el 12 de gener

Vila-real recorda la Crema de 1706 amb recreacions històriques i muixerangues

8/01/2019 - 

CASTELLÓN. Vila-real commemorarà el dissabte 12 de gener el 313é aniversari de la Crema de la ciutat a les mans de les tropes borbòniques el 12 de gener de 1706. La marxa cívica, organitzada des de fa 26 anys per Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions des de l'any 2011, comptarà amb la participació dels Miquelets del Regne de València i la Conlloga Muixeranga de Castelló.

El regidor de Normalització Lingüística i de Tradicions, Santi Cortells, acompanyat del delegat d’ACPV, Toni Royo, i el president de Socarrats, Fermí Font, ha presentat aquesta nova edició de la marxa. “És una representació històrica que val la pena conéixer, ja que aquest tipus d'actes no són habituals, per la qual cosa animem a la gent, tant de Vila-real com de poblacions veïnes a acostar-se”, assenyala Cortells. “Aquesta representació, a més, constitueix el símbol de què tot el que construïm amb molt d'esforç es pot destruir amb una gran facilitat. Encara que pensem que tenim els drets garantits i consolidats, és important rememorar aquests episodis històrics per a tindre en compte que cal defensar aquests drets i estar vigilants, perquè, en cas contrari, el foc se’ls pot emportar en un instant”, agrega.

En la mateixa línia, Royo i Font incideixen en la importància de conéixer la història. “Fa 26 anys, quan vam començar a celebrar la marxa cívica de la Crema, molta gent no sabia en què va consistir. Ara les coses han canviat molt, però no volem limitar-nos a mirar al passat, sinó, sobretot, volem projectar i mirar cap al futur”, assenyala Royo.

La marxa cívica partirà de la seu de Socarrats -situada al carrer de Carles Sarthou, 38- a les 19.00 hores. Des d'allí, la comitiva es dirigirà pels carrers del centre de la ciutat fins a la torre Motxa, en un recorregut que comptarà també amb el llançament de salves i la parada dels Miquelets. Una vegada a la torre Motxa, on es repartiran díptics informatius sobre la Crema de 1706, tindran lloc els parlaments, en un acte presentat per la periodista Glòria Castellote. La portadora del penó serà enguany Roser Chorva.

Noticias relacionadas

next