en l'Institut, mitjançant la utilització de ceràmiques per a la producció d'hidrogen i per a la degradació de residus.


Per la seua banda, l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) presenta un entorn de realitat virtual immersiva. Amb unes ulleres de realitat virtual els usuaris i usuàries poden explorar entorns industrials, sanitaris o domèstics i practicar habilitats en diversos camps. Aquests entorns tenen com a objectiu demostrar les capacitats de la tecnologia de realitat virtual i augmentada en la formació per a procediments complexos.

Intervencions de membres de la universitat

A més, diferents científics i científiques de la universitat pública de Castelló intervenen en les taules de reptes i les conferències. El catedràtic de Química Inorgànica Guillermo Monrós ha sigut l’encarregat d’impartir la conferència inaugural dedicada a 'Les tècniques de color de la Real Fábrica de Loza y Porcelana de L’Alcora'; i Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec i Luís Martínez, director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic, parlen sobre experiències en clústers aquest dijous.

La primera de les taules sobre 'Fonts energètiques', aquest dimecres, ha comptat amb Eliseo Monfort, catedràtic d’Enginyeria Química. En la taula dedicada a 'Matèries primes i economia circular', aquest dijous intervenen Sergio Chiva, director de la Càtedra Facsa-UJI; Pablo Serna, investigador del Grup d’Estat Sòlid, i Antonio Gallardo, catedràtic de Projectes d’Enginyeria. 

La taula 'Transformació industrial: Indústria 4.0 i intel·ligència artificial' d'aquest dijous compta amb la intervenció de Francisco Toledo, director de la Càtedra Smart Ports-UJI. I en la taula sobre l’Agenda 2030 intervenen Gloria Serra, gerent de la FUE i Juan Antonio Bertolín, director d’Espaitec.

La fira 'Destaca en ruta' 2023 se celebra del 18 al 20 d’octubre de 2023 en l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora amb l’objectiu de dinamitzar el territori a través de la transferència i la innovació, explorant les necessitats regionals i aunant el coneixement de la comunitat investigadora, el sector empresarial i les institucions per abordar problemes concrets en una zona específica.

Noticias relacionadas