CASTELLÓ. El programa de formació permanent de la Universitat per a Majors de l’UJI ha donat la benvinguda a l’estudiantat del nou curs acadèmic 2023-2024 en un acte celebrat al Paranimf, en el qual ha participat la vicerectora d’Estudis i Formació Permanent, Isabel García-Izquierdo, la directora acadèmica del programa, Inmaculada Rodríguez, i la coordinadora de la Universitat per a Majors, Pilar Escuder. L’acte ha comptat amb l’actuació de poesia «Ante los problemas...poemas», coordinada per Santi López.
En el seu 25è aniversari, la Universitat per a Majors compta amb 1.118 estudiants matriculats. En concret, 360 estudiants al Graduat Universitari Sènior, el que representa un 29% més que el curs passat; 419 en el Postgrau Universitari Sènior, un 15% més que el curs anterior, i 339 en les Aules per a majors a les Seus en els diferents municipis: Seu dels Ports amb 53, Seu del Nord amb 14, Seu de l’Interior amb 49 i a la Seu del Camp de Morvedre (Sagunt) 92 estudiants.
En el seu discurs, la vicerectora d’Estudis i Formació Permanent, Isabel García-Izquierdo, ha donat la benvinguda a l’estudiantat i ha assenyalat que «amb 25 anys de trajectòria de creixement i millora, aquest programa s’ha consolidat com un espai privilegiat de transmissió de coneixements a un segment social concret i com un espai de solidaritat intergeneracional». Així mateix, ha destacat que la Universitat per a Majors ha assolit la xifra de 20 projectes d’innovació educativa, que «ens posiciona com una universitat de referència en l’àmbit europeu pel que fa a projectes per a majors».
La Universitat Jaume I va iniciar el programa universitari per a Majors de 55 anys l’any 1998, amb l’objectiu d’oferir un espai adequat per al debat científic i cultural, impulsar l’accés i la utilització de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació, promoure les tres funcions bàsiques en la formació universitària: la docència, la investigació i la dinamització cultural, i facilitar el desenvolupament dels coneixements dels estudiants majors, per a aprofundir en l’àmbit del saber i promocionar la salut i els hàbits de vida saludables.
L’oferta formativa al Campus de Castelló conté un graduat amb una estructura troncal y comú de tres cursos i un postgraduat que permet que l’alumnat continue formant-se en aquells itineraris que els resulten més interessants i adequats als seus requeriments acadèmics i personals. I, per a no discriminar per territori ni per edat, s’ofereix un curs de Ciències Humanes i Socials en les Aules per a Majors a les seus.
A més del pla docent troncal, els estudiants poden cursar assignatures d’aptituds tecnològiques i lingüístiques, en concret s’han registrat 680 inscripcions en assignatures de diferents nivells d’idiomes com l’anglès o el valencià, i també d’assignatures d’informàtica, ofimàtica i edició multimèdia, en diferents nivells. Tanmateix, els estudiants poden cursar tres cursos virtuals diferents: El cinema des d’altres perspectives, Llegir per plaer: tipologia textual i Un viatge per la història de la música.
Com a complement de la programació acadèmica, la Universitat per a Majors organitza i coordina altres activitats com els tallers de senderisme, cant i teatre.
Per últim, destaca la participació de la Universitat per a Majors en projectes europeus des de 2005 i que representen noves experiències d’aprenentatge, intercanvi de bones pràctiques i la realització de projectes conjunts d’innovació educativa. En aquest àmbit, els projectes LiveElearn i onTrain han sigut coordinats per la Universitat Jaume I i tots dos han finalitzat amb èxit. Per últim, el projecte SenGuide, «Formació en línia de qualitat per a adults majors», es va iniciar al desembre 2020 i va finalitzar al maig de 2023, coordinat per la Universität Erlangen-Nuremberg.