juntament amb l'UJI i a la Fundació José Soriano

Vila-real activa un programa per a la recuperació física de les persones afectades pel càncer

6/07/2022 - 

CASTELLÓ. L'Ajuntament de Vila-real se suma a la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia Fundació José Soriano Ramos de la Universitat Jaume I, amb un conveni que permetrà dur a terme a Vila-real activitats i programes per a millorar les condicions i qualitat de vida de les persones afectades pel càncer a través de l'activitat física. 

El consistori ha acollit aquest dimecres la presentació d'aquest acord d'adhesió, que suposa una aportació de 15.000 euros a la càtedra, a més de posar a la seua disposició recursos materials i instal·lacions esportives per a dur a terme aquests programes pioners d'activitat física per a pacients oncològics. 

L'alcalde de Vila-real José Benlloch, ha presidit la presentació de l'acord, acompanyat per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el vicerector de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, David Cabedo; el representant de la Fundació José Soriano Ramos, Juan Casterá; el director de la càtedra, Eladio Collado, a més de la responsable de projectes de la càtedra, Elena García. L'acte ha comptat amb la presència de pacients que han participat o participen en les activitats, membres i usuaris d'associacions i col·lectius que lluiten contra el càncer, a més de la Fundació Le Cadó, que també col·labora en el projecte.

Benlloch ha assegurat que “estem davant un projecte que ens reforça en l'estratègia d'unir salut i esport que vam iniciar fa 11 anys i que ens obri la porta a noves oportunitats perquè Vila-real siga un ‘living lab’ de desenvolupament d'investigacions i tècniques. Dies com el de hui són una satisfacció i un exemple que quan som capaços de posar els diners públics, en col·laboració amb associacions i fundacions sense ànim de lucre, al servei d'una causa noble i útil, les coses funcionen”.

“Els objectius de la càtedra són donar esperança i qualitat de vida a les persones, ajudar-los a tindre un bon estat físic i emocional durant tot el tractament de la malaltia. Per això, vull posar en valor aquesta col·laboració amb l'Ajuntament de Vila-real i la Fundació José Soriano, perquè quan les diferents institucions i entitats s'uneixen els efectes es multipliquen i arriben a més gent”, ha afirmat Eva Alcón. 

Per part seua, Juan Casterá, representant de la Fundació José Soriano, afig que “en aquests temps de guerra, inflació i crisi, pensem que estem a la vora del precipici, però hi ha gent a la qual això no li importa, que el que li importa la seua salut, per això, agraïm a l'Ajuntament l'aportació de recursos, materials i instal·lacions, que puguen ajudar a ampliar el rang d'acció d'aquesta iniciativa”.

El programa es dirigeix a persones diagnosticades de càncer i abordarà principalment la recuperació física dels pacients oncològics, amb l'objectiu d'ajudar-los a superar els problemes provocats per la malaltia. “L'objectiu principal és donar als supervivents del càncer la possibilitat de viure amb qualitat de vida. Els tractaments oncològics solen anar acompanyats d'efectes secundaris molt limitants, com el dolor articular, la fatiga, pèrdua de massa muscular, per a tot això les evidències científiques ens diuen que l'esport és la mesura no farmacològica per a millorar l'estat de benestar i de qualitat de vida d'aquests pacients”, ha assenyalat Eladio Collado, director de la càtedra.

El servei és gratuït i es durà a terme a partir de setembre en les instal·lacions de Aigua-salut del Servei Municipal d’Esports de Vila-real i s'impartiran dimarts i dijous amb horari de demà o de vesprada en funció del grup. S'espera donar cobertura a unes 50 persones, que s'organitzaran en fins a cinc grups de 10 persones, per a tindre grups reduïts de treball i poder crear programes d'entrenament personalitzat en funció del diagnòstic i de les necessitats específiques de cada pacient, i així es confeccionaran els grups. Els pacients, provindran de l'Hospital de la Plana de Vila-real i de l'Hospital Provincial de Castelló, sota prescripció mèdica. 

La directora de projectes de la càtedra, Elena García, ha recordat que aquest projecte naix de les activitats que ja en 2018 va promoure gràcies al suport de l'Ajuntament de Vila-real, a través del Servei Municipal d’Esports.

L'alcalde José Benlloch, ha conclòs l'acte amb unes paraules d'agraïment “a la Universitat Jaume I i la Fundació José Soriano Ramos per poder treballar junts en una iniciativa que no hauria sigut possible sense la idea pionera d'Elena García, que l’SME va secundar des del primer moment”. També ha agraït a la Fundació Le Cadó, l’AECC, Castelló contra el Càncer, Aspanion i la penya Cèltic Submarí pel seu esforç incansable en la lluita contra el càncer. I de manera especial ha donat les gràcies a les i els pacients que confien en aquest projecte “que és sobretot un cant a l'esperança” i que hui han estat representats a través de l'emotiu testimoniatge de la il·lustradora i escriptora Anca Balaj.

Noticias relacionadas

next