CASTELLÓ. “Conrear de manera sostenible no paga la pena a Castelló”. Aquest és el lema amb el qual arrenca l'espot audiovisual que s'ha llançat aquest divencres en xarxes per la campanya Llaurant un Futur Sostenible. Una estratègia de conscienciació que cerca, des de Betxí, visibilitzar projectes agraris respectuosos amb l'entorn (mediambiental i humà) que es vénen desenvolupant-se amb molt d'esforç a la província de Castelló. I ho fa precisament en vespres del Dia Mundial de l'Alimentació.
De fet, la campanya organitzada per la Fundació Novessendes en col·laboració amb L’Horta del Rajolar i finançada per Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, persegueix posar en valor l'existència d'una xarxa de projectes agroecològics locals, en un moment clau per al medi ambient i, per tant, per a les possibilitats d'alimentar-se de les poblacions.
Aquestes iniciatives desenvolupades per agricultors i agricultores reuneixen característiques que les converteixen en indispensables per a aconseguir un sistema d'alimentació més just. Són projectes on es conrea d'una forma sostenible, respectuosa amb la terra; posen a les persones en el centre, tant la dignitat dels qui conreen com dels qui compren i potencien un consum de proximitat, on persones productores i consumidores eviten intermediaris abusius i transports contaminants.
La campanya Llaurant un Futur Sostenible desenvoluparà des d'aquest divendres i fins a finals de maig accions digitals i físiques amb la finalitat de conscienciar sobre una forma sostenible de treballar la terra i comprar productes de proximitat. Però fins i tot va molt més allà, en tractar sobre Sobirania Alimentària i l’Agroecologia. “Són dos dels pilars del projecte, que ens ajuden a integrar conceptes i principis ecològics i socials al disseny i la gestió dels sistemes alimentaris”, comenta Alba Remolar Franch, tècnica encarregada del projecte. “També treballem els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per Nacions Unides mitjançant l’Agenda 2030”, afegeix.
Els objectius de Llaurant un Futur Sostenible són tres: enfortir el sector agroecològic de la província de Castelló, mitjançant la creació de xarxa; sensibilitzar la ciutadania, mitjançant la difusió d’informació en jornades i fires, xerrades d’especialistes i tallers pràctics oberts al públic i, per últim, sensibilitzar la població infantil, amb activitats al voltant de la justícia social, l’agroecologia i la sobirania alimentària en menjadors escolars.
“Creiem que en estils de vida en harmonia amb la naturalesa, i en una societat valenciana crítica, participativa i activa, compromesa amb la transició cap a un sistema alimentari sostenible econòmica, social i mediambientalment”, assenyala Remolar Franch.
Llaurant un Futur Sostenible compta amb una web on s'aniran publicant periòdicament entrevistes en profunditat a agricultors i agricultores castellonenques. A més, ha llançat un espot de tipus expectativa sobre els beneficis de l'agroecologia i llançarà un altre en un futur sobre el consum de proximitat en Castelló.
A més, l'organització ja va emprendre formacions a agricultors i agricultores locals i accions per a l'enfortiment del treball en xarxa. I té programades xerrades en col·legis per a sensibilitzar sobre l'agricultura sostenible i trobades amb la ciutadania.
El investigador lucense, que trabaja en la técnica de edición genética que ha revolucionado la biología en el Laboratorio Markita Landry en la Universidad de Berkeley, participará el próximo jueves 2 de diciembre en el ciclo 'International Smart Business: Innovación&Valores' de la Cámara de Castellón con una conferencia titulada 'Tecnologías de edición genética CRISPR para una agricultura y alimentación sostenibles'.